Jag har precis kommit hem från en veckas vistelse på Domaine de Brescou tillsammans med min son Rasmus. Vingården var jag praktiserade på förra året. Tyvärr träffade jag denna gång inte vinbonden Arne som var på annat håll just nu men mina arbetskamrater Steve, Christopher och Didier var dock i tjänst.
Mycket har hänt sedan sist. En ny traktor är inköpt men framförallt väntar man på den nya skördemaskinen.
Didier och den nya traktorn |
Jag hade hoppats att få se den men den var inte levererad ännu. Den kommer dock inom kort. I maskinen som lär vara ett tekniskt fenomen finns tex en inbyggd égrappoir som är skonsam mot druvorna. Detta innebär förutom att vinet blir bättre också att ett av arbetsmomenten i processen försvinner. Druvorna är redan rensade då de kommer till vineriet. Den gamla égrappoiren är nu till försäljning.
Under vintersäsongens har alla stockarna klippts och druvorna är på gång. Om ca 100 dagar beräknas skörden vara mogen. Vårvädret har i år varit kallt i Languedoc varför utvecklingen av druvorna ligger ca 3 veckor efter i tiden än normalt. Christophe menar att förhoppningsvis kan man tjäna i en vecka om vädret framöver blir gynnsamt.
Under vintersäsongens har man också gjort nyplanteringar. Ca 7 ha har begåvats med nya friska vinstockar. Flera sorter har planterats Merlot, Grenache blanc, Rousanne, Marsanne och Clariette.
Rasmus, Christophe och jag gick igenom nyplanteringarna för att kolla eventuellt döda stockar. Det var inte många. Fantastiskt. Den odlade ytan på Domaine de Brescou är numera ca 43 ha. Inte illa.
Nyplantering |
Modern teknik
|
Under vårt besök skulle det vita vinet buteljernas. Viogner, Chardonnay och Mosaique. Gården saknar egen utrustning. Istället kommer en firma som just specialiserat sig på detta med en jättestor lastbil som innehåller fullständig datastyrd utrustning. Flasktvätt, buteljering, etikettering och förslutning går som en dans. Denna högteknologiska lastbils kapacitet är 3 600 flaskor i timmen. Detta ska jämföras med den manuella etiketteringen på Vingården Bacina i Serbien. Båda metoderna är imponerande fast på olika sätt.
Etikettering |
|
Buteljering
|
Etikettering med manuell teknik
Vi var ju tvungna att provsmaka några av de viner som jag var med att producera förra året. Vi provade Fleur de Et'e ett rosevin är gjort på Pinot Noir och Grenache mycket bra. Vi provade också det nytappade Viogner. Vilken doft - friska sommarblomster och fläder. Vinet är mycket lovande men måste vila lite efter buteljeringen.
Vinrankan är en märklig och fantastisk växt. Häromdagen körde vi på utflykt till Sete. Vad växer om inte mitt ute i sanden mellan vassruskorna. Jo vin. Det är Picpoul de Pinet som odlas här. Rätt ner i sanden. Man kan undra hur den får näring. Vinet buteljernas i en speciell flaska och är ett naturligt val till ostron och skaldjur. Doften och smaken kännetecknas av mycket stark citrus kombinerat med en gnutta honung. Det satt som en smäck tillsammans med ostronen i Bouzigues.
Picpoul |
Solnedgång |
Brescou |
Det var en mycket trevlig resa tillsammans med sonen och nu ser jag fram mot att återvända till Domaine de Brescou när det är dags att skörda. Tack Arne för gästfriheten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar