Concours International de Lyon den 21 och 22 mars 2025
Under tio år har vi två gånger om året kört förbi och inom Lyon men aldrig stannat. Varför? Det är ju matstaden nr 1. Ja vi har tyckt att avståndet till Pezenas har varit för kort för en övernattning och när man är nära vill man ju komma fram. När vi nu blev inbjudna till att delta som jurymedlemmar i Lyons stora vintävling gav vi staden fyra dygn och de var inte bortkastade. Lyon är en ljus och trivsam stad där invånarna är ute trots kylig väderlek. Det vimlar av matställen, främst serveras fransk husmanskost.
Innan ankomsten till Lyon passade vi på med ett snabbesök i Paris. Vi ville med egna ögon se och uppleva den nyrestaurerade katedralen Notre Dame.
Vi hade i närtid sett ett program på TV kring restaureringen samt följt invigningen. Vi lyckades efter en del om och men få biljetter, gratis men måste bokas om man inte gillar långa köer. Det är helt otroligt vackert och helt fantastiskt att man lyckades inom den snåla tidsramen. Fönsterarbetena är enastående och kyrkan är så ren och fin så allt lyser i solinsläppet. Efter Notre Dame besökte vi Grand Palais där den japanska konstnären Chiharu Shiotas hade utställning. Vi blev helt sålda, Vilken utställning! Vilken konstnär! Vi har aldrig sett något liknande....o sån tur det var hennes sista dag.
Efter två nätter i Paris tog vi snabbtåget till Lyon. Det är en upplevelse i sig själv. DET GÅR FORT. Vi övar inför Japanresan om en vecka, där blir det Shinkansen.
Lyon
I Lyon hade vi stämt träff med vännerna Lena o Håkan Hedin. (De med slottet i Puissalicon). Som vi nämnt är Lyon Frankrikes matmecka. Här verkade den världsberömde kocken Paul Boucasse och här föddes tankarna på att laga billig men näringsriktig och god mat till arbetarna . Dessa matställen, kallade Bouchons finns överallt och här blir man mätt.
Den gamla staden är belägen mellan floderna Saone och Rhone. Här tar man funiculaire upp till Basilikan där utsikten över staden och floderna är bedårande. Vi besökte också den stora matmarknaden. Där dinglade det av fisk, kött, grönskar, ostron, ost och andra specialiteter. Längst in i marknaden kunde man slå sig ner och beställa mat från grodorna, en en mycket välbesökt restaurang. Så var det då dags för vårt uppdrag;
Concours International de Lyon 2025.
1 100 provare från hela världen samlades, under två dagar, på Cité Internationale för den15:e Concours International de Lyon för vin, öl och sprit.
Vi deltog endast i Vintävlingen som omfattade 5 333 prover från 54 länder. Vi i Juryn representerade 39 olika nationaliteter.
Den 21 mars provade Åsa först 15 unga röda viner från Languedoc med omnejd. Ett av vinerna , en Syrah var löftesrik. Den andra rundan bestod av 14 internationella viner, även dessa röda och relativt unga. Här fanns 6 olika länder representerade varav Kina och Turkiet stod för hälften. Det enda av vinerna som levde upp till drickbart och relativt trevligt var ett Schweiziskt vin från 2023.
Den 22 mars provade Åsa, i första rundan, 15 Bordeauxviner från 2024. Endast två av de 15 vinerna befanns charmiga. I den andra ronden bjöds 2022:or från St Emilion. Här märktes en helt annan mognad och balans vilket höjde poängen avsevärt.
Den 21 mars provade LarsPeter enbart yngre Bordeauxviner. Efter 30 röda, unga Bordeaux kändes munnen torr och inget av vinerna fick några högre poäng.
Den 22 mars var det fortsatt Bordeaux i första ronden, även dessa unga och utan några hejarop. I rond nr 2 presenterades söta viner från bla Grekland, Tyskland och Spanien. Detta var en spännande provning med många intressanta dofter och smaker.
Totalt delades det ut 1740 guld- och silvermedaljer. De bästa vinerna från varje land belönades också.
Det bästa vinet i tävlingen, alla viner och länder tillsammans, var J.García Carrión 1890 - Pata Negra DO Valdepeñas Reserva 2018. Tyvärr gick det oss förbi.
Smakomgångarna avslutas båda dagarna med en mycket trevlig stående, gående lunch. Här ges tillfälle att smaka samtliga viner som de olika Juryborden enats om som de bästa, mycket trevligt.
Vi kan också nämna att dagen före vintävlingen arrangerades även osttävlingen. Den svenska osten Sörmlands ädel från Jürss Mejeri AB, https://webshop.jurssmejeri.se fick guldmedalj.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar