måndag 15 oktober 2018

En resa till Champagne är en resa till bubblornas värld

En resa till Champagne är en resa till bubblornas värld 
Plötsligt syns de på håll, kullarna, jordens färg skiftar från lera till kalk, den vita jorden kommer i dagen. Jorden med de värdefulla stockarna, de välskötta fälten, de lantliga men”rika” byarna. Vi har rest genom ett relativt platt jordbrukslandskap som plötsligt skiftar och där är vi, i de värdefulla bubblornas land. Här blandas småbönder med stora berömdheter. Byarna ligger tätt, några är Grand Cru, andra kommer lite längre ner på skalan men de har ändå en aura av att vara en del av detta lilla, sägensomspunnena område. Reims och Epernay, de största orterna i området är båda väl värda ett besök. Denna gång bor vi i Epernay och har nära till det mesta.
Sedan 10 år tillbaka har vi, tillsammans med våra vänner Lars och Ingrid, en liten klubb HCCS. Den bildades i New York  för 10 år sedan och nu firar vi vårt jubileum med en vecka i Champagne. Klubbens medlemmar provsmakar och dricker Champagne, äter god mat därtill och spelar Canasta. I aktiviteterna ingår också bad i havet. Detta tillämpas året runt vid alla ordinarie möten. I Champagne saknas dock havet men det är desto närmare till bubblorna. Vi har valt ut ett antal producenter som vi vill besöka men vi hoppas också på att hitta nya, spännande leverantörer.
Man kan inte vara i Epernay utan att vandra på den tjusiga Avenue de Champagne. Här ligger de berömda, stora, fina husen vägg i vägg. Några har trevliga uteserveringar, där serveras ädla viner i skuggan av vackra parasoller. Redan första eftermiddagen besöker vi ett sådant charmerande ställe, Collard-Picard (www.champagnecollardpicard.fr). Vi serveras de ädla bubblorna i en provning om tre olika viner. Den bästa är Cuvee Dom. Picard Grand Cru Blanc de blanc. Detta är en härligt frisk dryck med mäktig frukt och syra, värd ett återbesök.
Dagarna i Champagne ägnade vi åt att åka runt på olika gårdar. Vårt första besök går av stapeln i byn Chavot på gården Laherte Freres (www.champagne-laherte.com). Här har vi med nytänkare att göra. Här försöker de sig på ”naturviner”. De odlar de sju druvorna som är tillåtna i Champagne och de experimenterar. Den unge mannen som vi guidas av sköter odling och tillverkning tillsammans med sina föräldrar. Han pratar utmärkt engelska och har redan gjort sig ett namn, främst med produkten Les Sept. Detta är en Champagne tillverkad av sju druvor, en frisk, syrlig aperitifchampagne som vi av en tillfällighet smakat hemma. Den saluförs i vårt grannland Danmark.
Provningen är mycket generös och intressant och avslutas för vår del med inköp av ett urval av goda drycker. För den intresserade, de sju druvorna: Pinot Gris, Chardonnay, Meunier, Petit Meslier, Arbanne, Pinot Noir, Pinot Blanc
Kvällarna är ämnade åt Canasta men också åt provning av inköpta bubblor. Efter stor och svår kamp avslutas veckan med oavgjort i spel
Här nedan följer ett litet urval av alla de välsmakande bubblorna som vi kom i kontakt med under veckan;
Champagne Fleury, Couteron, (www.champagne-fleury.fr) är en biodynamiskt odlad Champagne som är certifierad genom Demeter. Den är ljus med busiga bubblor och en doft av örter, lavendel och äpplen. I smaken hittar vi främst äpplen.
Paul Cloet (www.champagne-paul-clouet.comochBonnaire (www.bonnaire.com)håller till med sin provning i Bouzy. Har bodde vi när vi senast var i området för sex år sedan. Vi tycker mycket om deras viner och även denna gång får vi en trevlig provning som slutar med inköp.
En odlare som vi måste nämna är Boyer & Roulliere, i den lilla byn Venteuil. Denna Champagne hade vi på vår son Ludvigs bröllop. Vi hade då köpt den via en god vän i Languedoc. Han är i sin tur vän med odlaren. Vi är så nyfikna på gården och odlaren. Vi möter en mycket vänlig äldre man som bjuder in i vardagsrummet. Ett trevligt, lättsamt besök.  
Några goda vänner hade tipsat om vinerna från M Brugnon (www.champagne-brugnon.com), i byn Accuil. Vi åkte dit på vinst och förlust och till vår lycka träffade vi Madame på gården. Hon bjöd in till provning och samtal om gården och vinerna. Deras Millesimes 2012 var härlig och det blev givetvis inköp. Vi rekommenderar verkligen denna producent.


Efter en vecka i Champagne bubblar det från topp till tå och det finns en viss längtan efter andra drycker. Champagne är dock något alldeles särskilt och vi kommer med all säkerhet att återvända, både till drycken och till landskapet.

måndag 1 oktober 2018

Chabils

En resa till Champagne med ”omväg” Chablis
Redan efter elva dagar i Pezenas denna höst var det dags för nästa tripp, denna gång till Champagne. I Epernay ska vi träffa våra goda vänner Lars och Ingrid och här ska vi fira våra 10 år med ”klubben”. Vi har 90 mil framför oss, så vi bestämmer oss för att ta en liten fin ”omväg” via Chablis. Senast vi besökte området köpte vi några goda viner som tyvärr är slut i källaren.  
Området Chablis kännetecknas av den kalkstensrika Kimmeridge-leran men även Portland-lera finns i området. Vinerna som är gjorda på Chardonnay är torra med en härlig fruktsyra och mineralkaraktär. De flesta vinerna är oekade men det finns även producenter som låter vinet lagras på ekfat. Som unga passar vinerna till skaldjur, men med lagring utvecklar vinet mer nötig doft och smak, som gör att mogen chablis går bra till rätter av kalv eller kyckling.
Chablis har fyra  kvalitetsnivåer;
Chablis Grand Cru- den främsta appellationen. Området är bara 105 ha stort och ligger längs en drygt kilometerlång sydvästsluttning. 
Chablis Premier Cru- Omfattar knappt cirka 780 ha och består av ett 40-tal vingårdar.
AC Chablis- den största delen omfattar ca 3600 ha. 
AC Petit Chablis- omfattar cirka 1000 hektar och ligger på Portland-lera. 
Vi har bokat ett boende i den lilla byn Venoy, ett tjusigt Manoir där vi är de enda gästerna. Vi bjuds en mycket god vit Bourgogne vid framkomsten, tillkommen på granngården Gabrielle. 
Givetvis vill vi besöka gården; Domaine Gabrielle www.la-chaume-blanche.fr. Det är mitt i skörden och bonden kommer med svarta nävar precis från fälten, och där står vi. Trots hårt arbete tar han sig tid med oss och bjuder till provning av gårdens alla viner. Den mycket smakrika vita Vielles Vignes är vi redan förtjusta i, så den får följa med hem, liksom en röd Bourgogne.
Vårt nästa besök i trakten går till Domaine Alain Geoffroy www.chablis-geoffroy.com. Älskar man korkskruvar är detta ett eldorado. Här finns ett litet museum, sju rum fulla med de mest spektakulära korkskruvar som vi sett. Här kan man även insupa lärdomar om vinet i Bourgogne och på gården som verkligen inte behöver skämmas. Vi bjuds en fin provning av allt från Petit Chablis till Grand cru, inalles sju viner. Vi fastnar för deras Chablis 1er cru Beauroy, ett friskt, mineralrikt vin att spara några år i källaren. Denna utmärkta gård ligger i den lilla byn Beines.
Nu vidare till Chablis och Domaine Christophe Camuwww.christophecamu.fr. I Chablis ligger vincavarna tätt men vi har fått tips från vår artige hotellägare. Caven ligger på en bakgata i en härlig liten sval källare och vi bjuds en provning med vad vi önskar smaka. Det är ett rikt utbud med 10 olika viner. Vi fastnar för Petit Chablis och deras Grand Cru les Clos som vi hoppas ska smaka braäven på hemmaplan.
Vi lämnar området mitt i skörden, de branta fälten är fulla av plockare och maskiner. Det ger goda förhoppningar inför framtida viner i denna vackra bygd.