måndag 21 oktober 2024

Kroatien fjorton dagar under september och oktober 2024

Vi kom trots allt iväg på vår hösttripp till Kroatien och sydligaste Italien. En seg förkylning med envis feber höll på att sätta käppar i hjulet men, som sagt, vi kom iväg. Vi landade i den gamla staden Split som med sin 2000-åriga historia, visade sig vara en lugn, ren och mycket vacker stad med mycket grönt. Visst gör vattnet och de fina stränderna mycket för trevnaden men också de vackra byggnaderna i centrum. 

Vår lägenhet låg i ett trevligt område med gångavstånd till både stad och strand, ja flera stränder, där det fanns härliga serveringar. Vår värd var mycket trevlig. Hon pratade engelska och gav oss många fina tips som vi hade stor nytta av under de tre dagar vi tillbringade i staden.

Den gamla staden har byggts upp på ruinerna av den romerska kejsaren Diocletianus palats och trots relativt många turister så var det härligt att gå runt i de trånga gränderna och känna den avspända atmosfären. Delar av staden har använts som inspelningsplats för serien Game of Thrones och det avspeglade sig i souvenirförsäljningen.

 

Åsa hade fortfarande en liten känning av förkylningen så tyvärr fick badet anstå medan LarsPeter lögade sig i det turkosa vattnet vid de mycket populära stränderna. 



Vi var ju på vinresa och eftersom Kroatien, som vinland, var okänt för oss var vi mycket nyfikna på utbudet. Vi hade en väldig tur som endast hade ca 5 minuters gångväg till den trevliga vinbaren Bottiglia Wine & Deli. Baren var specialiserad på inhemska viner och här hittade vi några riktiga favoriter.

Bottiglia Wine & Deli

 

GRK - en grön druva som i princip bara växer på ön Korčula. Det kroatiska ordet grk betyder "bittert", men vinet är torrt, har hög syra, är något aromatiskt, med en svag förnimmelse av tall. Grk-rankan har bara honblommor.


Pošip - grön druva som ger ett härligt frisk vin men bra syra.  Druvan härstammar också från ön Korčula. Passar även bra för tillverkning av dessertvin. De flesta vinerna från denna druva var något billigare än de från Grk.


Den dominerande röda druvan är Plavac Mali. Det är också en inhemsk druva som ger ett kraftigt rött vin. I näsan fanns viol, mörka bär och lakrits. I munnen runt, torrt och djupt med mycket tanniner. Vissa viner på druvan tyckte vi dock var alltför kraftiga men variationen var stor.


Vi spenderade två kvällar på vinbaren Bottiglia och fick en bra bild av smakbilden.


Nu gick resan vidare med båt till Dubrovnik. Vädret var med oss och det var som att båtluffa. Båten gick in i hamn på fyra av öarna. Folk passerade på och av, några blev upphämtade och andra drog iväg till närmaste lilla hotell. Öarna var gröna och bergiga och visst hade det varit trevligt med ett besök på tex Hvar eller Korcula men det fick anstå.


Väl framme i Dubrovnik gällde uppför och tusentals trappor innan vi nådde vårt boende. Vilken tur även här, 150 meter från ingången till den gamla staden med allt vad den gömmer. Vår värd visade sig ha bott i USA i många år så språket var inga problem. Vi fick många tips, främst på restauranger och de var mer än väl värda sina besök.


Dubrovniks gamla stad ligger högt med bergssidor som stupar brant ner i havet. Runt staden löper en lång snirklande stadsmur och innanför denna några breda gator kantade av vackra palats men främst smala branta eller kurviga gränder med barer, restauranger och affärer. Det vimlar av liv i dessa urgamla kvarter. Inte konstigt att denna gamla del av staden finns med på Unescos världsarvslista. Vi spenderade tre hela dagar enbart i de gamla delarna. Staden sätter verkligen bestående avtryck.



Vinerna i Dubrovnik är till stora delar desamma som i Split men Dubrovnik ”black”är en ovanlig blå druva som enbart finns i Kroatien. Forskningen hittar ingen koppling till någon annan sort. Druvan ger ett mycket mörkt tanninrikt vin med chokladtoner. Ett trevligt vin.


Vi smakade givetvis också Zinfandel. En stor druva i Kroatien. DNA analyser har visat att druvan Crljenak Kasetelanski är anfader. Denna druva fördes under åren 1818-19 från Split till Wien och därifrån till Trieste i Italien och vidare till Long Island i USA. Därefter tog den en tur runt Sydamerika till Napa Walley i Kalifornien på 1850-talet där den fick namnet Zinfandel. Zinfandel är idag den dominerande rödvinsdruvan i Kalifornien. I Italien heter samma druva Primotivo och den ska vi återkomma till. Numera heter Crljenak K  Zinfandel även i ursprungslandet Kroatien.



Vinet i Kroatien var gott speciellt de vita vinerna. men som sagt det finns mycket gott vin i världen.


I Dubrovnik besökte vi det mycket informativa vinmuséet. Där fick vi även en mycket trevlig vinprovning. Som avslutning på vindrickandet i Kroatien bjöds vi ett mycket intressant orange vin, Rukatac - prova det om ni har vägarna förbi.



Provade viner


När vi steg på båten till Bari bockade vi oss för en mycket upplevelserik vecka vid Kroatiens adriatiska kust. Vi har besökt två pärlor, vi har besökt ovanliga stränder, druckit för oss, nya viner och ätit underbart god mat. Svart risotto 
och ravioli med tryffel sitter fortfarande i gommen.

Om någon undrar så är prisläget som hemma, vinet dock lite billigare!