Den 18 april var det dags för årets resa till Pezenas och Languedoc. Som brukligt gör vi stopp på vägen, främst för att prova viner i trevliga distrikt. Denna gången hade vi bestämt oss för vin området Franken i Tyskland. Vi mötte området på en provning med Munskänkarna och blev rätt nyfikna, både på vinerna och området i sig.
Vinområdet Franken
Vinområdet Franken ligger utmed floden Main som mynnar ut i Rhen. Huvudort är Würzburg som är vackert belägen längs floden. Huvuddruvan är Silvaner. Vin på Silvaner lär inte bli så bra någon annanstans i världen som här i Franken. Silvaner från Franken är mineralrik och har en doft av päron, limeskal, torkad aprikos och en angenäm jästarom. I smaken är den aromatisk, oljig och med en bra och elegant syra. Bättre viner går att lagra länge, ca 5-10 år.
Vinerna buteljeras på en speciell flaska, "bocksbeutel". Denna flasktyp används än idag för merparten av vinerna från Franken.
Det finns fyra mycket stora vinproducenter i Franken. Tre av dem ligger i Würzburg.
- GWF (Iphofen)
- Staatlicher Hofkeller (håller till i Residenset),
- Bürgerspital
- Juliusspital
De två sistnämnda drivs i stiftelseform och är än idag sjukhus och/eller ålderdomshem. De grundades på 1500-talet respektive 1300-talet.
Vi övernattade hos en vinbonde i den lilla måleriska byn Iphofen, Weingut Gästehaus Weigard. Det skulle visa sig vara en naturvinsbonde som bla exporterade till Norge.
På vägen mot Iphofen körde vi rakt in i en festival/vinmarknad. Det visade sig vara GWF som hade öppet hus.
GWF Winzergemeinschaft Franken www.gwf-frankenwein.de
Kooperativet har har över 1 000 aktiva vinodlare som tillsammans odlar druvor på ca 1 200 hektar. Kooperativet grundades 1959 och är ett av de sex största vinodlarkooperativen i Tyskland.
Festivalområdet var fullt av vinentusiaster så vi sällade oss till dem alla. Här fanns det vin på druvor vi aldrig någonsin smakat eller ens hört talas om; Det var Domina, Schwarzriesling, Regent, Acolon, Rotling, Cabernet Dosa, Rieslaner och Bacchus. Det var en mycket spännande upplevelse.
Ett besök i staden Würzburg är obligatoriskt när man är i Franken. Fästningen Marienberg vakar över staden. Würzburg bombades svårt under 2:a Världskriget, men många av de historiska byggnaderna har återuppbyggts i originalskick, särskilt det magnifika Residenset som ursprungligen byggdes på 1700-talet för prinsbiskoparna. Nu till vinerna:
Staatlicher Hofkeller, www.hofkeller.de
År 1128 påbörjades vinproduktionen här. Sedan dess har "Prinsbiskopens hovkällare", senare "Kungliga bayerska hovkällaren" och nu det bayerska statsvineriet "Staatlicher Hofkeller Würzburg", alltid ägts av den styrande makten. 890 års historia gör Hofheller till ett av de äldsta vingårdarna i världen. Här finns sedan 1684 ett fat från årgången 1540 "Schwedenfass". Detta fat fördes i säkerhet undan svenskarna under trettioåriga-kriget och kan skådas i vinkällaren än i dag. På ägorna är Silvaner huvudnumret. Eftersom det var skralt med provningen så nöjde vi oss med två vackra flaskor.
Bürgerspital www.buergerspital.de
Bürgerspital ligger centralt placerat i Würzburg och är över 700 år gammal. På 120 hektar odlar de framförallt Silvaner och Riesling. Efter en fantastisk provning kunde vi konstatera att deras Silvaner höll världsklass och flera vackra buteljer fick följa med oss hem.
Juliusspital www.juliusspital-weingut.de
Juliusspital är – med sina cirka 180 hektar mark, Tysklands näst största vingård. Stiftelsen Juliusspital ligger i hjärtat av Würzburg och grundades 1576. Anläggningen omfattar flera kvarter med sjukhus och lokaler för vinframställning. Vinprovningen var lite rörig pga låg bemanning och många intresserade. Vi bedömde dock att vinerna inte riktigt nådde samma klass som Burgerspitals. Trots detta fick några flaskor plats i bilen.
Weingut Johann Ruck www.ruckwein.de
I Iphofen driver familjen Ruck vingården sedan 1839. Här produceras väldigt bra viner och efter en fantastisk provning fylldes förrådet av Silvaner på.
Weingut Hans Wirsching www.wirsching.de
Vingården Hans Wirsching är en av de mest traditionella och välrenommerade vingårdarna i Franken. Familjen har odlat vin i flera århundraden.
Dottern Andrea Wirsching driver för närvarande vingården. På 90 hektar i och runt Iphofen producerar de främst torra vita viner – vår specialitet. De älskar Silvaner och arbetar hållbart. Vi blev imponerade av Silvaner även här.
Av de provningar vi genomförde bedömde vi Bürgerspital och Johan Ruck (Iphofen) som de bästa. Förutom mycket bra Silvaner och Riesling gör de även gott vin på Gewürztraminer, Spätburgunder (Pinot Noir) samt härligt mousserande vin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar