lördag 1 juni 2013

Toscana i Köpenhamn den 29 maj.


I fredags den 24 maj hade vi den sista provningen i vårt program för våren 2013. Det var då dags för mousserande viner av olika slag.  Vi var 17 provare och samtliga verkade vara nöjda och glada. Vi återkommer med ett nytt program till hösten. Kanske blir det ost och vin samt Sicilien. Vi får se. Nu till Köpenhamn och Toscana.

Toscana
Onsdagen den 29 maj var det nämligen stor provning av viner från Toscana i Köpenhamn. Det var Promosiena som i samarbete med Consorzio del Chianti Classico, Pisas handelskammare och Promos Italia som arrangerade provningen på Moltkes Palae.
Hela 35 producenter från Toscana fanns på plats och de presenterade sina IGT-, DOC- och DOCG- klassade viner.

Jag läste nyligen att Chanti Classico har stora problem med lönsamheten med tanke på den ekonomiska krisen. En del menar att situationen är ohållbar. Anledningen är för höga produktionskostnader kombinerat med alltför många producenter samt för stränga produktionsregler.
Det var ju också ett tag sedan jag på ett strukturerat sätt provat de toscanska vinerna Chianti Classico och Brunello. Hustruns och mitt favoritvin Castello di Ricasoli har jag inte smakat sedan jag stötte på greven på en vinmässa i Serbien. Dessutom har vi missat de av Håkan Nilsson arrangerade winemakers dinner med toscanska producenter i Helsingborg. Kort sagt det var mycket spännande att uppleva Toscana på nytt. Dessutom på ärevördiga Moltkes palae.

Provningen började bra med en utmärkt lättlunch bestående av toskanska specialiteter. Nu till vinerna.

Deltagande producenter:

Badia a Coltibuono                          Fattoria Varramista
Casa vinicola Bartali                  Fontodi
Castello di San Sano                  Lanciola
Castello Vicchiomaggio                  Pieve de’ Pitti
Fattoria di Petroio                  Podere la chiesa
Fattoria Nittardi                  Poggio Bonelli
Badia a Coltibuono                  Rocca di Castagnoli
Casa vinicola Bartali          Santo Stefano
PanZanello                                  Torraccia di Presura
Villa Vafaggio                                  Vini Italiani da Sogno
Capannelle                                  Casale dello Sparviero
Castello di Volpaia                          Cinciano
Fattoria di Rietine                          Fattoria San Donato - az. agr. Biologica
Fietri                                          La Porta di vertine
Lornano                                          Pietraserena
Podere Ciona                                  Querciabella
Poggerino                                  San Fabiano Calcinaia
Tenute Franzinelli Socini Guelfi  Vèscine
Villa Mangiacane

Jag var, med anledning av vårt besök hos Frank Cornelissen (Sicilien), särskilt intresserad av de producenter som har en organisk eller biodynamisk inriktning. Jag fick dock uppfattningen att ingen hade kommit så långt som Frank i sina tankar om biodynamiken.

Castell di Volpaia www.volpaia.com
Vingården ligger i den lilla byn Volpaia i närheten av Radda och de har en produktion om 132 000 flaskor. Alla som bor i byn är mer eller mindre deltagande i vintillverkningen. Man har också turistverksamhet med agriturismo. Presentatören visade bilder från omgivningarna. Mycket vackert.
Vinerna:
Volpaia Chianti Classico Docg 2010. Druvor: 90% Sangiovese och 10 % Syrah. Färg: rubin. Doften var tydlig med röda och mörka bär. Smaken var mjuk och fruktig. Utmärkt.

Coltassala Chianti classico Docg Riserva 2009. Druvor: Sangiovese och lite Mammola. Lagrats i 18 månader i ekbarriquer. Färg: som ovan. Såväl doft som smak var med tydlig än i den förra classicon. Mjuka och tydliga tanniner. Ett lagringsvin som bara blir bättre.
Det var två utmärkta viner särskilt riservan var mycket god. Ett av dagens bästa viner.

Fattoria San Donato – Azienda Agricola Biologica www.sandonato.it
Gården presenterades av Federica Fenzi som tillsammans med sin man äger vingården som ligger på 400 m höjd. Högsta läge i San Girmignano. Familjegården drivs efter en ekologisk grundsyn. Vinerna som presenterades var tre olika varianter av den gröna druvan Vernaccia och tre Chianti Colli Senesi Docg. Vinerna hade genomgående tämligen hög syra men var välbalanserade och eleganta. Vinerna var döpta efter döttrarna Angelica och Benedetta samt svärmor Miolanne och svärfar Arrigo samt Federica själv.

Poggerino, www.poggerino.com
Fattoria Poggerino är en liten, ekologisk familjeägd vingård som ligger i Radda. Gården är 43 hektar stor varav 11 används för vinodling. Gården ligger på ca 500 m höjd. Ekologisk odling praktiseras. Vinerna presenterades av ägaren Piero Lanza som tagit över driften efter sin mor. Produktionen är ca 60 000 flaskor per år.

 Chianti Classico Docg 2010. 100 Sangiovese. Lagras ett år i barriquer.

Chianti Classico Riserva "Bugialla" 2008
Tillverkas endast de bästa åren. 100 % Sangiovese och lagras i 24 månader i 400 liters ekfat därefter i minst 12 månader i flaska.  Rubin i färgen. Doften ger klara uttryck av mörka bär och lite tobak och kanske lakrits.  Mjuka fina tanniner i smaken. Ett mycket bra vin.
Primamateria - Toscana IGT Rosso 2009
Här har blandat upp Sangiovesev med 50% Merlot och lagrat det i 18 månader i franska barriquer. Vinet var bra men jag tyckte Merlon fick för stort utrymme.

Querciabella www.querciabella.com/
Querciabella ligger i Greve på 350-450 möh. År 1999 började Querciabella sin omvandling till att bli helt ekologisk. Är numera biodynamiska. Oenolog är Guido de Santi, en tidigare elev till den berömda Giuseppe Tachis (som hjälpte till att skapa Tignanello och Sassicaia). Förutom Chianti Classico producerar Querciabella IGT-viner på sangiovese och Cabernet sauvignon. 

Batar, Toscana Bianco IGT 2011. Ett vitt friskt vin gjort på Chardonnay 50% och Pinot Bianco 50%. Ligger 9 månader på franska barriquer. Mycket gott vin. Utmärkt.

Jag provade dessutom Mongrana Toscana Rosso IGT 2010 och Querciabella en Chianti Classico DOCG 2010. Jag vill framförallt nämna Carmentina Toscana Rosso 2008. Cabernet Sauvignon (70%); Sangiovese (30%). Är lagrat i 20 månader på franska barriquer. Fått 95 poäng av Robert Parker. Vilket vin!! Men dyrt 699:- kronor i Sverige.

Tenute Franzinelli Socini Guelfi www.xvxitalia.com
Vid detta bord presenterades två vingårdar La Casaccia och Le 7 Camicie. Här provade jag en Brunello di Montalcino DOCG 2008. Brunello di Montalcino är kanske Toscanas bästa vin som uppfanns av Ferruccio Biondi Santi Montalcino på egendomen Tenuta Il Greppo år 1888.
Le 7 Camicie var ett av de bästa vinerna för dagen och hade jag varit importör hade det varit ett självklart val.

La Togata www.brunellolatogata.com
La Togata är en liten vingård i Montacino. Här presenterade de en alldeles utmärkt Brunello di Montalcino DOCG 2007. Sangiovese 100%. Lagras i 36 månader i slovenska ekfat (enligt vännen Alec kommer dock eken från Serbien). Ligger sedan i flaska under 12 månader innan försäljning. Färg, rubin. Smak complex, kraftig elegant med mjuka tanniner. Utmärkt vin som kan lagras.

Vèscine www.vescine.it
Vingården Tenute Castelvecchi tillhör företaget Il Borgo di Vèscine och ligger naturskönt i närheten av Radda. Vinerna presenterades av Erika Nicodemo. Vilka viner sen. Jag vill speciellt nämna deras flaggskepp Lodolaio Tenute di Castelvecchi - Chianti Classico D.O.C.G  2009 som var nytt och har inte ännu kommit ut på marknaden. Ett elegant vin. I vilket man kände av Toscanas kryddor och mörka bär. Bra syra och fina tanniner. Ett vin att köpa om det nu går att få tag i.


Ja, detta var en resumé över de intryck jag fick av de viner som presenterades på provningen. Ett annat intryck som var påtagligt var att vinbönderna i Toscana verkligen har tagit vinturismen till sig. Så gott som samtliga producenter hade även ett hotell eller agriturism i anslutning till sin vingård. Och vilka vingårdar sen. Borgar som är 800 år gamla (Véscine) och små byar där samtliga invånare deltar i vinprocessen. Jag längtar redan till ett nytt besök i Toscana. Kanske nästa år. Nu bär det ner till Domaine de Brescou på lördag. Det är buteljering som gäller.

Jag vill passa på och tacka Ulrik Knudsen och Promis Italia för inbjudan till detta fantastiskt väl genomförda workshop kring toscanska viner. Tack.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar