Vi har nu varit i Pezenas i drygt
en vecka. De flesta affärer och restauranger är i väntans tider men det putsas
redan lite här och där. Kulturstaden sover aldrig, nej; här ordnas många
trevliga aktiviteter året runt. Vi har tex hunnit med opera café på Illustre
Teater och en fantasisk jazz-kväll hos Wendy i Laurens. På vår lilla, smala
gata finns en vinterbistro som vi ska besöka ikväll. Våren har ju kommit och vi
kan promenera bland blommande mimosa och mandelblom. Vi har dessutom hunnit med
en första golfrunda på vår nya golfclub i Cap Agde.
Våren har även kommit till
vingården Domaine de Brescou. Christophe och Stewe har avslutat klippningen.
Nyplanteringar av Merlot och Pinot noir pågår. En stor del av 2014 års skörd är
nu buteljerad och klar för försäljning. Vi passar på att gratulera vinbonden
Arne Wennberg till att hans rosévin Fleur d’ete 2014, fått guldmedalj i
vintävlingen Concours Général Agricole de Paris. Rosévinet blir helt klart årets
storsäljare.
I veckan var det stor genomgång
och 2014-årsprovning på gården. Tillsammans med vinkonsulten Lars Torstensson,
Arne och kamraterna Christophe och Stewe var jag inbjuden att prova samtliga
viner.
Fleur d’ete: Rosévinet med medaille dór, är en blandning av Pinot
noir och Grenache och har i 2014 års årgång en något ljusare coleur. Vinet har
en underbar friskhet, citrusaningar och mindre fruktighet än föregående
årgångar. Detta är en höjdare.
Viognier 2014: Ett av våra favoritviner. Ett riktigt ostronvin.
Mycket fläder, grape och lime. Årets upplaga är distinkt med en mycket tydlig
friskhet och syra. Toppen vin.
Prestige blanc: Ett test att göra en ekad Chardonnay. Härligt
gräddig med inslag av vanilj. Vet inte riktigt hur många flaskor som kommer att
tillverkas. Ett bra och spännande försök.
Chardonnay 2014 fatprov: Är ännu inte buteljerat. Frisk och tydlig
Chardonnay med ren och fin syra. Även detta vin kommer att bli mycket bra som skaldjursvin.
Kommer också att bli utmärkt att dricka i bersån en varm sommardag.
Vi övergick till att testa
fatprover av de röda vinerna, bl.a Carisma, Terra Sanguina, Chateau
och Prestige. Vinerna är fortfarande
väldigt unga och kommer att utvecklas ytterligare före buteljering. Vi var
eniga om att den tidigare ”rustikheten” nu lyser med sin frånvaro, vilket är
positivt. Troligtvis har den nya skördaren och kvalitetsarbetet i vineriet
bidraget till ett renare och mer stringent vin. Carisma - vinet som fick många positiva omdömen förra året
verkar bli ännu bättre i 2014-års version. Ett mycket prisvärt vin. Min
personliga favorit är Terra Sanguina i 2014 års tappning.
Dagen avslutades med fat-provning
i caven. Samliga ekfat provades. Tanken var att jämföra hur vinerna utvecklats
i olika fattyper. En mycket intressant upplevelse. Det var överraskande att
känna variationen i smakupplevelsen i vin från olika ekfatproducenter, årgångar
och kvalitet.
![]() |
Pinot noir |
![]() |
Stewe med väldigt unga vinstockar |
Vårens arbete med nyplantering
och buteljering fortsätter. Alltfler blommande träd och buskar visar sig och
blomningen märks även på marken där små blå, gula och vita ögon förgyller våra
dagliga promenader. Nu åker vi till snö och vinter för en veckas skidåkning i
Andorra .
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar