lördag 20 oktober 2012

Bacina Vino


Bolagsstämma

Åsa och jag är lyckliga ägare av B-aktier i den serbiska vingården Bacina Vino. (se tidigare inlägg). Idag, lördag, var det dags för bolagsstämma. Det var många som mötte upp och det var spännande att höra rapporterna från styrelsen.

Vi fick en kort men intensiv och mycket trevlig exposé över allt från vintillverkning till provning av Kaj Björk från Kristianstad. Kaj är en mycket kunnig och medaljbehängd vinspecialist med mycket kunskap och engagemang för konsten vintillverkning.

Årets skörd har gått bra och vinet verkar bli bättre år från år. Nu är 2010 snart tillänglig för försäljning.
Under det senaste året har upprustningen av vingården fortsatt. Arbetet med det nya huset fortskrider. Blir säkert att bra när det blir klart.  Alex och Anders har åkt i skytteltrafik till vingården med gäster och resandet kommer säkert att utvecklas i framtiden. (Även jag har varit där).

Rosévinet är snart slutsålt och Barriquen 2009 har fått bronsmedalj på en stor vinmässa i Sofia, Bulgarien.  Bacina har medverkat ett reportage i Serbisk TV och en artikel i Helsingborgs dagblad. Kolla gärna bifogade filer.  Fina bilder att titta på om man nu inte förstår språket.


Jag har vid flera tillfällen provat Bacina Barrique:

2008: Första gången jag smakade vinet upplevde jag det som strävt med lite gröna tanniner men lovande. Nu har vinet legat några år. Vinet känns nu som moget och är mycket rundare och mjukare. Går säkert att lagra ytterligare några år.
         
2009: Helsingborgsvinet. Var redan när det presenterades alldeles utmärkt. Nu när det legat ytterligare en tid har det utvecklats ytterligare. Ett kraftpaket som passar utmärkt till fågel och grillat kött.

2010: Provade vinet i våras som fatprov. Det var redan då lovande med bibehållen genuin Bacina smak.  Idag provade jag det igen och nu har det fått ytterligare några månaders lagring. Helt klart är att träning ger färdighet. Vinet blir bara bättre för var årgång som görs.

2011: Väntar på fatprov.

Vi följer med stort intresse hur Bacina Vino successivt utvecklas och förbättras. Vid nästa bolagsstämma hoppas vi på nya utmärkelser och säljframgångar.

Vinet kan köpas på Systembolagets beställningssortiment.

På måndag blir det möte med Domaine de Brescou.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar