De senaste dagarna snålblåst och ösregn och samtidigt har rapporterna strömmat in om vackert väder nere i Languedoc. Vad gör man då? Jo, man testar några viner. Genast blir man på bättre humör. Våra
val föll på;
·
Vino Nobile
di Montepuliciano från Rocca delle
Macie. Årgång 2003. Tyvärr en stor besvikelse. Det var heldött. Smakade
inte ens saft. Det fick hällas ut i vasken.
·
Nytt försök en
Brunello di Montalcino 2004 från Dadia
al Colle. Något bättre, inte dött men även detta var tämligen klent enligt
våra smaksinnen.
Vi blev plötsligt oroliga för några av våra höjdare. Är de
också på väg utför. Alltså måste vi prova.
·
Domaine
Marcel Deiss Riesling 2004, Saint-Hippolyte. Synnerligen levande! En
underbar Riesling med härlig syra och gott om petroleum i både doft och smak
samt en härlig bärnstensgul färg. Ett underbart bra vin. Är på sin topp.
·
Frank
Cornelissen. Etna, Sicilien. Toppvinet MAGMA 2011.
Vi har tidigare skrivit om vårt besök och provningen hos
naturvinsproducenten Frank Cornelissen, som driver sin vingård vid foten av
Etna på Sicilien. Vinet vi nu smakade var Magma från 2011. Gjord på handplockade
Nerello Mascalese från 100-åriga stockar. Vinet är mycket svårt att få tag på
eftersom det produceras väldigt få buteljer men vi lyckades via Vinterroirsten
i Köpenhamn. Ett härligt vin måste vi tillstå. Vi har provat diverse naturviner
men inte fastnat för något egentligen. Detta var en typisk Nerello med mycket
röda bär i såväl doft som smak. Härliga mjuka och fina tanniner. Kul att äntligen
ha provat vinet men tyvärr är det alltför dyrt för att återanskaffas, i den
prisklassen finns många fantastiska viner.
·
Chataeu
Suduiraut, Sauternes, 1999.
Vi skar upp en liten bit gåslever från Frankrike. Vad passar
bättre än ett glas Sauternes, och se en sån fanns att tillgå i gömmorna. Vi
köpte vinet under vår Bordeaux-vinresa. Nu pratar vi höjdare. Ett helt
underbart vin, sött men ändå inte, det sitter till gåslever som en smäck! Man
blir varm i både kropp och sinne av alla smaksensationer.
Att ta en tur till den Danska huvudstaden är alltid ett
stort nöje och trots småregn och blåst så lockade en vinprovning.
Tisdagen den 14 april
2015 Banfi-provning på restaurang Standard.
Det är sällan vi varit på provning i Köpenhamn med endast en
producent; men så är det ju inte vilken producent som helst som presenterade
sina viner för entusiaster; Idag var det Banfiprovning. Egendomen spänner över 2830 hektar och
de producerar traditionell Chianti, Brunello och Rosso men också Chardonnay, Sauvignon
Blanc, Vermentino mfl vita viner, ett sött och den obligatoriska grappan.
För
ca 10 år sedan besökte vi egendomen under en härlig vinresa i Toscana. Den
ligger mycket vackert uppe på en kulle med en svindlande utsikt över vinfält
och hagar.
Vi koncentrerade oss för dagen på de röda vinerna. Det
första vinet vi provade produceras dock i Bolgheri vid kusten och har det för
oss lustiga namnet ASKA. Aska är en blandning av Cabernet Sauvignon och
Cabernet Franc och visar upp en frisk syra.
Vi fortsatte sedan in i de mer traditionella markerna till
Chianti där vi provade en Fonte alla Selva 2013. Här dominerar Sangiovesedruvan.
Vi tyckte att vinet var i snällaste laget men visst var det Chianti.
Vi kom därefter till Montalcino där vi bjöds fyra viner med
diverse druvblandningar. Här var vi helt överens om att Cum Laude 2011 och
Excelsus 2010 var de bästa. 2010:an med Merlot och Cabernet Sauvignon stack ut
med fin balans och struktur.
Man kan inte lämna Italiens klassiska marker utan en
Brunello. Vi bjöds dock först en Rosso från 2013, men detta vin lämnade inte
några direkta spår. Brunellon Poggio alle Mura var från 2010, ett mycket bra år, och det var
dagens bästa, mjuk men fin balanserad syra med smak av mörka moreller och
kryddor.
Avslutningsvis blev det givetvis en söt. Moscadello, ett
härligt sött vin utan någon som helst sliskighet utan ren o fin smak av honung
och äpplen. Passar utmärkt till äppelkaka.
Nu åker vi inom kort till Languedoc och nya vinutmaningar.
Vi arrangerar den 25 och 26 april en provning med ett urval av årets Roséviner.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar