onsdag 8 november 2017

Två vingårdsbesök – helt olika.


Domaine Fontedicto
Ännu en naturvingård, en av de äldsta i genren, Domaine Fontedicto, en gård på endast 4 hektar som drivs av Bernard och Cécile Belhassen
Gården ligger mellan Roujan och Caux strax utanför Pézenas.  Ett måstebesök enligt Julien Peyrat som vi besökte för någon vecka sedan.

Bernard växte upp i Tunisien men flyttade som barn till Frankrike. Han har alltid älskat landet och naturen och satte sig tidigt in i ekologin och naturens kretslopp. Under 80-talet blev han vinbonde och inspirerades av antroposofen Rudolf Steiners idéer. Det blev därför naturligt att odla biodynamiskt. Bernard var en av de första biodynamiska odlarna i området och har därför blivit mentor och inspiratör för många andra naturvinsbönder.
Bernard Belhassen vid gårdens kvarn
Vid besöket får vi en utförlig berättelse kring familjens livsstil. De försöker leva så nära naturen som möjligt, de har höns, hästar och hundar på gården. Arbetet i vinfälten bedrivs med hjälp av hästarna, således ingen traktor eller skördemaskin. Allt skördas för hand. Endast naturjäst används och han tillåter sig inga som helst tillsatser i vinet.
Familjen odlar och maler sitt eget mjöl som de sedan bakar och säljer på beställning och ibland även i Pezenas på lördagar.
Bernard odlar enbart de druvor som är typiska för området. Gården producerar totalt ca 12000 buteljer fördelade på ett vitt vin och fyra röda viner. Det mesta säljs snabbt slut mest på export och vid vårt besök fanns endast ett rött vin att avnjuta. Som väl är så finns vinet nära, det kan inhandlas i Danmark och det kan avnjutas bl.a på världsmästarrestaurangen Noma. Vi fick smaka det bästa (tror vi)
Promis 2009
En blandning av Carignan, Syrah, Grenache, Aramont. Ett underbart smakrikt vin. I doften körsbär med inslag av mörkare bär och kryddor. Smaken var djup och ljuvlig med sammetsfina tanniner. Kort sagt ett underbart vin, det bästa naturvin vi smakat. Någon i sällskapet tyckte t.o.m att det var det godaste vin som smakats. Trots ett något högt pris blev det inköp, vi vill ju gärna njuta vidare av vinet.
Gårdens viner kan inhandlas på Rosforth & Rosforth i Köpenhamn

Vi tackade Bernard för smakning och information och vi lär komma tillbaka till denna intressanta vingård. Vi ska prova brödet på lördag.

Chateau Viranel
Tillsammans med ett gäng från föreningen Scand’Oc besöktes Chateau Viranel. Gården ligger strax utanför Cessnon sur Orb och ligger inom appellationen Saint-Chinian. 
Gården har varit i familjens ägo sedan 1551 och som många andra gått från generation till generation. Nu drivs verksamheten av bröderna Arnaud och Nicolas Bergasse-Mihle. Gården består av 98 hektar mark. De har delat in vinerna i fyra klasser
    
Les Signatures,
Här smakade vi "V de Viranel", 60% Syrah och 40 % Grenache noir. Ett utmärkt bra vin som kommit med i ”Decanters 50 tops wins of the year”.
Tradition,
Inom denna grupp gör de ett Rouge, Rosé och Blanc. Särskilt det vita var spännande med en druvsammansättning av Grenache Blanc, Vermentino, Roussanne och Bourboulenc.

Trilogie
I denna grupp finns också Rouge, Rosé och Blanc. I Rougen var det en spännande druvsammansättning med i tredjedel av vardera Syrah, Cabernet Franc och Alicante Brouchet. Blanc bestod av 100% Viognier. Ett torrt och stringent vin.
Les Insolites.
Inom den fjärde gruppen med ovanliga druvor smakade vi Aromes Sauvages 2016 en 100 % Alicante Brouchet, Denna druva har vi aldrig smakat, den är omtalad men som sagt en nyhet. Druvan är mycket färgrik, blå men med rött druvkött. Kraftig och tanninrik. Kan säkert ligga några år. Den sägs passa till vildsvin. Vi får se. En låda köptes in. Tyvärr var vinet alltför kallt så det kom inte till sin rätt.


Det var två trevliga vingårdsbesök där gårdarna drivs på två helt olika sätt. Den ena stor med tillgång till all teknik och en liten där allt sker för hand.

Vinerna från Chateau Viranel kan köpas via www.lamaisonhansby.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar