måndag 7 november 2022

September och oktober i Pezenas med omgivningar.

I måndags, den 31 oktober, kom vi hem igen till Helsingborg igen och som vanligt gjorde vi hemresan till en trevlig utflykt. Denna gång tog vi vägen via Beaujolais, Bourgogne, Champagne och Moseldalen. Vi återkommer längre fram med bla vinrecensioner från dessa dagar. Här hemma är det mulet, lite duggigt men inte särskilt kallt. Kollar vi Meteo France så är det fortfarande strålande sommar i södra Frankrike. Det är inte utan att det gör att vi tänker tillbaka på ett par härliga franska månader.

I mitten av september anlände vi till Pezenas då efter 11 härliga dagar på Mallorca. Rasmus och Gina for iväg hem till Norge och vi fick trevligt besök av våra vänner Johan och Helene. Vi tillbringade fyra intensiva dagar tillsammans. Vi startade med besök på Brescou och vinprovning, vi gjorde stan´, vi var på Claes och Lotties avskedsfest från Pezenas och dagen därpå var det dags för Ostronfrossa i Bouzigues. En helt fantastisk festlunch arrangerad av Rotary. Överskottet går till barncancervården i Frankrike. Våra gästers besök avslutades med besök i Carrières de Lumièrs ett konstcentrum i Les Baux de Provence. I år fick vi följa Venedig genom historien med inslag av bla Chagall. Som vanligt helt fantastiskt. Åsa i Venedig 1

Åsa i Venedig 2
Ostronfrossa

  

Nu gick det några dagar tills det var dags för nästa besök, nämligen vår goda vän Ingrid. Under veckan hann vi med långa promenader på både strand och i berg. Vi tog härliga bad i Medelhavet, vi käkade ostron och vi var på en trevlig vinprovning i den lilla byn Ceps på gården Vieux Chai. Vi pratade till långt in på småtimmarna och njöt av de ljumma kvällarna. 


De sista besökande för denna höst var våra ostronälskande grannar Lena och Lennart Jönsson. De var på väg hem till Helsingborg efter en månads vistelse i Spanien. 

Jönssons kom precis lagom för att delta i Rivieraklubbens evenemang på Domaine de Brescou. Detta blev en festlig dag med mat och vinprovning för 250 personer. Sveriges ambassadör i Frankrike gästade evenemanget liksom vinmakaren Lars Torstensson. Vi hade anmält oss som serveringspersonal, en grannlaga uppgift denna dag. 

250 personer på Brescou

Givetvis hann vi också umgås med våra vänner på plats. Som vi nämnde tidigare var det dags för Claes och Lottie att lämna Pezenas efter 22 trevliga år. De har flyttat sina bopålar till södra Spanien, från ett stort, underbart hus till en modern våning, säkert underbar även den. Vi njöt en härlig kväll på vår terrass. Vi har även hunnit med några besök hos slottsägarna Lena och Håkan. Denna gång hade vi förmånen att hjälpa till att fälla träd och hugga upp ved, härligt med några timmars rejält kroppsarbete.

Inte enbart Claes och Lottie har bytt sina bopålar. Ett annat par som vi känt sedan vi kom till södra Frankrike är Inger och Börje. De har bytt sitt hus i Alignan-des-Vents till en lägenhet i Beziers. Här var vi en kväll bjudna på middag och till denna serverades ett mycket gott rött vin från Crubyn Chénas i Beaujolais. Om det var för att fira eller bara att den kommit fram i flytten förtäljer inte riktigt historien, men på bordet placerades efter maten en Tokajer Aszu 6 Puttonyos, årsmodell 1972. Ett helt underbart vinminne, en 50-åring med härlig syra ojojoj, Tack Inger o Börje. (vi vet att ni har mer).

Tokajer 1972

 

Har man bott i Frankrike i flera år och är intresserad av vin, ja då har man varit på många vingårdar och lärt känna flera mycket bra vinmakare. Upplevelserna vill man ju gärna dela med sig av. Vi skriver gärna om våra, andra försöker sig på att sälja vin till Sverige och vissa anordnar trevliga resor med vinprovningar och mat. Våra vänner Annika och Erik har just startat upp sin försäljning av viner till Sverige. De har koncentrerat sig på biologiska gårdar i sitt eget närområde. De är bekanta med samtliga och har trevliga historier att berätta om alla ”sina” gårdar. Till vår glädje ville de gärna ha våra åsikter om vinerna och det upplägg de tänkt sig. Detta blev en trevlig kväll med provsmakning av nio viner, tilltugg och mycket prat. Sammanfattningsvis håller vinerna en bra klass och de flesta ligger i bra prislägen. Vi önskar Annika och Erik all lycka med sitt nya värv. Kolla vinerna på deras hemsida, Åsa är styrelseledamot i Munskänkarnas lokalavdelning i Languedoc. Vi är båda medlemmar och under våra två höstmånader har det arrangerats två provningar.

Skaldjur och vin – bästa matchningen! 

Arrangemanget gick av stapeln i byn Mèze på ”La Mas de Cati”, en ostronodling som även driver en liten utomhusrestaurang. Här bjöds vi ostron, boulos (havssniglar) och brasoucade (varma grillade musslor) och till dessa delikatesser provade vi sex olika viner. Först ut var en Sauvignon Blanc sedan följde en Viogner, en Chardonnay, en Pic Poul, en Gewurtztraminer och sist men inte minst en Champagne.

Deltagarnas åsikter gick isär men Pic Poul och Champagne fick flest anhängare. De flesta var också överens om att ekad Chardonnay inte hör hemma bland havets godsaker.

Bästa spanska vin

Varje år utser Munskänkarnas medlemmar ”Årets bästa Vin”. 2022 gällde det att nominera spanska viner, röda, vita och sherrys. Efter nomineringen gäller det att rösta fram de bästa. Vi i Languedoc satsade på ett arrangemang där vi tillsammans provade de sex röda vinerna som gått till final. Arrangemanget gick av stapeln i Murviel les Beziers på det mysiga D´oc D´or hos Rolle och Therese. De hade precis renoverat upp en fantastiskt fin lokal som passade som handen i handsken för vinprovningar. De hade tillagat smakfulla Tapas som alla kompletterade vinerna. Under ledning av Åsa provades, jämfördes och röstade närvarande medlemmar på sin egen favorit. Givetvis var vi alla också nyfikna på kvällens gemensamma vinnare och det blev det Katalanska vinet Finca el Puig (nr 2737). Tack Rolle och Therese för att vi fick inviga er nyrenovering.

Den 24 och 25 oktober arrangerades vinmässan VINOMED i Montpellier. Vi var bland de inbjudna och det är andra året vi besöker mässan. Vi konstaterade att årets mässa var skarpt decimerad. Det var en fördel. Det mest intressanta på mässorna är s.k. masterclasser, föreläsning och vinprovning i ett. Vi hade förmånen att delta i två helt olika masterclasser. Den första handlade om viner som tillverkas utan eller med en låg alkoholhalt. Efter att föreläsaren gått igenom procedurerna i framställningen fick vi prova ett 10-tal olika alkoholfria viner. Tyvärr smakade de förfärligt. Det finns dock på marknaden hyfsade alkoholfria viner och så finns det god druvjuice och vatten.

Alkoholfritt

Den andra handlade om ”Les cepages locaux des vins de Gaillac”, lokala druvor från området Gaillac. Under föreläsningen presenterades fem olika viner på de lokala druvorna Mauzac, Loin de oeil, Duras, Braucol och Prunelart. Vinerna var kraftiga, lagringsdugliga och goda. Jösses vad det finns många druvor som vi aldrig hört talas om men som vi gärna utforskar och provsmakar. Så spännande! I övrigt är denna typ av mässa alltför stor att utforska.

Det är inte enbart vin och fest som gäller i södra Frankrike. Vi gillar att cykla, vi älskar att upptäcka nya landskap och naturområden, vi gillar att vandra i vackra omgivningar och vi älskar att bada. Denna höst har vi haft en del idrottsliga framgångar. Vi brukar spela golf på fredagar tillsammans med ett stort gäng. Då tävlas det på banan Cap Agde och denna höst har vi varsin gång varit med i det vinnande laget.

Varannan lördag spelas det Petanque i  byn Tourbe. En lördag har Åsa stått som vinnare till den fina vandringspokalen. Scandoc anordnar varje år ett mästerskap i samma sport. Detta år blev LarsPeter mästare tillsammans med lagkamraten Göran. Grattis båda två till pokaler och medaljer. 

Göran och Larspeter

De senaste åren har vi renoverat fasaden och målat fönsterluckor och dörrar på vårt lilla hus. Murarbetena har Arne murare stått för medan vi själva målat. Dagen innan hemresan hade vi så besök av stadsarkitekten och en hustekniker. De skulle inspektera att allt var genomfört i enlighet med reglementet. Vårt hus ligger i det område i Pezenas som kallas Sauvegard, ett särskilt skyddat område. Här måste man hålla sig till regelverk och särskilda färger mm. Vi fick godkänt, i princip. Vi måste måla järnen på garageporten i samma blåa färg som porten och samma gäller träet runt våra fönster. Det ska vi fixa till våren!

Nu åter till vår hemresa. LarsPeter har varit mycket tveksam till vinerna från Beaujolais men det goda vinet från Chénas som Inger och Börje bjöd på fick honom på andra tankar. Åsa var mycket tänd på ett besök i Beaujolais efter att ha läst ett reportage i Munskänkarnas tidning IN Vino. Lars Peter var fortfarande något tveksam och menade att Gamaydruvan smakar för mycket av skumbanan. Han fick ge sig. Vi stannade till i den vackra vinbyn Fleurie som är en av de tio crubyarna. Här införskaffades, efter provsmakning, en flaska från varje cruby. Vi blev positivt överraskade. Vinerna var verkligen lovande så vi kommer tillbaka. Nu ska vi hem och prova. 

 Färden gick vidare via ett lunchstopp i Nuits saint Georg till den första övernattningen i byn Colombey-les deux-Eglises. Här hade vi hittat en 1-stjärning restaurang med tillhörande hotell (Hostellerie La Montagne). Byn var relativt oansenlig förutom ett minnesmonument av Charles De Gaulles som den 9 november 1970 dog här i byn. Till vår förvåning låg byn i Champagne i departementet Haute-Marne. Byn hyste två små champagnehus och vi besökte det ena.

Hotellrummet var utrustat med en jättebred och mycket go säng. Restaurangen var tyvärr inget vidare. Rätterna var vackert upplagda men kocken hade glömt kryddorna.  Stället rekommenderas inte!

Höstfärger i Moseldalen

Nästa dag körde vi småvägar genom ett backigt, grönt Lorrainelandskap. Vi endade upp i Bernkastel-Knus i Moseldalen. Det var hela 11 år sedan vi var i Moselområdet senast (Artikel finns på bloggen). Moselområdet visade sig i bästa höstskrud. Bergen brann i orange, rött och gult. Det var gudomligt vackert. I dalen vimlade det av husbilar och de flesta hotell var fullbelagda. Vi hittade ett mellanting mellan hotell och vandrarhem så det fick duga. Döm av vår förvåning, när vi kom hem sen kväll, dånade musiken till gästernas dans. Vi ville inte vara sämre så lördagskvällen avslutades med danser till tysk umpa-bumpa disco. Mycket trevligt. Naturligtvis köpte vi på oss Riesling innan färden gick vidare mot Travemunde och Helsingborg.

 


torsdag 20 oktober 2022

På väg till Mallorca

Tänk vad tiden flyger. Redan dags för nästa resa, denna gången ner till Pezenas och sedan vidare till Mallorca. Som vanligt gjorde vi en lugn resa nedåt och landade första dagen i Goslar. Vi ramlade rakt in i en vinfestival med härlig rockmusik och flödande viner. Goslar är en liten fin korsvirkesstad i kanten av Hartz. 
Åsa i Goslar
Åsa i Arbois

Dagen därpå tar vi sikte på Arbois i Jurabergen. Vi ska återvända till den fantastiska ostfonduen på La Finette för att fira. Lika gott denna gång. Givetvis blir det även Comteost i olika mognadsgrader att plocka med till Pezenas. Framme i Sydfrankrike väntar Rasmus o Gina. De har just meddelat att de tagit in på ett slott för att fira Ginas dag. De tyckte väl det blev för trångt i huset!!


Så var det äntligen dags att fira alla de födelsedagar som varit och som skulle ha blivit firade under pandemin. Vi hyrde därför ett hus i vackra Valdemossa på Mallorca och bjöd till oss, barn och barnbarn. Det blev en härlig vistelse i ett underbart hus med vackert väder och trevlig samvaro. 
Valdemossa

Ludvig,Fanny,Harry o Theo
Rasmus
Gina

Farmor och farfar

Vi tog båten från Barcelona till Palma eftersom vi behövde bilen på ön. Resan från Pezenas till Barcelona blev en mycket trist historia. Plötsligt råkade vi hamna i ett fasansfullt åskväder och regnet bara öste ner, Plötsligt omvandlades regndropparna till stora klot av hagel, ja de var som golfbollar och de brakade mot bilen under ca 15 minuter. Vi kunde inte göra någonting mer än att hoppas att rutorna skulle hålla. Hemskt. Vår nya fina bil blev totalt bombarderad av hagel med påföljd att karossen numera består av hundratals bucklor. Den ska på verkstad!

Mallorcas vingårdar frestade oss och givetvis även deras viner. Nedan ger vi lite fakta   om vinet på Mallorca (källa Systembolaget).

Av de omkring 2 500 hektar som är i produktion hör cirka 400 hektar till Binissalem som är Spaniens första DO utanför fastlandet. Dessutom finns ett andra DO i området Pla i Llevant på 335 hektar. Mallorca VT är annars Vino de la Tierra (VT) som omfattar större delen av ön.

Precis som på Teneriffa vårdas odlingstraditionerna ömt. En sådan är att återgå till, och bevara, en beskärningsmetod av rankorna där stammen består av ett ”huvud” snarare än av grövre grenar. Syftet är att slippa konstbevattna. På ön har det också planterats naturliga barriärer i form av träd bland vinrankorna för att begränsa bladverket och öka druvkvalitén.

Druvsorter på Mallorca – de vanligaste

Den vanligaste druvan på Mallorca heter Manto nergo. Den ger aromatiska, ljusa rödviner med hög alkoholhalt som har en tendens att oxidera tidigt. För balansens skull blandas den därför ofta med en annan lokal druva, Callet, som också förekommer i field blends och roséviner. Den vanligaste gröna druvsorten heter Moll och ger neutrala vitviner.

På Mallorca odlas även spanska specialiteter som Macabeo, Malvasia, Monastrell och Tempranillo och givetvis även de vanligaste internationella sorterna.

Klimat

Mallorca har ett typiskt medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda vintrar. Ön är bergig och får därför varierande klimatförhållanden beroende på område. Vindarna kommer från nordväst, vilket gör regionerna i sydost i varmare och torrare. Det är också här majoriteten av vinodlingarna finns. Bergskedjan Serra de Tramuntana skyddar odlingarna då den blockerar både västliga och nordliga vindar.

Historia

Mallorca var tidigare platsen för kungarna i Aragónien som härskade över delar av norra Spanien, Katalonien, Neapel, Sicilien, Korsika samt södra Italien.  På 1800-talet var ön berömd för sina söta malvasiaviner, som helt försvann när vingårdarna blev offer för vinlusen. 

Traditionellt var Mallorcas rödviner ganska fylliga och smakrika med hög alkoholhalt – en stil som speglade vinsmaken i slutet av 1900-talet. I takt med att intresset för naturviner ökat på 2000-talet började intresset för lättare viner att öka. Mallorcas lokala druva callet är naturligt ljus i färgen och kan ge vin med relativt låg alkoholhalt, vilket en del producenter drar växlar på för att sätta öns viner på kartan.

När vi åkte ut till vingårdarna slogs vi av torkan och de mycket magra djuren (getter och får samt en och annan åsna och mula) som betade på bruna jordar utan gräs. Här märktes verkligen den extremt varma sommaren.

Vi besökte följande vingårdar på ön.

 Bodega Ribas, www. bodegaribas.com

Gården startades 1711 och drivs nu av den 10:e generationen Ribas. Gården ligger i den lilla byn Consell och omfattar 49 ha. Här fick vi en mycket trevlig provning av guiden Fatima som bar fram utmärkta viner. 

Vi blev särskilt förtjusta i vinet;

Sio negre som är gjort på druvorna 60% Mantonegro, 35% Syrah and 5% Gargollassa. Vinet har legat 12 månader på ek. Vi hittade mycket mörka bär, tom lite rök men en bra syra med fina tanniner. Kort sagt ett utmärkt vin som fick hänga med hem.

 Macia Batle       www.maciabatle.com

Här träffade vi den svenska kvinnan Camilla som presenterade gården och dess viner. Gården är en av de största på Mallorca och har ett mycket stort sortiment. Vi fick en utmärkt provning av 5 viner med tilltugg. Vi köpte på oss ett alldeles utmärkt rosévin som tyvärr var slutsålt, nästan! De hittade två flaskor till oss. Om ni kommer förbi 2023, passa på. 

Bodegans Margalida Llompart Negre tyckte vi om. Vinet är en blandning av druvorna  Manto Negro, Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah. Vi inhandlade årgången 2014, ett fruktigt, mjukt och lättdrucket vin till god spansk mat.

Vi ska absolut inte förringa det vita vinet Xeremia Blanc 2021 på druvan Premsal blanc. Här hittar vi frisk smak av ananas och citrus, ett charmigt vin.


Tianna Negre www.tiannanegre.com. Denna moderna och relativt nya vingård blev vår speciella favorit. Gården omfattar totalt ca 55 ha. Förutom vin odlas även oliver för framställning av olja.

Vi bjöds på en fantastisk provning av Daniella, en holländska i förskingringen. Vinerna var utsökta. Provningen omfattade egentligen tre viner men snart hade Daniella hämtat gårdens samtliga viner till oss och vi blev så förtjusta i;

Véloblanc; ett vitt vin gjort på den röda druvan Manto negro. Nästan orange i färgen, härliga tropiska dofter, en frisk syra en lång fin eftersmak. Mycket angenämt.

Tianna Bocchoris. En blandning av druvorna Manto negroSyrahMerlot och Callet. Vinet har en intensiv och djupt röd färg med aromer av viol och mörka bär. Vinet är välbalanserat med en bra syra och mjuka goa tanniner. Ett mycket gott vin.

Dessa viner fick åka med hem liksom några flaskor av ett enklare vardagsvin. En alltigenom angenäm upplevelse.

Finca Biniagual,  www.finca-biniagual.com i den lilla byn Biniagual med anor från morerna. Gården är flott med restaurang och ett påkostat provningsrum. Här åt vi några goda Tapas och smakade igenom gårdens sex olika viner. Vi försöker alltid vara positiva och ta fram den nyfikna gommen men här hittade vi ingenting som föll oss på läppen. Vi köpte dock en flaska av deras goda olivolja.

Vi blev överraskade av Mallorcas goda viner tillverkade av för oss spännande lokala druvor. Det gäller såväl de röda, vita som rosévinerna. 

Givetvis höll vi oss till Mallorcanska viner under hela vår vistelse på ön. Det fanns ingen anledning till annat.


 

onsdag 19 oktober 2022

Sommaräventyr 2022


Vi var rätt sena att vända kosan hemåt i år. I hemstaden Helsingborg pågick den något omstridda innovationsmässan H22. Vi var rätt nyfikna men först starroperation, midsommarfirande och Harrys 4-årsfirande. H22 innehöll mängder av aktiviteter för barn så vi kidnappade barnbarnen ett par dagar för att uppleva allt tillsammans med dem. De älskade IKEA:s utställningshall i Oceanhamnen där det fanns bollhav, kuddhav och massor av trappor. De gillade Havoteket och den nya lekplatsen men också legobygge. Själva besökte vi bl.a Ikeas boklok lägenheter och det nyupprustade bostadsområdet Drottninghög. Vi gick runt i det nya området i Oceanhamnen och åkte upp till Hotell Scandias takterass. Där möttes vi av en helt ny och bedårande utsikt över staden. En annan häftig upplevelse var att bli 3-D scannad. Resultat blev två statyer av Åsa och LarsPeter. Dessa är tänkta att bli årets julklapp!

Utsikt över staden
Årets julklapp

Inte för att vi gillar raggarbilar men LarsPeter är från Falkenberg och just vår besökshelg så vimlade det av raggarbilar i staden. Crusing pågick i dagarna två och hela stadens befolkning var på benen. Bensinen har blivit vråldyr men de som sväljer mest går tydligen som bäs

En ”semestertripp” till Köpenhamn har blivit en vana. Ludvig med familj åker en vecka till Frankrike på semester och då tar vi över deras lägenhet i Köpenhamn. Vi cyklar dit, vi njuter av nya områden i staden, av nya restauranger och bad och efter några dagar cyklar vi hem igen, det är lika härligt varje år. Tack kära ni för lånet!

I år hade vi bestämt oss för att låna ut huset i Pezenas en vecka i augusti och samtidigt  lånade vi gästernas lägenhet i Stockholm under vårt Stonesbesök. Inför gästernas ankomst behövdes en liten uppröjning. Detta hade LarsPeter inget emot, han åkte på en veckas fixar/festarsemester i huset i slutet av juli.

Tänk att ha så goda bekanta att man kan låna varandras boende. Vi åkte till Stockholm med fullt schema. Rolling Stones var givetvis huvudnumret och det var en härlig show de bjöd på. Tänk att Mick J dansade och sjöng på scenen som när han, denna 79-åring, var ung. Till och med Keith Richard såg pigg ut när han drog igång sång och spel, vilken kväll.


Våra goda vänner Claes och Lottie var i Stockholm i samma ärende så tillsammans med dem besökte vi restauranger och åkte en tur i skärgården. Obligatoriskt var förstås besök på Fotografiska och ute på Artipelag. Fotografiska visade fotografier av Terry O´Neill – Stars. En närgången exposé av gårdagens stjärnor inom musik och film – fantastisk!

Artipelag bjöd på en underbar båttur och en härlig naturupplevelse med utplacerade konstverk. Dagarna i Stockholm avslutades med en åttamanna-middag på restaurang Balsac. Vi åtta, matlaget från Pezenas – Claes o Lottie, Helene o Thomas, Lena o Håkan och vi, samlades denna gång på restaurang, vilken helkväll!! vi hoppas det inte var sista gången!!torsdag 23 juni 2022

Det är full sommar i Pezenas 2022.

Vi tog vägen över Clermont – Ferrand och Cervennerna på färden från Loire till vårt lilla hus i Pezenas. Det är en häftig väg, med berg, dalar, raviner och en av Frankrikes stoltheter, viadukten vid Millau. Sommarvärmen hade redan kommit för att stanna så det var av med täckena i sängarna. 


Letar inte vi efter vinet så är det som att vinet letar sig fram till oss. På vår promenadväg till mataffären är plötsligt en stor gammal garageport öppen och där innanför avtecknar sig en vincave. En kvinna kallar in oss och berättar att hon håller på att packa ihop sina viner inför presentationen på Vinisud i Cap Agde. Domainen heter Mas Auribelles och ligger mitt i centrala delarna av Pezenas. Trots en vecka i vinets Loire bestämde vi oss för att besöka vinmässan VINISUD en mässa med 100-talet lokala producenter.

Vinmässan gick av stapeln i strålande sol och mycket folk. Vi letade oss fram till Mas des Auribelles www.masdesauribelles.fr vars viner var en glad överraskning. Gården drivs Marie-Helene Chassagne, 

Tartuyo Blanc 21. En blandning av 70% Chardonnay, 15% Bourboulenc och 15 % Viognier. Ett friskt, torrt och smakrikt vin som passar utmärkt till fisk och skaldjur.

Tartuyo Rose, 100% Grenache också det friskt och härligt sommarvin, kanske inte till att lagra men att dricka nu.

Vin Nature 2020. Cépages : 50% Syrah , 50% Grenache , ett rent, välsmakande naturvin.

Vi ska gå förbi igen och ta kassen med oss.

Just nu och hela denna sommar pågår 400-års jubiléet av Molières tid i Pezenas. Han levde här en tid, satte upp teatersällskap och spelade sina pjäser i slott, på gator och torg. Teatersällskapet är fortfarande mycket omhuldat och alla skolbarn spelar någon gång hans pjäser. Varje dag syns utklädda skådespelare på stan antingen i gatuteater eller i långa monologer signerade Molière. Trots att det är återkommande inslag så följs skådespeleriet av hoper av folk, uppfriskande.

Våra vänner slottsägarna, Lena och Håkan Hedin fortsätter oförtrutet sitt renoveringsarbete i Puisallicon. Patrimoine Francaise har intresserat sig för projektet och de har varit på besök flera gånger med arkeologer och historiker. Snart ska de dit och gräva och komma med goda förslag inför renoveringen. I Sverige har projektet och slottsägarna presenterats i Allas Veckotidning och filmaren Janne Åsäter fortsätter sitt filmande. Det är alltid lika skojigt att komma dit, bli satt i arbete och avsluta med en bit mat och ett glas.

Allt är inte nöjen. Huset måste servas och för ögonblicket har vi skrapat och målat våra fönsterluckor i Pezenasblått och haft besök av vår murare Arne som ska göra färdigt fasadens nedre del. Vi håller även på med några väggar inomhus som är i behov av lite färg. I september ska vi måla garageport och ytterdörr, allt i Pezenasblått som stadsarkitekten vill. Vi hoppas sedan på att få ut det bidrag vi  fått beviljat för fasadrenovering. Man vet ju aldrig, trots att vi följer allt till punkt och prick.

Åsa i målartagen

Vi är medlemmar i den skandinaviska föreningen i Languedoc vid namn Scandoc. Föreningen anordnar diverse evenemang som vandringar, petanque, caféträffar, guidade turer, fester mm. Den 7 juni firades den danska grundlovsdagen och den svenska nationaldagen med picnic på stranden. I år var vi en decimerad skara men under skratt och glamman sjöng vi nationalsånger, skålade och hade frågesport. Vi avslutade med härligt bad i havet. En trevlig tisdag

Våra vänner Erik och Annika Emanuelsson som bor i den lilla byn Magalas är ena riktiga entrepenörer. De har försökt att sälja badtunnor, målarfärg och haft bed&brekfast.  Annika arbetar också som mäklare. Nu har de startat ett webb-baserat vinexportföretag. CB vinexport www. cbvinexport.se. Så här beskriver de själva sin inriktning

Erik o Annika Emanuelsson

I vår vinhandel kommer ni att hitta viner som antingen kommer från biodynamiska eller ekologiska vingårdar eller gårdar som odlar vin på annat ansvarsfullt sätt för miljön eller vingårdar som är i processen att konvertera till ekologisk odling. Vi vill att dessa bönder/ våra vänner som har ett fint förhållningssätt till naturen och dessutom har fantastiska viner ska nå ut till er kunder i Sverige. Det roliga med Annikas o Eriks vinhandel är att de förmedlar viner från vingårdar som är små och ligger i grannskapetRekommenderas att prova deras vinhandel.

En av deras gårdar heter Domaine de Cadables  www.cadables.com. Gården ligger just utanför byn Gabian. Med packad picnic åkte vi hit för vinprovning och grillning. Vinerna kändes generellt rena och druvtypiska samt var prisvärda. Vi fastnade särskilt för; 

Blanc en blandning av de ovanliga druvorna 80% Terret och 20 % Carignan Blanc. Ett friskt, fruktigt vin med en doft av exotiska frukter och en aning äpple.

Terret är en sällsynt vit druva typisk för Languedoc. Den odlas nästan uteslutande runt lagunen Etang de Thau. Terret mognar sent och ger friska och fylliga viner. .

Samt det röda Terre Promise som består av 90% Mourvedre och 10 % Grenache. Kryddigt och fruktigt utan att dra mot det söta. Härliga tanniner

Att tillbringa denna ljuvliga eftermiddag under olivträden, njuta av den underbara utsikten och smaka goda viner, ja vad mer kan man begära av en söndag i juni.

När vi ändå är inne på vinhandel kan vi också rekommendera Maison Hansby www.lamaisonhansby.com som också levererar viner till Sverige. Bla från vingården Domaine de la Dorbie.

På just denna vingård ordnade Munskänkarna i Languedoc den 15 juni en pique-nique med viner från domainen. Gården ligger mycket vackert på västra stranden av floden L´Herault. Den lilla floden La Dourbie passerar genom vingården och har gett den dess namn. Gården är omgiven av blommor, gamla träd och en fruktodling. Gården är biologiskt certifierad och odlar viner på 32 ha. Just denna dag var buteljeringsbilen på plats för att i ett rasande tempo se till att de färdiga vinerna kommer i flaska. Det är fascinerande att studera den automatiserade processen, det är sannerligen mobila fabriker.

Tillbaka till pique-niqueen; långbordet var uppdukat under skuggan av höga träd där solen bara silade igenom. Cikadorna spelade och en avkopplande stämning spred sig bland deltagarna. Bordet var dukat med linneduk och linneservetter och maten serverades ur glasburkar. Gårdens lättillgängliga viner Oscar, vitt, rosé och rött serverades till maten. Stämningen var hög. Efteråt bjöds till provning av gårdens samtliga viner. Både rummet och vinerna höll rätt temperatur. Som alltid skiftade deltagarnas smak, vissa tyckte om allt medan andra var mer kritiska. Det var en riktigt fin dag och vi tackar Marie på Dourbie för hennes engagemang.

Vi har skrivit om vingårdens viner tidigare och våra bedömningar håller fortfarande, se bloggavsnitt daterat oktober 2021.

Intemporal

För dagen var höjdaren Intemporal, som består av 100 % Cinsault. Ett mycket  charmerande vin men priset 32 Euro tyckte vi var lite högt. Gården håller förhållandevis höga priser vilket troligen beror på dess höga popularitet bland stjärnkrogar i Frankrike.

Veckan innan hemfärd, härligt golfspel med goda vänner, strålande sol och 35 grader varmt. Vår vana trogen ska vi avsluta denna fredag med härligt bad i havet och en sen  middag på terrassen. Denna fredag slutar dock annorlunda; Efter ombyte till baddräkt tar jag (Åsa) en barfotavandring från parkeringen, sanden på stranden bränner, jag springer fort, fort men det är redan försent, skinnet under fötterna är avbränt eller omvandlat till stora blåsor. Jag sköljer länge i det salta vattnet, men fötterna är brända. Väl hemma görs goda försök att få bort sand som samlats under skinnet, det går sådär och allt slutar med läkarbehandling, sjuksköterskeomläggningar och som tur är nytt skinn och läkta fossingar.

Åsas fot

Vi har för vana att besöka spännande vinområden på våra resor till och från Pezenas. Denna gång blev inget undantag. Efter kartkontroll bestämde vi oss för Kaiserstuhl i Badenområdet. Ett område som vi har hört talas om men aldrig besökt. Området ligger bekvämt vid sidan av motorvägen.                      

Baden är Tysklands sydligaste vinområde och har samma klimat som Alsace och Loire i Frankrike. I ett av Badens deldistrikt Kaiserstuhl produceras några av landets bästa viner av Spätburgunder (Pinot Noir) och Grauburgunder (Pinot Gris). 

Området är vackert med sina terrasserade odlingar. Det är cykelvänligt med branta uppförsbackar och små vägar inne bland vinodlingarna. Kaiserstuhl ligger kring en gammal vulkan och här trivs vinet i en jordmån bestående av lössjord och vulkanisk sten.

Kaiserstühl

Vårt första stopp blev  kooperativet Kaiserstüler Winzerverein Oberrotweil . Vi fick  smakprov på bra och goda viner. Men hade vi vetat vad som väntade hos nästa Weingut hade vi troligen avstått. 

Nästa Weingut som vi besökte var Weingut Salwey i samma by Oberrotweil. Gården är 35 ha stor och drivs i tredje generationen av Konrad Salwey. Här producerar man viner i världsklass och framförallt Spätburgunder. 

Vilken otrolig provning vi fick!! Vi startade med de vita Weisburgunder och Grauburgunder. Mycket olika till sin karaktär där vi fastnade särskilt för den sistnämnda som hade mycket karaktär och elegans. Sen kom höjdpunkterna; Spätburgundervarianterna. 

Spätburgunder Kaiserstuhl Gutswein trocken 2018

Spätburgunder med typiska Pinot Noir toner. Fruktig, medeltung med sammetslena tanniner. Kaiserstuhl kommer från ursprunglig lössjord med gamla vinstockar. Ett utmärkt vardagsvin

RS Spätburgunder, 2018                                                                                                                Kryddig smak med liten fatkaraktär, inslag av jordgubbar, örter, skogshallon, choklad, körsbär och vanilj. Kan beställas på Systembolaget (Nr 90427) 

Eichberg, Spätburgunder GG 2016, 2017, 2018                                                                                 Dessa är fantasiska viner som präglas av mineralitet med stark fruktig karaktär. Vinet är starkt påverkat av den vulkaniska askans jordmån

Kirchberg Spätburgunder GG 2017, 2018                                                                                        Vinet har en härlig syra, naturlig Pinot Noir-frukt och en mjuk tanninstruktur. Dessutom imponerar vinet mer med sin fina stil och mörka färg. Kort sagt ett helt underbart vin som ska njutas vid ett högtidligt tillfälle.

Vi hade en fantastisk eftermiddag tillsammans med provningsledaren Frank. Han berättade allt han visste om gården och vinmakaren och gav oss smakprov på allt vad gården hade att erbjuda. Vi köpte, på tok för mycket vin här!

Efter denna härliga dag for vi vidare mot Sverige och nya äventyr. Förresten passa på och prova Nr 90427.

Glad midsommar


 

  


.