torsdag 12 mars 2020

THE BIG TASTING - California 2020 på Operaen i Köpenhamn 10 mars 2020

Oj så spännande det skulle bli. Den 10 mars var vi inbjudna att delta på THE BIG TASTING - California 2020. Vi anmälde direkt vårt intresse eftersom det är en region i världen vi aldrig besökt. Det är dessutom en av världens största vinodlingsregioner med många spännande men i regel rätt kostsamma viner. Veckan och dagarna innan evenemanget skulle gå av stapeln decimerades antalet deltagande producenter pga coronasmittan men evenemanget fullföljdes med ett 70-tal producenter och danska vinimportörer på plats. Provningen öde rum på den fantastiskt vackra Operan i Köpenhamn, tyvärr i något dimmigt väder men trots det med bedårande utsikt.


Först kort om Kalifornien som vinområde.

Totalt omfattar vinområdet ca 242,400 ha med ca 3900 vinodlare. Dessa står för drygt 80% av den amerikanska vintillverkningen. De vanligaste druvsorterna är Cabernet Sauvignon, Zinfandel, Pinot Noir, Chardonnay och Sauvignon Blanc. 
Kalifornien har en lång kustlinje som medför en naturlig ”luftkonditionering” för vingårdarna i form av dimma och vindar. Dimman bildas när den kyliga Stilla havsluften möter den varma landmassan. Dimman skyddar druvorna från alltför stark solbestrålning. De inre delarna av Kalifornien får samma kyleffekt tack vare floder, sjöar och berg. Jordmånen skiljer sig åt i de olika delarna av Kalifornien men kan bestå av t.ex sand, lera, granit och vulkanisk aska. 
Vinregionerna i Kalifornien är indelade i sex huvudregioner:
North CoastCentral CoastSouthern California, Sierra Foothills, Inland Valleys, Far North California
Dessa är i sin tur uppdelade i olika AVA (t.ex Napa Valley eller Sonoma), vilket är det geografiska ursprunget eller beteckningen där druvorna odlas. Beteckningarna definieras antingen av politiska gränser, som namnet på ett län, eller av federalt erkända odlingsregioner.  För att ett vin ska ha ett AVA-namn på sin etikett måste minst 85% av druvorna odlas inom AVA:n. 

Dagen på Operan inleddes med Masterclass under ledning av Master of Wine Konstantin Baum. Totalt provade vi 10 viner, 5 gjorda på druvan Chardonnay och 5 viner på druvan Pinot Noir.

Flight 1 var blindprovning av Chardonnay (100 %) från olika AVA-or men av samma årgång (2017) och prisnivå.

1. Sandhi Bentrock Chardonnay, Santa Barbara;
Både i doft och smak märktes eken. Vinet hade relativt låg syra men lång eftersmak av tropiker och äpplen.
2. Kesner Charles Heinz Vineyard, Sonoma Coast;
Ett vin med relativt snål doft av mango och vita blommor. Frisk smak med fin syra, ett angenämt vin.
3. Ramey Ritchie Vineyard, Russian River;
Både i smak och doft mycket tropiska frukter, fin syra och frukt i smaken.
4. Schug Carneros Estate Grown, Carneros;
Utöver tropik fanns det citrus i doften dock mer blomma i smaken med viss örtighet.
5 Olivier Leflaive, Meursault, Bourgogne;
Doftade tropiskt med inslag av eukalyptus och örter. Elegant, frisk smak av frukt och örter med en aning beska i eftersmaken. Mycket angenämt vin.

Chardonnay är en utmärkt druva för de klimatförhållanden som råder. Man har också minskat på eken de senaste åren och åstadkommer därmed friskare viner. För vår del vann dock vinet från Bourgogne. (vi bedömde innan vi visste).

Flight 2 var blindprovning av Pinot Noir (100%), årgång 2017


Schug Vineyard












1. Kutch MacDougall Ranch, Sonoma Coast;
Doft och smak körsbär - rätt upp och ner. Enkel att gilla.
2. Louis Latour, Beaune 1er cru, Vignes Franches, Bourgogne;
En intensiv doft av örter och röda bär och en frisk, fräsch intensiv smak med härlig syra, mycket angenäm.
3. Chanin Wine Sanford & Benedict Vineyard, Santa Barbera;
Tyvärr dominerades både doft och smak av ek. Man fick leta efter frukten.
4. DuMol Jentoft Vineyard, Russian River;
Doft av röda bär och en viss artighet. I smaken dominerar lakridstoner.
5. Paul Hobbs Hyde Vineyard, Carneros;
Jordgubbar och körsbär blandat både i doft och smak, nej.

Pinot Noir populariserades av filmen Sideways där två män åker omkring och älskar att dricka Pinot Noir. Merlot, som var den stora druvan innan filmen, fick sig en rejäl käftsmäll och odlingen av Pinot ökade.
Även detta var en blindtest och vi häpnade själva över att än en gång ha satt Bourgognen högst, ja här var skillnaderna ännu större.

Vad ska vi då säga om de producenter som inte fick plats på Masterclassen och hur såg vi på viner av andra druvor. Man kan inte smaka viner från 60 producenter så vi koncentrerade oss på vissa mindre gårdar. Zinfandel är en stor druva i Kalifornien så det var på sin plats att smaka några viner på denna druva. Genomgående är de mycket och alltför söta, ingen favoritdruva.
Vi smakade dock en frisk och god Sauvignon Blanc och ett bra vin på 100 % Grenach. Det för dagen bästa var dock viner från Ridge Vineyards Montebello 2017 Cabernet Sauvignon och Geyserville 2018 en blandning av Zinfandel, Carignan, Petit Syrah och Alicante Brocher. Montebellon kan man köpa till det facila priset av 1500 kr!!

Nej det är alltför dyra viner i detta soliga land i Väster.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar