torsdag 3 november 2011

Italien fördjupning


Tisdag 1/11. Övernattning hos sonen Ludvig i Köpenhamn, buss till Hotel- och restaurangskolen i Valby. Funkar bra.  Nu var det dags för fördjupning i ämnet Italienska viner. Vår huvudlärare och amaronespecialist Thomas Ilkjaer guidade oss igenom Italiens 20 regioner.  Italien är det moderna vinets vagga. Få viner stack ut före 1980-talet men nu finns många framstående producenter.
1963 fick man en ny vinlag med 3 kvalitetsklasser DOCG, DOC och VdT
1966 kom de första DOC-vinerna
1980 kom de 4 första DOCG-vinerna Barolo, Brunello di Montalcino, Barbaresco och Vino Nobile Montepulciano (nu finns det 66).
1992  infördes en ny klass IGT/IGP Indicazione Geografica prodetta/tipica
Italien är tillsammans med Frankrike världens största vinland. Italien producerar ca 50 milj hl vin. De exporterar 18,5  milj hl. Av den totala produktionen är 46% rödvin.
Italien är svårt men roligt. De finns ca 400 auktoriserade druvsorter men mer än 1000 kända sorter. De är ofta mycket lokalt förankrade och finns sällan utanför Italien. Överallt i Italien tillverkas också passitoviner (söta på torkade druvor ) som skiljer sig åt efter lokala förhållanden. Spännande.  Särskilt lockande är ”Passito di Pantellaria” från den lilla ön Pantellaria söder om Sicilien.
Dagens provning;
Tenuta San Leonardo, Terre di San Leonardo IGT 2008
Poggio al Tesoro, Mediterra Toscana IGT 2009
Roberto Sarotto, Barbaresco, Gaia principale, 2004
Le Ragose, Amarone della Valpolicella 2005
Villa Bucci, Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore 2009
Terredora, Greco di Tufo 2009
Tenuta delle Nere, Etna Rosso 2010
Garofoli, Conero Riserva, Grosso Agotano 2007.

Dagens höjdare var enligt min mening det vita vinet från Campania som var tillverkat på druvan Greco di Tufo samt det röda vinet från Sicilien, Etna Rosso. Det sicilienska vinet var gjort på druvan Nerello Mascalese (nytt för mig) som odlas på vulcanen Etnas nordliga sluttningar.  På höjder mellan 700 – 1000 m. Vinstockarna var gamla och planterades 1927 och 1967.  Doft, smak och utseende som påminde om en kombination av Pinot Noir och Nebbiolo. Medium+ syra samt medium+  tanniner. Spännande vin som rekommenderas starkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar