onsdag 15 april 2015

Ösregn och snålblåst

De senaste dagarna snålblåst och ösregn och samtidigt har rapporterna strömmat in om vackert väder nere i Languedoc. Vad gör man då?  Jo, man testar några viner. Genast blir man på bättre humör. Våra val föll på;
·      Vino Nobile di Montepuliciano från Rocca delle Macie. Årgång 2003. Tyvärr en stor besvikelse. Det var heldött. Smakade inte ens saft. Det fick hällas ut i vasken.
·      Nytt försök en Brunello di Montalcino 2004 från Dadia al Colle. Något bättre, inte dött men även detta var tämligen klent enligt våra smaksinnen. 
Vi blev plötsligt oroliga för några av våra höjdare. Är de också på väg utför. Alltså måste vi prova.
·      Domaine Marcel Deiss Riesling 2004, Saint-Hippolyte. Synnerligen levande! En underbar Riesling med härlig syra och gott om petroleum i både doft och smak samt en härlig bärnstensgul färg. Ett underbart bra vin. Är på sin topp.
·      Frank Cornelissen. Etna, Sicilien. Toppvinet MAGMA 2011.
Vi har tidigare skrivit om vårt besök och provningen hos naturvinsproducenten Frank Cornelissen, som driver sin vingård vid foten av Etna på Sicilien. Vinet vi nu smakade var Magma från 2011. Gjord på handplockade Nerello Mascalese från 100-åriga stockar. Vinet är mycket svårt att få tag på eftersom det produceras väldigt få buteljer men vi lyckades via Vinterroirsten i Köpenhamn. Ett härligt vin måste vi tillstå. Vi har provat diverse naturviner men inte fastnat för något egentligen. Detta var en typisk Nerello med mycket röda bär i såväl doft som smak. Härliga mjuka och fina tanniner. Kul att äntligen ha provat vinet men tyvärr är det alltför dyrt för att återanskaffas, i den prisklassen finns många fantastiska viner.
·      Chataeu Suduiraut, Sauternes, 1999.
Vi skar upp en liten bit gåslever från Frankrike. Vad passar bättre än ett glas Sauternes, och se en sån fanns att tillgå i gömmorna. Vi köpte vinet under vår Bordeaux-vinresa. Nu pratar vi höjdare. Ett helt underbart vin, sött men ändå inte, det sitter till gåslever som en smäck! Man blir varm i både kropp och sinne av alla smaksensationer.

Att ta en tur till den Danska huvudstaden är alltid ett stort nöje och trots småregn och blåst så lockade en vinprovning.

Tisdagen den 14 april 2015 Banfi-provning på restaurang Standard.
Det är sällan vi varit på provning i Köpenhamn med endast en producent; men så är det ju inte vilken producent som helst som presenterade sina viner för entusiaster; Idag var det Banfiprovning.  Egendomen spänner över 2830 hektar och de producerar traditionell Chianti, Brunello och Rosso men också Chardonnay, Sauvignon Blanc, Vermentino mfl vita viner, ett sött och den obligatoriska grappan. 
För ca 10 år sedan besökte vi egendomen under en härlig vinresa i Toscana. Den ligger mycket vackert uppe på en kulle med en svindlande utsikt över vinfält och hagar.

Vi koncentrerade oss för dagen på de röda vinerna. Det första vinet vi provade produceras dock i Bolgheri vid kusten och har det för oss lustiga namnet ASKA. Aska är en blandning av Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc och visar upp en frisk syra.
Vi fortsatte sedan in i de mer traditionella markerna till Chianti där vi provade en Fonte alla Selva 2013. Här dominerar Sangiovesedruvan. Vi tyckte att vinet var i snällaste laget men visst var det Chianti.
Vi kom därefter till Montalcino där vi bjöds fyra viner med diverse druvblandningar. Här var vi helt överens om att Cum Laude 2011 och Excelsus 2010 var de bästa. 2010:an med Merlot och Cabernet Sauvignon stack ut med fin balans och struktur.

Man kan inte lämna Italiens klassiska marker utan en Brunello. Vi bjöds dock först en Rosso från 2013, men detta vin lämnade inte några direkta spår. Brunellon Poggio alle Mura var från 2010, ett mycket bra år, och det var dagens bästa, mjuk men fin balanserad syra med smak av mörka moreller och kryddor.
Avslutningsvis blev det givetvis en söt. Moscadello, ett härligt sött vin utan någon som helst sliskighet utan ren o fin smak av honung och äpplen. Passar utmärkt till äppelkaka.


Nu åker vi inom kort till Languedoc och nya vinutmaningar. Vi arrangerar den 25 och 26 april en provning med ett urval av årets Roséviner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar