tisdag 17 juni 2014

Pezenas 15 maj - 17 juni 2014

Den 15 maj körde vi hemifrån o hamnade vid sjutiden i Belfort där vi tog in på ett hotell mitt emot stationen. Belfort var dött denna söndagskväll men vi hittade en restaurang vid floden som serverade en god tarte flambé.
Måndag morgon bär det iväg till Juradistriktet och Poligny , den lilla staden med det stora mejeriet för den goda Comtéosten . Under degustationen bjöds vi stora fina bitar av olika lagringskvalitet och resultatet blev två stora bitar av lagringen 24-30 månader,mmm.
Vi körde därefter till den lilla byn Pupillin för att inhandla vårt favorit-juravin hos Philippe Bonard. Den lilla staden Arbois bjöd också på fin degustation på vinhuset Tissot. Det blev en hel del vin både här o där, detta ska vi ta med hem för vinterdagar att minnas Frankrike.
Vi anlände till Pezenas den 17 maj för att invänta besök av Rasmus och Gina. Vädret såg inte lovande ut! Dessa norrbaggar längtar efter sol och värme och så får de fyra dagar med regn, moln och 17 grader. Vi led med dem men de verkade ta det med ro!
På onsdagen anlände Lars och Ingrid våra kära klubbkamrater i HCCS. Vädret bättrade sig under helgen så det blev dopp i medelhavet och inmundigande av ostron o diverse annat.
Rasmus och Gina har sedan hemkomsten till Hemsedal haft en riktig värmebölja med upp till 25 grader, de tog igen allt på hemmaplan men vi hoppas att de kommer tillbaka – det är ju ändå sol för det mesta här i söder!
Lars och Ingrid hade både tur och otur. De fick aldrig se sitt bagage i Frankrike vilket gjorde att de fick inhandla diverse töj – resväskan stannade i London så den återbördades på hemvägen, nu finns både gammal och ny garderob.
Givetvis bevistades några vingårdar tillsammans med våra gäster. Brescou var det givna besöket för samtliga. Rasmus och Gina hade varit där förut, så för dem var det ett kärt återseende. Arne bjöd på lunch och trevlig samvaro. Lars och Ingrid bjöds på rundvandring och avsmakning.
HCCS genomförde också ett besök på Paul Mas. Vi fick ett fint mottagande, en trevlig information, restaurangvisning och degustation som slutade med vissa inköp för oss alla.

Figueres och Barcelona

Tisdagen den 3 juni åkte vi iväg för en liten semester i semestern, denna gången till Dalimuseet i Figueres  samt till Barcelona. Museet var spännande, roligt, upplevelserikt och något utöver det vanliga.



I Barcelona bor vi på en av höjderna med underbar utsikt över hela stan. En bit att gå men värt det! I HD hade vi läst om och fått adressen av HD’s utmärkte vinjournalist Magnus Ericsson till Bar Brutale som är en vinbar för naturviner på Carrera Princessa 14. Vi hittar givetvis dit och provar några spanska samt ett georgisk naturvin men ingen av oss tycker de är värda sitt pris. Naturviner är tyvärr ofta överreklamerade.
Vinprovning i Barcelona på Torres vinbar på Gracia. Utmärkta viner, givetvis egen betalning, Fransola en vit dröm som består av Sauvignon blanc och Parcellada, Perpetual, en blandning av Grenache och Cargignan och Salmos, Grenache och Cargignan men också lite Syrah, Mas la Plana, Cabernet Sauvignon, 18 månader på fransk ek samt en Chardonnay, Milmanda som fått 12 månader på ek, utmärkta alla, Torres kan och lever upp till sitt rykte.



Efter några fina dagar i Barcelona gör vi under fredagen så en resa till det lilla vindistiktet Priorat ca 10 mil söder om Barcelona. Naturen är spektakulär, lite som Duorodalen men utan flod. Vinet odlas på terrasser i höglänt terräng. Priorat har upptäckts som utmärkt odlingsområde de senaste 20 åren och vi besöker just Torres anläggning i El Llobo. Här tillverkas två av de viner vi smakat på vinbaren, Salmos och Perpetuel.


 


 Vi får en ingående visning och information av fält, plockning, tillverkning, jäsning, pressning och allt som hör tillverkning av utmärkta viner till. Vår ciceron Josep Almirall Garcia lägger mycket möda på vårt besök och vi är mycket nöjda. Det visar sig att Salmos och Fransola prismässigt ligger som i Sverige men på Perpetual gör man rena vinsten på Systembolaget, vi slår till med Salmos och Fransola, ett mycket lärorikt och spännande vingårdsbesök.

Väl hemma i Pezenas igen blir det en lång och härlig cykeltur kring det vackra Massif de la Clape med sina sluttningar ner i medelhavet till badorterna Narbonne Plage och St Pierre la Mer. Ett måste, när vi passerade Chateau de la Negly, var ett besök, trots svettiga av cykelturen. Vingården har Lp tidigare besökt efter rekommendationer av Håkan Nilsson. Vi provade denna gång deras röda viner i form av La Cote, Les Grés och La Falaise. Goda o bra viner men något dyra (8,80-17 euro). Förvisso smakade vi inte gårdens prestigeviner L’Ancely, La Porte du Ciel och Le clos des Truffiers som var på tok för dyra (52-92 euro). Vår bedömning kvarstår dock.
Idag är det den 10/6 och värmen närmade sig 40 grader. Vi orkade inte göra så mycket, men det blev en del spännande läsning och ett besök på vingården Seigneurie de Peyrat just utanför Pezenas samt des Caves Moliere i Pezenas.

Seigneurie de Peyrat
Lp hade besökt vingården tidigare och var inte så positiv till vinerna. Besöket idag visade sig mycket intressant. Vår ciceron var trevlig, pratade engelska och visade runt på egendomen.  Egendomen hade tillhört en nobel familj som en gång bodde inne i Pezenas där turistbyrån idag ligger. Egendomen är enorm med eget kapell, stora salar, caves under markytan mm. Gården omfattar 120 ha och man använder cementtankar till de röda druvorna. Den egna produktionen rymde 200 000 flaskor, resten säljs till kooperativt.

Lp och vår ciceron på Peyrat
Efter rundvandring och information smakade vi av samtliga viner, tre vita, tre röda och ett rosé. Vinerna får betraktas som dagliga bordsviner utan större sensationer.

Vi bor ju i Pezenas så vi måste ju besöka caves de Moliere, sammanslagning av cooperativet i Caux och cooperativet i Pezenas och omfattar totalt 820 ha och har 200 medlemmar. De gör verkligen reklam för Moliere med vackra flaskor, etiketter och vinnamn döpta efter hans verk, tex Marquise de Parc, Prince Conti och Dom Juan, alla röda och eldiga. Givetvis de lokala druvorna Syrah och Grenache i olika blandningar. De vackra flaskorna i sig lockade till köp.

Nu åker vi hem till Sverige igen för att fira midsommar eller på franska  fêteent la Saint-Jean.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar