söndag 10 mars 2013

Giro di Italia, etapp 1 Piemonte

Fredag den 8 mars. Återigen vinprovning hemma hos oss. Nu var temat Piemonte och framförallt deras DOCG Nebbioloviner. Runt bordet samlades 12 glada entusiaster. Först en presentation av Italien och Piemonte för att sedan stanna vid vinerna och avdoftning/smakning av vart o ett i följd.




     1. DOCG Asti, Araldica
Vi inledde med lite sprudlande sött, en Asti som också är en DOCG. En enkel Asti men mycket prisvärd 59:- på Systembolaget

2. DOCG Ghemme, Torraccia Del Piantavigna, 2004 www.torracciadelpiantavigna.it
De röda vinerna inleddes med en Ghemme , inhandlad på plats i Alto Piemonte. Byn fick sin DOCG 1997 och vinet måste innehålla minst 75 % Nebbiolo och det ska lagras i minst 36 månader. Syrarikt, tanniner, kan få några år till.

3. DOCG Gattinara, Travaglini, Tre Vigne, 2005 www.travaglini.com
Grannbyn till Ghemme och lite mer känd. Ibland kallad lillebror till Barolo. DOCG sedan1990 och minst 90 % Nebbiolo. Minst 36 månaders lagring varav 24 mån på fat.
Vinet är inköpt på plats efter en mycket trevlig provning på vingården. Vinet är buteljerat på en mycket elegant flaska.
Mycket smakrikt med en härlig doft, bra syra, lång eftersmak, kan ligga flera år men är härligt redan nu.

4. DOCG Roero, Riserva 2007, Emanuela Rolfo, www.emanuelerolfo.it
Ett tämligen okänt område strax norr om Barbaresco. Vinet ska innehålla minst 95 % Nebbiolodruvor. Är lagrat minst 20 månader. Vi provade en Riserva och här ska lagringen vara minst 32 månader.
Vinet är inköpt hos Vinterroiristen www.terroiristen.dk en mycket spännande vinbar på Norrebro i Köpenhamn. En härlig Roero med mycket karaktär, jag är mycket förtjust i Roero.

5.  DOCG Barbaresco, 2008, Baricchi, www.cascinabaricci.com
Nu till den mycket vackra byn Barbaresco där man tillverkar helt underbara viner. Här gäller 100 % Nebbiolo med en lagring på minst 24 månader.
Vinet inhandlat av vår hovleverantör Carlo Merolli.
En härlig Barbaresco med lång härlig eftersmak, rundör och många smaker.
6. DOCG Barolo,  Sobrero, Pernanno Riserva 2003, www.sobrerofrancesco.it
Här har vi cyklat i den mycket hänförande men kuperade naturen. Otroligt vackert. Här gör man kanske ett av världens bästa viner Barolon. Det ska vara 100 % Nebbiolo. Lagring i minst38 månader varav 18 mån på fat och vad gäller Riserva 62 månader
Vid en av våra cykelturer inhandlades denna Riserva som kommer från den vackra byn Castellione de Falletto.
Tänk den har legat i 10 år, den kunde säkert ha legat ett par år till men den var härlig i mun och svalg med alla dess smaker och en doft som får sången att ljuda.
Gästerna blev helt sålda på Barolo och vi kom inte ifrån att öppna en ytterligare.

Duecorti Barolo 2005. Tenuta Costa WWW.teuntecosta.it
Ett vin som vännen Lars Borgvall och jag fick äran att presentera på Barolo and Friends i Köpenhamn häromåret. Den var också mycket bra men 2003:an vann.

8. Barbera d’Alba, Bricco Angelini, Gemma, 2007. www. gemmacantine.it
Barolon tog slut varvid vi även fick testa en Barbera’Alba. Vinet var helt annorlunda, det visste vi eftersom det är en helt annan druva som blir till bärigare, fruktigare viner men tyvärr intogs det i fel ordning. Vinet var lättillängligt men alltför fruktigt för att kunna möta upp mot Nebbiolovinerna. En annan gång får det bli en annan ordning.
Detta var den tredje delen av vårt vinprovningsprogram för våren 2013. Intresset har hittills varit stort och samliga deltagare har visat stort intresse och ställt många frågor som oftast kunnat besvaras. Nästa gång åker vi till Rhonedalen.


Dagen därpå och tillsammans med melodifestivalen öppnade vi en Ghemme, Ioppa, 1998, www.viniioppa.it inköpt i Piemontelåda från Carlo Merolli i Holte.
Ett fantastiskt gott vin. Nästan lite sherryaktigt, det varade läääänge Färgen djupt tegelfärgad. Fortfarande bra syra och mjuka runda tanniner. Mycket prisvärt.
Förresten det var nog rätt låt som vann.

söndag 3 mars 2013

Vilken vecka


Vilken vecka. I måndags var det sensorisk vinprovning på Campus Helsingborg. En mycket trevlig provning under ledning av Rickard Albin.


Onsdagen ägnades år ett studiebesök på Flädie Mat & Vingård där Murat Sofrakis ”Murre” tog emot oss och guidade oss runt på vingården.  Han började odla vin 2007 och gården består av 2 ha vinstockar. Vineriet var modernt och mycket snyggt. Ny press och nya cuvéer samt nya ekfat. Murre berättade att de nya faten kostade 9000:-/styck. Besöket avslutades med att vi fick prova gårdens vita Aniara 2010 gjort på druvan Solaris. Vinet var inte så dumt, det var friskt i såväl smak som doft med toner av citrus och lite fläder. Odlingen var otroligt välskött och vi får önska Murre lycka till med vinodlingen. Det ska bli spännande att se hur den svenska vintillverkningen utvecklas i framtiden.
Sedan blev det torsdag och då bar det iväg till Köpenhamn och den stora provningen av Sicilianska viner.
 


Provningen gick av stapeln på Radisson Blu Royal Hotel och arrangerades av De Danske Vinrejser i samarbete med Istituto Regionale Vine e Olii di Sicilia.  Det var andra gången jag bevistade detta intressanta arrangemang.  Vid ankomsten stod en färgrik och välsmakande lunch uppdukad. Gott så här innan vi gav oss på alla viner som bjöds ut. Vi startade dock med ett intressant föredrag av Thomas Ilkjaer under temat ”Siciliens divorsitet – fra Viogner till Perricone.

Vi fick prova ;

·      Castelluccimiano IGT Sicilia Cattaratto Shiara 2010
·      Cantine  Maurigi IGT Sicilia a Ombra Sauvignon blanc 2011
·      Cantine Settesoli IGT Fiano Inycon 2011, Chardonnay
·      Planeta IGT Caricante 2011
·      Benati DOC Etna Rosso Serra della Contessa 2004
·      Passopisciaro IGT, Nerello Mascalese, 2010
·      Caruso e Minimi IGT Sicilia Perricone 2010
·      Donnadicoppe IGP Syrah-Nero ’d Avoloa Nativo 2010
·      Spadafora IGT, Sole dei Padri 2007
·      Alanga DOP Marsala Sweet Garibaldi 2009
·      Limonio Lemon Liqueur.

Det var en trevlig provning med flera annorlunda viner.  Flera var besynnerliga med mycket starka dofter. En Sauvignon blanc som doftade blomsteräng men var söt o inte särskilt angenäm i smaken.
Av de vita var Cataratton bäst, smakrik men lite i varmaste laget. Vinet odlas på 900 -1000 meters höjd.
Passopisciaros Nerello Mascalese var lovande. Druvan Nerrello Mascalese är trevlig och upplevs som en blandning av Pinot noir och Nebbiolo. Lite väl mycket salmiak i eftersmaken drar dock ner helhetsintrycket. Syrahn från Spadafora var mäktig. Det märks att Syrah trivs i värmen på Sicilien.

Vi fortsatte sedan med själva producentprovningen. Särskilt intressant var Azienda Agricola Vasari. Vingården ligger längst upp i norr på Sicilien i Messina området. De producerade viner på den urgamla och lokala druvan Nocera. Inte alls dum, ett billigt  men ett gott bordsvin. Deras Nero dAvola 2008 var ett mycket bra vin och det ska vi passa på och återkomma till när vi kommer till Sicilien i april.
 

 Dagen i Köpenhamn avslutades med Den nye Teater och ”Love never dies” Sången var fenomenal men historien lite tröttande, tyvärr. Vi hängde dock med i danskan.

På lördagskvällen var det dags för vinprovning hos familjen Hassner. Förväntan var stor efter att vid tidigare tillfällen fått smaka gamla rariteter. Kvällen ägnades åt Bordeaux viner.
Vi provade;

  1. Chateau d'Osmond, Cru Artisan, 2009, Cissac
  2. Chateau Haut-Beausejour, 2009, Saint Estephe
  3. Chateau Le Boscq, 2009, Saint Estephe
  4. Chataeu de Pez, 2009, Saint Estephe
  5. Chateau Paloumey,2009, Haut Medoc

 Till slut kom rariteten fram en Madeira, Bual 1964 från Henriques. Trots åldern var den frisk och god med brända toner. Fantastiskt med dessa rariteter.