torsdag 15 december 2022

Snart är det jul

Det är december och vi nalkas julen, en högtid för både strupe och gom. Förväntningarna är stora, vad månde tomten bära med sig i sin säck!? Barn, egentligen medelålders vuxna, och barnbarn kommer till oss i Helsingborg på juldagen. Då ska alla ögon tindra, av lycka eller av förväntan!

Som vanligt är december en månad som innehåller många aktiviteter, konserter, teater, glöggmingel, fester hos vänner. I år innehöll det något alldeles speciellt, en resa till Norrland, närmare bestämt till Järvsö, en färd på 180 mil fram och tillbaka. Varför då detta ? – bestämdes i somras då vi träffade våra matlagningsvänner i vår förening Pakademin.




I Järvsö tillbringar våra slottsägarvänner från Frankrike sin jul. I deras forna hem, en ståtlig hälsingegård, träffades vi för att umgås och laga mat tillsammans i dagarna tre. Lena och Håkan har för många år sedan haft ett tunnbrödsbageri i Järvsö och givetvis skulle vi nu alla lära oss den ädla konsten att baka både mjukt och hårt.

 Resan upp delades in i etapper pga den alltmer tilltagande snön. Vi kom fram till ett underbart vackert vinterlandskap. Det föll stora flingor, det var vindstilla och 10 grader kallt. Det blev inga långa promenader men ett besök på Tattingers Champagnebar var ett obligatorium. Bara tanken att baren finns i Lilla Järvsö är häpnande. Vi har varit där förr och då träffade vi Tattingerättlingen Vladimir som delvis slagit ner sina pålar i lilla Järvsö.

Snöängel

På tal om Champagne så måste vi nämna vinterns höjdpunkt - en flaska  Tattinger Comtes de Champagne 1961 öppnades upp hos vår vän Ingrid en mulen dag i november. Vi lät dessa ädla bubblor passera våra strupar tillsammans med ord och uttryck av välbehag. Det var ett fantasiskt vin som man troligtvis endast får smaka en gång i livet. Moussen hade visserligen avtagit men vinet var fortfarande fräscht och friskt i doften Lite oxiderat i smaken med toner av mandel och fikon. Det är en ynnest att få vara med och smaka ett så härligt vin. Tack Kära Ingrid! 

På vägen hem från det vackra Hälsingland passade vi på att besöka Gävle, månne stod bocken kvar? DEN STOD KVAR -DEN VAR STOR. Hoppas den får stå kvar hela helgen.

Vi är medlemmar i Munskänkarnas sektion i Languedoc. En förmån med medlemskapet är att man även kan delta i andra sektioners aktiviteter. I Helsingborgssektionen arrangeras en gång i månaden blindprovning. Ett mycket trevligt arrangemang. Det var första gången vi deltog och då bjöds Riesling från flera olika vinområden. Vi testade också vår kunskap vad gäller olika röda druvor . Det var svårt men spännande med olika gissningar, diskussioner men också kunskap. Vi kommer tillbaka den 29 december.

Blindprovade viner

Nu ska vi gå på Quiz, på lördag en tur till Köpenhamn och sen blir det att laga julmat.

Vi önskar alla en riktigt God jul och ett gott Nytt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar