tisdag 11 november 2025

Rom oktober 2025

Den eviga staden, Rom, har haft besök av oss, ja vi var inte ensamma! På vissa platser var det mer eller mindre fullproppat som tex vid Pantheon, Spanska trappan och Fontana di Trevi. Vid Vatikanen ringlade köerna runt flera kvarter liksom vid Colosseum. Som väl var hade vi bokat biljetter både till Colosseum och Vatikanen hemifrån, så vi passerade köerna med lätta steg.

Romulus och Remus

Såhär några veckor efter hemkomst så lever staden och alla dess berömdheter vidare, väldigt närvarande. Rom är en behändig ”gåstad”. Det blir aldrig trist att gå och även de längsta avstånden känns nära. Troligen beror det på att det finns så mycket att stanna vid och studera, att det finns så många ”vattenhål” att besöka och att det är så mycket folk i gränderna.

Colosseum

Vi bodde i Trastevere den gamla arbetarstadsdelen på ”andra sidan” Tibern. Vi hade bokat ett B&B, ett enkelt ställe men så trevligt. Det fanns sex rum och alla åt vi i princip frukost tillsammans runt ett jättestort bord. Varje frukost höll ägaren, Marco, hov. Han berättade allt om sin stad men också mycket om sin nyfunna ö i Grekland, som han älskade.

Trastevere har idag massor av restauranger och barer belägna på dess gamla fina torg och i dess smala gränder. Det är folkligt och mycket trevligt och relativt billigt. Här hittade vi också den mysigaste vinbaren Da Biagio Vini e Oli en liten , trång lokal med fyra bord utanför, anspråkslös men vilka goda lokala viner på okända druvor.


Forum Romanum
Palantinen


Colosseum med Forum Romanum mm var bokat för ett besök på fredagen. Vi gav oss iväg tidig morgon och kom hem sen kväll. Åsa var i Rom för 35 år sedan då var Colosseum stängt pga reparationsarbeten. Nu kunde vi gå i detta antika byggnadsverk och fantisera över hur allt en gång hade tett sig. Det är fantastiskt att man kunnat gräva ut och återskapa allt detta; i princip kan man höra lejonen ryta och slavarna slåss för sitt liv samtidigt som folket jublar, se kejsarna sitta i sitt bås omgiven av vackra damer och vakter. Sedan passera ut på Forum Romanum, här var det vardag men också stora fester när krigarna kom hem efter sina erövringar med slavar och skatter. Här var det diskussioner och fulspel bakom ryggar, senat och marknader. Tänk att Rom i antik tid hade en miljon invånare, det var helt unikt. Omgivningarna är inte sämre, vi besökte Palatinen med sina palats och trädgårdar och imponerades av dess prakt. Dagen var lång men som tur var hade vi bokat en restaurang i den närbelägna stadsdelen Monti. Namnet var La Carbonara och sägnen säger att det var här som den berömda rätten spagetti Carbonara föddes.


Spagetti Carbonara


Spagetti Carbonara var fattigmansmat, det var kolgruvearbetarnas mat, tillagad av kvinnorna. Carbonia betyder kol. Om sägnen stämmer eller inte , det spelade ingen roll för oss vi åt Carbonara, god som en dröm tillsammans med gott, rött, lokalt vin.


Lördagen ägnade vi åt Campo Fiori, Fontana di Trevi, Spanska trappan och gatorna däromkring vilket betyder shoppingdistriktet. Här vimlade det av folk, turister och Italienare, stora och små, tröttsamt. Vi hamnade på varuhuset Rinascentes takterass med fantastisk utsikt över Rom och en Spritz i glasen. Avslutade dagen på en restaurang som vi blivit rekommenderade; vi blev mätta men inget att mer berätta.


Söndag, ”småkyrkor", pyramid, berömd kyrkogård och badanläggningarna Caracallas och allt däremellan. Här var det luftigare, fantastiskt kaffe och imponerande badanläggningar. Det var trötta fötter och onda knän men vi skulle promenera. Vi åt pizza på en Piazza.


 


Måndag var det dags för Vatikanen och allt som kommer med detta. Samma sak, hemifrån tidig morgon och hem sen em helt utmattade. Vi var så tacksamma för vår förhandsbokning!

Vatikanmusséerna är fantastiska, de innehåller otroliga skatter och man kan säkert gå här flera veckor och njuta av de olika rummens prakt och innehåll. I början hängde huvudet med, uppmärksamheten var på topp men ju längre timmarna skred ju mindre orkade vi ta in. Sixtinska kapellet var en enorm upplevelse, liksom Peterskyrkan med sin kupol men pilgrimerna från USA med sina kors och böner, ja ja.






På måndagskvällen åt vi i Trastevere på restaurang Theo. Marco, vår värd hade bokat och det var helt fullsatt. Vår servitör var född till sitt yrke och vi fick den första friterade kronärtskockan, vilken delikatess! På denna följde en pastarätt som rekommenderades, så gott och så prisvärt!


Tisdagen var det tid för vackra och berömda Piazzor som Campo di Fiori, Navone och Popolo. Det var Cappuccino och espresso, det var Spritz och en pilsner och det var en mycket trevlig restaurang till kvällens middag. Även denna låg i Trastevere med det finurliga namnet le Mani in Pasta( händerna i degen). Vilket ställe, helt fullbokat men de krängde in oss i ett litet hörn, vi fick utmärkt service, jättegod mat och ett gott vin, vi trivdes.




Onsdagen var lika med hemfärd. Planet gick dock inte förrän klockan 19 så dagen var vår. Det ösregnade men vi tog en promenad längs floden. Vår värd hade till frukosten pratat om en märklig kyrka där den s.k. Cappuccinoorden haft och har sitt säte. Orden är en utbrytning från Franciskanerna. Här skulle finnas märkliga rum inredda med skelettdelar. Ok vi tog en vandring till kyrkan. I kryptan fanns sex rum helt inredda med bendelar från drygt 4000 Cappuccinomunkar. Det var samtliga delar av skeletten och skallar. Det var så makabert och illamåendeframkallande, fy för den! Innan flyget åt vi lunch i de judiska kvarteren, det räckte med friterad skocka för dagen. 



Vinerna i Rom med omnejd.  

Allmänt (Latium).

Rom, ligger i centrum i  ett av Italiens största vindistriktet  och där produceras två av landets mest sålda viner, Est!Est!!Est!!! och Frascati.

 

DOC Est!Est!!Est!!! ligger på gränsen till Umbrien och anses vara  tämligen menlöst. Frascati även det ganska så därför; inga speciella vingårdsbesök eller vinprovningar under denna resa. Vi  sökte dock efter trevliga vinbarer. Vi hittade i vårt område Trastevere, den mysiga vinbaren Da Biagio Vini e Oli. En gammal och helt underbar, anspråkslös, vinbar med  såväl lokala som internationella viner. 

 

Da Biagio Vini e Oli


Här provade vi bland annat härliga viner från vingården Marco Carpineti  www.carpinetiterrae.com som marknadsför viner under namnet NZU. NZÙ som betyder tillsammans på den lokala dialekten. Vinerna produceras  i full harmoni med naturen. I vingården avvänds hästar och i vinkällaren används naturjäst och terrakottaamforor. Vinerna tillverkas efter biodynamiska principer.


Vi provade NZÙ Nero Buono 2021. Tillverkat på den lokala Nero Buono druvan. En för oss helt okänd blå druva som ger ett robust och mycket trevligt vin.


Nzu Bellone. Vinet är gjort av den inhemska, autoktona druvsorten Bellone. Precis som man gjort sedan antiken, görs också detta vin med inhemsk jäst och lagras i terrakottamforor. Ett torrt och underbart gott vin. Vi gjorde ett inköp som togs med på flygresan.


Är ni i Rom besök denna genuina vinbar, gå sakta i gränden den är så lätt att missa!


På restaurangen La Carbonara serverades vi ett vin från Carlo Noro www.biodinamicanoro.net en vingård som liksom Marco Carpineti drivs enligt biodynamiska principer. Vi testade Foretano. Ett rött vin med fantastisk struktur. Det är gjort på Cesanese di Affile-druvor. Även denna druva var helt okänd för oss. Efter manuell skörd sker spontan jäsning i stora tonneaux. Därefter lagras vinet i 17 månader. Ett mycket trevligt vin som passade utmärkt till pasta.



Vi upptäckte också att Frascativinerna var mycket bättre än sitt rykte. De vi fick var torra och friska. Det är alltid spännande med viner i Italien man upptäcker ständigt helt nya druvor och viner. 


Vi var så nöjda med vår vecka i Rom, med alla våra steg och med allt vi upplevt. Om den eviga staden står pall och om våra ben håller så kommer vi tillbaka - det kan du lita på ROMA! GRAZIE MILLE!






















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar