torsdag 20 februari 2020

Castilla - La Mancha - bulkvin eller finns det nåt intressant i gömmorna??

När vi befinner oss i Sverige så är vi mest i Danmark - nej inte riktigt sant men vinprovningarna blir många, minst ett par tre i månaden. Denna gång med masterclass i Köpenhamn och Spanien med området Castilla - La Mancha. Ciceron var Danmarks ende Master of Wine, Jonas Hofterup.

Först lite om La Mancha som också ibland kallas Castilla La Nueva och ligger på en högplatå  i hjärtat av Spanien. La Mancha är landets största vinregion med ca 195 000 ha vinmarker. Området ligger inbäddat av bergskedjor vilket innebär varma somrar och kalla vintrar. Jordmånen är blandad  med granit, sand- och kalksten.

Området är mest känt för sin stora produktion av bulkviner. Produktionen drivs oftast i stora kooperativ. På senare år har man dock börjat producera kvalitetsviner. Numera finns flera  mindre familjeägda vingårdar och gårdar som klassas som Vinhos de Pago till exempel Dominio de Valdepusar.

De dominerande druvorna i området är Airen med 23% och Tempranillo med 21% av odlingsarealen. Andra viktiga druvor är Bobal, Garnacha Tinto (Grenache), Viura, Monastrell ( Mourvedre ) och Garnacha Tintamera (Alicante Bouschet).

Inom La Mancha finns nio appelationer, Almansa, Manchuela, Méntrida, Mondéjar, Ribera del Júcar, Uclés, Valdepeñas och västra delen av Jumilla.

Regionen är mycket känd för den underbart goda osten Manchego, sina väderkvarnar och Miguel de Cervantes bok om Don Quijote och hans väpnare Sancho Panza.


Nu till provningen som genomfördes i fyra flighter, Tyvärr hälldes de vita vinerna upp så pass tidigt att de blivit något för varma;

Flight 1 (torra vita):
Bodegas La Remediadora; La Villa Real 2019, DO La Mancha, Macabeo. Vinet hade en stor fruktig doft och smak men tyvärr var skumbananen väl framträdande kanske pga den något för höga temperaturen.

Bodegas Santa Crus De Alpera;  Bianco Verdejo Cueva del Chaman 2018 DO Almanza. Här hade vi en blandning av Sauvignon blanc och Verdejo, ett vin med relativt liten doft men med en stor fruktig och friska smak.

Flight 2 (aromatiska vita);
Encomieda De Cervera; 4V4 blancos 2019, Gewürtztraminer, Albariños, Sauvignon blanc, Verdejo. En något udda blandning där Gewurtstraminer tar över, ett torrt och örtigt vin.

Bodegas Winol; La Leyenda del Volkan 2019 Moscatel de Alejandria y Macabeo IPP Campo de Calatrava. Ett vin med doft och smak från tropikerna, mycket torrt men relativt ointressant.

Flight 3 (DO La Mancha - Tempranillo)
Allozo Centro Española; Flor de Allozo, Tempranillo och Garnacha: Här hittar vi riktigt mörka bär och fat. Viol i smaken men friskt och drickvänligt. Tydligen endast 6 Euro och i så fall mycket prisvärt.

Bodegas Cristo de la Vega; Tempranillo Selección 2015 Crianza DO La Mancha; Vinet domineras av en doft och smak av röda vinbär med en frisk och läskande syra. En smula fat dock.

Bodegas Yuntero; Yuntero selección 2015, Reserva de Vinas Viejas, DO La Mancha, Tempranillo; I vinet finns mycket mörk frukt och bär, ett angenämt vin.

Flight 4, (Castilla öst - La Mancha)
Bodegas Y Vinedos El Soleado; Otro de Otro 2017,  Tempranillo, Bobal, Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot; Vinet doftar mörka bär och mörk frukt med inslag av lakrits och persilja. Smaken är vanilj, alltså helt dominerande ek.

Agricolas Santa Rosa SL; Nostrum 2016, DO Almanza, Monastrell; En bomb av mörka bär och mörk frukt, tanniner och utan sötaktigt inslag i smaken, angenämt.

Tintoralba; Garnacha Tintorera 2017, Alamanza; Svarta vinbär i doft och smak, alltför dominerande för vår palett.

Masterclassen var intressant och lärorik. Vinerna var okända för oss sedan tidigare och det är alltid spännande att få nya intryck och att lära känna nya områden. Nu väntade 18 producenter på att få bjuda oss att smaka deras viner. Tio av dessa hade vi redan klarat av så vi koncentrerade oss på de övriga åtta producenterna.

Särskilt fastnade vi för Bodegas Romero de Avila Salcedo där dottern Clara i huset presenterade de mycket trevliga vinerna Ana&Clara (vinbodens döttrar) och Testigo. Dessa viner är fermenterade i leramphoror som är nergrävda i jorden. Testigo har sedan legat 20 månader på fransk ek och är gjord på Tempranillo, Syrah and Cabernet Sauvignon. Ett mycket angenämt vin som produceras på en familjeegendom.





Ytterligare en vingård som vi tyckte var trevlig var Bodegas Cano en gård på 100 ha som ligger på 1000 meters höjd. Deras vinserie 1860 med såväl vitt som rött vin var mycket trevliga. Särskilt det röda gjort på Garnacha Tintamera 2016. Vinet som lagrats på fransk ek i 18 månader var lysande och kanske tom dagens bästa.
Sammanfattningsvis måste vi trots allt konstatera att Castilla La Mancha har en hel del att arbeta med för att plocka in på sina konkurrentområden, Ribera del Duero, Rioja, Priorat m.fl. Här sker en enorm utveckling som resulterar i många toppviner - både vita och röda.