fredag 16 januari 2015

Gambero Rosso – Vini d’Italian tour 2015

Den 14 januari var det dags för ett besök i Italien, ja i alla fall ett besök bland trevliga Italienska viner. Italienska vinbibeln Gambero Rosso gästade Köpenhamn och Moltkes Palais. På vägen från stationen passerade vi Franska ambassaden där trottoaren badade i blommor……Vi är mycket förtjusta i Italienska viner men de vi mött kommer främst från mer kända vinområden som Piemonte, Toscana, Sicilien, Friuli och Veneto. Denna gång var vår tanke att och rikta in oss mot producenter från mindre kända områden i Italien.

Basilicata
Basilicata ligger nästan längst ner i den italienska stöveln. Vingården Cantine del Notiaio ligger på sluttningarna från berget Vulture och är ca 26 ha stor. Här tillverkar man rött vin på druvan Aglianico. Vi provade tre viner L'Atto (oekat),  Il Repertorio (franska fat i 12 månader) och La Firma 2010 (12 månader på fransk ek). Samtliga viner var gjorda på 100% Aglianico. Det oekade vinet hade en härlig syra medan de ekade vinerna var mer komplexa o eleganta. Det var tre bra viner med stor doft och smak av skog, mörka bär och lakrits.
Intressant vinområde som ligger väl till för ett framtida besök, kanske 2016.

Lazio
Omina Romana.  Vingården etablerades 2008 och 2011 var gården redo att sälja sin första årgång.  Vi smakade deras Viognier som var lite ekad men torr och lovande. Vi smakade dessutom en ren Cabernet Sauvignon och Ianus Geminus med 40 % Cabernet Sauvignon, 40 % Cabernet Franc och 20 % Merlot, båda 2011. Vinerna, ja nr 1 och nr 3 var eleganta och lovande men på tok för dyra. Pris 34 – 65 Euro.
Trappolini. 100 % Sangiovese. Enligt vårt tycke är Sangiovese rött Italien tillsammans med Nebbiolo. Det görs många mycket goda viner på just Sangiovese så det finns bättre än Trappolini på marknaden.

Puglia
Vigne e vini . Vi provade gårdens röda viner. De serverade tre viner huvudsakligen Primitivo, de var samtliga söta och saftiga och föll oss inte alls i smaken.
Vi fortsatte istället till producenten Torrevento vars Bolonero och Vigna Pedale var goda. Vinerna var gjorda på 100 % Nero di Troja. Boloneron var oekad. Vigna Pedale (finns på Systembolaget 121 kr) har först legat 8 månader på ståltank och därefter 12 på franska ekfat. Ett animaliskt, tanninrikt vin som kan lagras, utmärkt.

Marche
I hjärtat av Marche ligger Tenuta Cocci Grifoni som omfattar ca 80 ha. Här är det druvan Montepulciano som dominerar. Vi provade Il Grifone 2008 (24 månader på slovensk ek) och Le Torri 2010 (18 månader slovensk ek). Båda vinerna var bra men kräver helt klart relativt kraftig mat. Har en utpräglad animalisk doft och smak, lite stum i eftersmaken.

Emilia Romana
Tenuta Mara är en biodynamiskt driven vingård som ligger i närheten av Rimini. Här gör man Maramia ett vin på 100 % Sangiovese som är lagrat i 12 månader på stora franska ekfat.  Ingefära, mandel, gräddkola och röda bär i doft och smak. 2012 är gårdens tredje skörd, produktion 8000 buteljer som 2013 ökar till 14000. Ett mycket bra vin som söker importör i Sverige.

Sardinien
Vi har aldrig besökt Sardinien men här står vi nu vid en av Sardiniens största vinproducenter Tenute Sella e Mosca. De har över 700 ha och gårdar på flera håll på Sardinien. De presenterar tre viner, ett relativt enkelt en Vermentino di Gallura Monteoro från 2013, en 100 %-ig  Cargignan, Terre Rare från 2009 och en 100%-ig Cabernet Sauvignon från 2009. De två 09-orna var kryddiga och välbalanserade, angenäma men Caberneten låg för högt i pris. Vi blev dock sugna på en Sardinienresa, vi får se längre fram i år!

Abruzzo
Söder om Marche ligger Abruzzo och i byn Frisa ligger vingården Collefrisio. Gårdens Montepulciano 2008 och 2012 var mycket bra viner, dagens höjdare. Härliga toner av viol, körsbär och plommon. Välbalanserade med lång eftersmak. De presenterade även en vit Trebbiano, hygglig, kemisk doft men även gula plommon.

Vi hade som sagt medvetet uteslutit viner från de mer kända områden men vi kunde inte låta bli att ta en smak av arrangören Jens Simonsens Podere Sapaio från Bolgheri i Toscana. De båda bordeaux-blandningarna Volpolo och Sapaio var utmärkta.
Vi var nu tämligen färdiga.Våra smaksinnen hade fått jobba hårt men vi kunde inte låta bli utan avslutade på Sicilien. Det var gården Donnafugata som presenterade sin Passito di Pantelleria, Ben Ryé. Vinet som kommer från ön Pantelleria är fantastiskt med sina klara aprikostoner som trots sötman är friska som en vårmorgon. Passito är aldrig fel utan tillhör ett av de allra bästa söta viner vi smakat. Nu spottade vi inte.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar