söndag 27 november 2011

Övriga Frankrike mm


I tisdags var det tid för övriga Frankrike. Vi började i Alsace och fortsatte med Loire, Rhône, Laungedoc, Roussillion, Provence och sydvästra delen av Frankrike. Vi får läsa Jura och Corsica på egen hand. Frankrikes appellationer presenterades i en ryslig fart och var i mastigaste laget med 168 OH-bilder. Vi gick igenom områden och appellationer som jag vare sig sett eller hört talas om.  Man lär så länge man lever. Provsmakningen gick hyggligt. Tycker att jag börjar få lite grepp om metodiken. Dock inte många rätt.
Vinlista:
Huet, Sec ”Le Mont” 2007
Domaine Armand Hurst, Grand Cru Brand Gewurtztraminer ”Cuvée Angélique” 2009
Domaine les Bruyeres, Crozes-Herimitage ”Georges Reynaud” 2009
Domaine Roger Perrin, Chateauneuf-du-Pape 2009
Yves Cuilleron, Condrieu ”La Petite Côte” 2009
Domaine d’Aupilhac,Languedoc ”Les Cocalières 2007
Domaine Gauby, Côtes du Roussillion-Villages ”Vieilles Vignes”
Chateau Romassan, Bandol Rouge, 2005
Rigal, Cahors ”Les Pierres Blanches” 2008

Torsdag kväll vitvinsprovning hos Michael. Han var förresten den som först introducerade hustrun och mig i vinets spännande värld. Under en skidresa till Livigno i Italien arrangerade Michael en provning av områdets Valtelina viner (Nebbiolo).
Nu många år senare fick jag nöjet att tillsammans med Michael och ett gäng män i sin bästa ålder prova vita viner. De har provat vin tillsammans i 20 år. Fantastiskt. De var mycket kunniga. Flera hade t.o.m sprungit Bordeaux maraton. Snacka om entusiasm.
Fem vita viner. Blindtest. Samtliga fick redovisa sin bedömning, förslag på druva, område och år. Därefter ställdes flaskorna fram och vi fick bedöma vinet en gång till. Mycket trevligt. Flera nya upplevelser. Efter provningen serverades lax. Tack Michael. Hoppas på fler tillfällen.
Vinerna
Santenay 1er Cru La Comme, 2002, Bourgogne, Frankrike
Le Busch 2001, Marche, Italien. Mycket speciellt. Fick med mig en 2003 hem. Ska bjuda hustrun.
Puligny-Montrache, Côte de Beaune, Bourgogne, Frankrike
Hugel, Gentil, 2001, Alsace, Frankrike
Tahbilk, Marsanne, 2004
Det är bra med blindprovning. Trots besvikelsen över resultatet blir man glad av vinet.

torsdag 10 november 2011

Fördjupning mousserande viner


I måndags hade vi fördjupningskurs i mousserande viner. Naturligtvis handlade det mest om Champagne. Men också om Spumante, Cava, Talento och tysk sekt. Jag har ju tidigare skrivit om vår semester i Champagne. Med denna erfarenhet som bakgrund var jag övertygad om att jag var något så när insatt i denna ädla dryck samt kunde skilja denna från andra mousserande drycker. Men ack. Vid dagens blindprovning kunde jag inte ens pricka Krugs Grand Cuvée. Det var för sorgligt. Smakade också en Cremant de Bougogne vilken var förvillande lik en champagne. Det är inte lätt med blidprovningar. Smått deprimerad över detta. Träning ger färdighet så nu ska jag genast köpa en Franciacorta från Italien som är tillverkad med metodo classico och är lagrad på jästfällningen i minst 25 månader. Det ni. 
Dagens provning:
1.                      Veuve Cliequot, Champagne Brut NV                     
2.                      Ruinart, Champagne Blanc de Blanc Brut NV                     
3.                      Cloudy Bay, Pelorus Brut
4.                      Krug, Champagne Grande Cuvée Brut NV
6.                      Julià & Navinès, Cava Brut
7.                      Vincent Dureuil-Janthial, Crémant de Bourgogne Brut
8.                      Weingut Kirsten, Riesling Brut Mosel 2008
                     
Vid hemkosten blev jag bjuden till Grand Hotell i Helsingborg av vännerna Alek och Anders. Numer kan man smaka deras Dolina Barrique på Grand.Grattis får man säga.



torsdag 3 november 2011

Italien fördjupning


Tisdag 1/11. Övernattning hos sonen Ludvig i Köpenhamn, buss till Hotel- och restaurangskolen i Valby. Funkar bra.  Nu var det dags för fördjupning i ämnet Italienska viner. Vår huvudlärare och amaronespecialist Thomas Ilkjaer guidade oss igenom Italiens 20 regioner.  Italien är det moderna vinets vagga. Få viner stack ut före 1980-talet men nu finns många framstående producenter.
1963 fick man en ny vinlag med 3 kvalitetsklasser DOCG, DOC och VdT
1966 kom de första DOC-vinerna
1980 kom de 4 första DOCG-vinerna Barolo, Brunello di Montalcino, Barbaresco och Vino Nobile Montepulciano (nu finns det 66).
1992  infördes en ny klass IGT/IGP Indicazione Geografica prodetta/tipica
Italien är tillsammans med Frankrike världens största vinland. Italien producerar ca 50 milj hl vin. De exporterar 18,5  milj hl. Av den totala produktionen är 46% rödvin.
Italien är svårt men roligt. De finns ca 400 auktoriserade druvsorter men mer än 1000 kända sorter. De är ofta mycket lokalt förankrade och finns sällan utanför Italien. Överallt i Italien tillverkas också passitoviner (söta på torkade druvor ) som skiljer sig åt efter lokala förhållanden. Spännande.  Särskilt lockande är ”Passito di Pantellaria” från den lilla ön Pantellaria söder om Sicilien.
Dagens provning;
Tenuta San Leonardo, Terre di San Leonardo IGT 2008
Poggio al Tesoro, Mediterra Toscana IGT 2009
Roberto Sarotto, Barbaresco, Gaia principale, 2004
Le Ragose, Amarone della Valpolicella 2005
Villa Bucci, Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore 2009
Terredora, Greco di Tufo 2009
Tenuta delle Nere, Etna Rosso 2010
Garofoli, Conero Riserva, Grosso Agotano 2007.

Dagens höjdare var enligt min mening det vita vinet från Campania som var tillverkat på druvan Greco di Tufo samt det röda vinet från Sicilien, Etna Rosso. Det sicilienska vinet var gjort på druvan Nerello Mascalese (nytt för mig) som odlas på vulcanen Etnas nordliga sluttningar.  På höjder mellan 700 – 1000 m. Vinstockarna var gamla och planterades 1927 och 1967.  Doft, smak och utseende som påminde om en kombination av Pinot Noir och Nebbiolo. Medium+ syra samt medium+  tanniner. Spännande vin som rekommenderas starkt.

Italiensk vinfestival


Ingen rast och vila. Måndagen den 31/11 var det dags igen. Nu Italiensk vinfestival på Hotel Admiral i Köpenhamn. Ja, just på Admiral där yngste sonen Ludvig arbetar som souschef. Arrangör var Östjydsk Vinförsyning. Gästerna var danska vinskribenter, fackfolk , jag och några till.  Det var en mycket bra provning. Arrangören presenterade 15 provningsbord med olika producenter från Italiens olika vinområden.
Ett urval av producenterna:
Planeta (Sicilien)
Gaja Piemonte/Toscana
Avignonesi, Toscana
Il Pollenza, Marche
Valle Reale, Abruzzo
Tenuta San Leonardo, Trentino-Alto Adige
Vini Bidoli, Friuli
Cecilia Beretta, Veneto
Favoriterna kom från Gaja; Promis, Rosso di Toscana IGT 2009. En blandning av Merlot och Syrah och Sangiovese som har legat 12 månader på fat. Vi har en gammal butelj i vinskåpet.
Magari Rosso di Toscana 2008, Merlot, Cab Sauvignon och Cab Franc.
Rennina, Brunello di Montalcino 2006, 18 månader på barriquer och 2 år på flaska. Mjuka och fina tanniner. Mycket bra vin.
Tack Östjydsk Vinförsyning för en mycket bra provning och en god lunch. Lovar gott inför morgondagens fördjupningsföreläsning om Italien.

onsdag 2 november 2011

Bourgogneprovning i Köpenhamn


Söndagen den 30 oktober, smådisigt men en härligt lugn och småvarm söndag. Vi ser fram emot en fin Bourgogne- 2009-provning , i Köpenhamn.
Enligt inbjudan ska 35 olika viner stå framdukade för test. Vi anländer till det ståtliga, gamla odd fellowpalatset där 6 bord med röda och vita bourgogner förväntansfullt avvaktar våra smak- och luktlökars dom.
Här finns viner från samtliga regioner i Bourgogne och de är totalt 47 till antalet. Vi provar inalles 23 viner, ett urval av både vita och röda.
Bäst i test ; ja det är ju fråga om tycke och smak men vi fastnade för, Corton La Vigne-au-Saint Grand Cru, Domaine des Croix, Corton Clos-du Roi Grand Cru, Camille Giroud bland de röda och tre vita från odlare Chateau des Rontets, Pouille-Fuissé.
Vi hoppas snart kunna hämta några flaskor av dessa utmärkta viner  i Köpenhamn.