fredag 24 november 2017

Vinakademiets 10-års jubileum


I år är det 10 år sedan Vinakademiets sommelierutbildning startade i Köpenhamn under ledning av Thomas Ilkjaer. Det ska givetvis firas rejält med vinmässa, föreläsningar och en  fest på Hotel och Restaurangskolen i Köpenhamn. Jubileet var öppet för vinintresserade och alla gamla elever (Lars Peter) var särskilt inbjudna.

Dagen inleddes för vår del redan klockan 12,30. En bekant från vår Sicilienresa 2013 stod på scenen och pratade under rubriken ”In pursuit of the ultimate Etna wine”. Det var ingen mindre än, vingurun Frank Cornelissen, som gav sin syn på Etna-vinernas utveckling. När han flyttade till Sicilien 2001 fanns det 3-4 vinproducenter på Etna, nu finns ett 100-tal, de flesta kommer inte från Italien. Idag är marken på Etna mycket dyr att förvärva. Frank har idag 24 ha och han producerar naturvin efter sitt eget huvud. Han vill främst komma åt de olika nyanserna som finns i terroiren runt Etna, nyanserna i gamla respektive lite yngre stockar och olika odlingshöjd och väderstreck. Han menar att det är både farligt och spännande att producera vinet på det sätt som han gör. Farligt därför att det kan gå åt skogen men spännande att dofta och smaka utveckling. Frank C gillar expressivt vin, han buteljerar vinet när det är öppet och det är till för att drickas. Under föreläsningen fick vi prova 7 olika viner, de tre första var samma vin men från olika årgångar och de övriga var från druvor på speciella fält. Frank blandar sällan druvor från olika fält och huvuddruvan är Nerello Mascalese.
Då; maj 2013
Nu november 2017
     
    Contadino 1, 2003 VdT Rosso, i princip hans första vin, syrlig doft och syrlig ja sur smak, inget vidare.
2    Contadino 4, 2006 Sicilia Rosso, samma vin men nu har det utvecklats. 2006 var inget bra år men lärandet märks. Kraftigare och djupare smak, bra syra, relativt bra.
3    Contadino,   2016 Etna Rosso, samma vin 16 år av experimenterande och lärande. En aning oxiderat o pärligt, nja.
4    Munjebel CA 2016, Etna Rosso, Zottorinoto-Chiusa Spagnolo, fältet ligger på ca 460 m, druvorna planterade 1925 ca. Röda vinbär i doft och smak. Mineraligt, lakrits, vulkan, relativt bra.
5   Munjebel 2016 FM, Etna Rosso, Feudi di Mezzo Sottana, fältet ligger på ca 900 m, körsbär och eld i doften, körsbär, sten och eld i smaken. Djup lång eftersmak, ett bra vin.
6   Munjebel 2016 PA, Etna Rosso, Feudo di Mezzo – Porcaria, druvorna planterades på 50-talet på ca 600 m höjd. Här har vi en fältblandning där doften påminner om grönsaker, i smaken kan man urskilja anis, fänkål ett relativt bra vin.

7    Magma 2016, Terre Siciliane Rosso, Barbabecchi, Frank C:s prestigevin. Förnimbar bärdoft, dock mer mot umami, en stor smak som fyller munnen och som varar länge, ett bra vin.
Toppvinet Magma köpte vi för några år sedan i Danmark. Vi sparade flaskan några år men blev lite besvikna när vi till sist öppnade den och skulle njuta, ja det var bra men ingen höjdare, det kostade trots allt 1200 kronor
Det var en härlig provning och ett intressant föredrag och särskilt kul var det att återse Frank. Vi besökte honom och vingården 2013. Se reportage bloggen 2013 maj.

Efter ett par timmars paus fortsatte vi med “The world’s greatest dry rieslings tasted blind”  med Stephan Reinhardt, The Wine Advocate’s man i Tyskland, Österrike, Alsace, Loire och Champagne. Han ledsagade oss i en terroirduell mellan stora Rieslingviner från Tyskland, och Alsace. Stephan menade att det är stor skillnad på Riesling från Tyskland och Riesling från Alsace. Han menar tom att man behöver vänja sig av med det ena för att uppskatta det andra och det kan ta några dagar. En sak är dock säker, tyskarna gillar inte Alsaceriesling och Alsacarna gillar inte tyska riesling, ja inte är det långt emellan men så olika!


Under föredraget blindtestade vi nedanstående åtta viner. Det var en spännande provning och olikheterna framkom men vi behövde inte dagar för att uppskatta den ena eller andra,



1  2008 Alsace Riesling Clos Windsbuhl, Zind-Humbrecht, ett mycket smakrikt och fruktigt vin, mycket bra.
2   2008 Pfaltz Riesling Auslese Trocken ”R” Kallstädter Saumagen, ett mindre fruktigt men smakrikt och torrt vin, mycket bra.

3   2008 Franken Riesling Trocken ”R” Burgstädter, Centralgrafenberg, Weingut R Furst, fruktigt, någon sötma men torrt gott vin.
4  2008 Alsace, Grand Cru Hengst Riesling, Domaine Barmes-Buecher, här fann vi petroleum i doften, ett torrt och mycket bra vin.

5    2008 Alsace Riesling Grand Cru Kastelberg, Kreydenweiss, ett torrt men fruktigt och mycket gott vin
6   2008 Rheingau Riesling Rudesheimer Berg Rotland, Trocken, Leitz, ett friskt, torrt, något fruktigt, gott vin.

7  2008 Mosel Riesling Zeltinger Sonneuhr Auslese++, M.Molitor, ett fruktigt, torrt och läskande vin mycket gott.
8   2008 Alsace Grand Cru Schoenenbourg, Marcel Deiss, ett sötare vin än de övriga men med mycket egen karaktär, ett gott vin.

Slutsats; urvalet var exellent, samtliga viner var supergoda, de hade olika karaktär men vi håller nog med Stephan – Alsacevinerna är genomgående bättre. Vi kan också konstatera att vi i fortsättningen ska låta våra Riesling ligga till sig 8-10 år eller så får vi köpa äldre årgångar.
De tyska vinerna i kursiv stil.


Dagen avslutades med en härlig buffé från restaurang Nabo samt musikunderhållning med Terkel Nørgaard Trio. Vi tackar Vinakademiet för dagen samt för utbildningen och vad den  har genererat för oss.  Tack Thomas och övriga lärare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar