torsdag 19 mars 2015

Livet i Frankrike är mer än vin!


Vårvädret är härligt. Träden blommar och vårblommor i rabatterna. 25 mil söderut i Pyrenéerna är det också vårvinter men med massor av snö. Vi passar på med en vecka i Andorra. Skidorna är med och våra ungdomarna kommer flygande från Norge respektive Danmark för att tillbringa första marsveckan tillsammans med oss i backarna. De strejkande piloterna i Norwegian hade kunnat ställa till det för våra norska ungdomar men de anlände trots allt som de skulle, dock utan skidor. Värre var det för våra danska ungdomar som drabbades av strejken på SAS och blev både försenade och utan bagage.
Utsikt från hotellet
Familjen
Andorra o den lilla byn Soldeau bjöd på sol o härliga backar, så vi höll trots allt humöret uppe. Skidsystemet i Andorra hänger samman så det bjuds både långa, korta, branta o snälla nedfarter på härlig nykommen snö. Vi bor på ett litet, trevligt hotell, Naudi mitt i byn med härlig utsikt över backarna o en solig terrass för after ski. Det blev många fina åk och trevlig samvaro både i och utanför backarna o vi tackar vädret för våra röda näsor och varandra för härliga dagar.


Fyra skiddagar går fort, framförallt när vi ska krångla med bagage, flygbolag o flygplatser men Soldeau gav mersmak o vi kommer tillbaka, kanske redan i år!
Detta var en förhoppning men vädret har inte lockat så vi stod över och skidorna åker med hem i nästa vecka.
 
Såhär i början av året publiceras både Guide Michelinstjärnor och White Guide. För matintresserade är det högtid att läsa och planera några krogbesök. Är man i Frankrike finns stjärnor i de mest avlägsna byar, krogar värda ett besök. Vårt första för året går dock till staden Beziers och den enstjärniga krogen Octupus. En trevlig lunchstund med uppmärksam och vänlig service. Maten håller inte måttet, främst gäller detta huvudrätt och dessert, lite torrt och smaklöst kött och ordinär dessert. Vi kommer att fortsätta våra matvisiter och hoppas på bättre tur nästa gång.

Veckan har till viss del gått i vinets tecken med besök på två vingårdar. Den första under premiärcykelturen. Domaine Paul Mas strax utanför Montagnac. Inte första gången vi besöker denna egendom, stor producent med massor av olika viner. Denna gång provade vi vitt, en Marsanne och en Sauvignon Blanc. Torra, friska sommarviner - Marsannen även bra till fisken, så det blev inköp.
BIO-oldlare


En domaine vi passerat många gånger men aldrig besökt är, Prieuré de Saint-Jean de Bébian. Vid besöket visade det sig att vingården numera är i rysk ägo och att en stor tillbyggnad är på gång. Det finns även planer för restaurang och hotell. Så till vinet, vi smakade två vita, ett enklare och ett eklagrat, intressanta druvblandningar men de höll inte måttet med hänsyn till sitt pris. Även de röda låg prismässigt högt men vi slog till på deras Prieuré de Saint-Jean de Bébian från 2008 som hade fin balans , bra syra o tanniner att bevaras ännu några år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar