Efter härliga dagar i Franken fortsatte färden till Beaujolais (med kompletterande inköp). Begivenheten matlaget där vi är åtta goda vänner som testar vår kokkonst, var detta år decimerad till sex. Vi höll denna gången till på ”slottet” hos Håkan och Lena och det blev Paella till huvudrätt med golf som inledning.
Vårt ”gamla” hus fick oss som tillfälliga hyresgäster under en vecka, då ägarna Rasmus och Gina åkt till Norge. Det var en konstig känsla men härliga kvällar på terassen.
Pezenas är härligt och vi passade verkligen på att riktigt känna in den franska atmosfären. Vår bagare och världens bästa Cafè des Arts kände igen oss. Vi passade också på att träffa kära vänner samt spela Petanque. Åsa stod som segrare tillsammas med Daphne. Rasmus och Gina hade putsat och gjort våra racercyklar som nya och äntligen fick vi en härlig cykeltur tillsammans med dem efter de återvänt till Pezenas. Puh, så många uppförsbackar det finns.
Vinet ska ju alltid ha sitt lilla kapitel när man befinner sig i ett så stort och fint vinområde som Languedoc.
I år besökte vi årets ’Vino Cap`s vinmässa i Cap Agde i strålande väder. Det var lika trevligt som alltid att ströva omkring bland alla dessa vinproducenter och alla entusiastiska smakare. Vännen Christer Christensson koncentrerade sig i år för avsmakning av druvan Albarinho men han hittade bara ett vin. Inte så konstigt i Languedoc men det var en skojig idé.
Vi hittade några favoriter bland picpouldruvan och den ena fick också besök för en större provning.
Domaine Gaujol i byn Pinet är specialiserad på Picpoul de Pinet. Vi fick en jättefin provning där vi gick igenom hela arsenalen av Picpoulviner.
- Classic
- Le 1744
- Cuvee Patience
- L’Excellence de Ludovic
Alla väldigt olika viner på samma druva, några av dem var helt annorlunda från vad man förväntar sig. Vi fastnade särskilt för 1744 som har legat på barrique i ca 8 månader och Patience som har legat på jästfällningen alltså sur lie. Vi rekommenderar verkligen ett besök på gården.
Ett besök på Domaine Therese Rose var obligatoriskt eftersom vi missat Munskänkarnas tillställning på gården 2024. Gården är belägen i byn Neffies och drivs av en svensk entusiast Sven-Olof Molin. Han har tidigare arbetat som kirurg och har lyckats åstadkomma härliga viner med kirurgisk precision. Det blev ett mycket spännande besök. Vi var välkomna trots att vi kom vid fel tid. Vi bjöds in bland cuvar och redskap, smakade från flaska och cuv och hade en mycket trevlig pratstund.
- Chat Noir 2022 Grenache och Syrah
- La Vignasse 2022, Grenasche och Syrah
- Picpoul de Neffies 2023
Tyvärr var picpoul slut vilket var trist eftersom den var mycket speciell. Ni som inte varit där, har ni tillfälle planera in ett besök.
![]() |
Sven-Olof Molin |
Efter ca tre veckor i Pezenas var det dags att åka hemåt. Vi hade planerat några dagar i Alsace och Strasbourg. Först stannade vi till på
Domaine Rolly Grassman som är en firma som inte liknar någon annan. Man finns i Rorschwihr, en helt obetydlig by i norra Haut-Rhin. Caveen är ett hysteriskt nybygge, likande ett ofantligt rymdskepp som av outgrundlig anledning valt att landa på sluttningen ner mot byn. Rymskeppet innehåller en oerhörd mängd stenstuffer och fossil, liksom en fin lekhörna till barnen.
Rolly Gassman har inga Grand cru-marker, Det unika med Rolly-Gassmann är stilen. Medan andra går allt längre mot torra viner är nästan alla viner hos Rolly-Gassmann aningen söta. Vinerna är absolut rena, perfekt utmejslade små mästerverk som alla bär firmans signum. Dessutom hade de gamla årgångar och allt bjöds på vid provningen.
Vi blev guidade av Pierre Gassmman genom ett 20-tal olika viner. Allt från Sylvaner till Pinot Noir och såväl torra som söta viner. Vi blev positivt överraskade av gårdens viner tom av deras Gewurtstraminer. Kul att få med några gamlingar hem.
Strasbourg visade sig vara en fantastiskt trevlig stad. I petit France låg gamla korsvirkeshus i kurviga gränder och runt den gamla staden löper floden L´il i kurvor och svängar. Mitt i detta gamla slussar som skyddas av åldriga byggnadsverk. Utanför de äldsta delarna tronar tjusiga byggnader med smidda balkonger och fina gröna parker. Området vid Europaparlamentet är en byggarbetsplats men besöket var trots allt en upplevelse. Tyvärr inga ledamöter i sikte denna vecka.
Världens äldsta vinfat.
I Strasbourg upptäckte vi och besökte Cave Historiche Weinkeller Hospice Strasbourg där finns nämligen världens äldsta vinfat.
![]() |
1472 |
Det innehåller fortfarande vin från 1472, som lagrats på fat! 350 liter av en legendarisk årgång …
Detta vördnadsvärda vin har bara serverats tre gånger under fem århundraden. År 1994 genomförde oenologer en organoleptisk undersökning av årgången. Trots att det var mer än 500 år gammalt hade vinet "en mycket vacker ljus, bärnstensfärg, en kraftfull doft, med mycket stor komplexitet, aromer som påminner om 'vanilj, honung, vax, kamfer, fina kryddor, hasselnöt och fruktlikör …’" Vällagrat vin minsann.
I Strasbourg äter man Tarte Flambée eller choucrote (surkål), eller bådadera. Vi åt bådadera, väldigt gott med en god Riesling eller en Pinot Noir.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar