torsdag 21 oktober 2021

Nu är det oktober 2021

Nu har vi kommit en bit in i oktober, en härlig i Pezenas. Vädret är skiftande med kyliga mornar och kvällar. Mitt på dagen är det oftast en bra bit över 20 grader varmt och för det mesta sitter vi ute o lunchar i solen. I slutet av oktober bär det hemåt igen. Vi hinner dock med en vecka i Sevilla och Sherryområdet i Spanien innan vi far mot Norden. Besöket i Spanien ägnar vi ett eget kapitel. Oktober har bara runnit iväg men vi har hunnit med många trevliga aktiviteter bl.a några vingårdsbesök, födelsedagskalas, kroppsarbete och middagar med/ hos våra vänner, tävlingar och härlig bad. 

Vi startar med vingårdarna

 

Domaine de la Double

Vingården ligger i närheten av den lilla byn Canet och omfattar ca 32 ha stor. Den har sedan 2003 nya ägare som har moderniserat gården och den är nu certifierad som biologisk vingård. Gården exporterar och levererar viner till stjärnkrogar i Norden och inom Frankrike.

 

Vi kom sen eftermiddag men möttes upp av en mycket trevlig, ung kvinna vid namn Marie. Hon presenterade ett helt spektra av viner, 12 till antalet. Vi valde ut tre vita och fyra röda för vår provsmakning.

 

Marius 2019

AOP Languedoc - Blanc

Vinet består av 90 % Roussanne 10 % Terret blanc. Terret är för oss en tämligen okänd druva trots att den i huvudsak växer i Languedoc och Roussillion. Mycket spännande. I både doft och smak känns exotiska frukter som aprikos, passionsfrukt och persika samt med en del citrus i eftersmaken. Utmärkt som aperitif.

 

MALA COSTE AOP Languedoc - Blanc 

Här har vi 90 % Grenache Gris 10 % Roussanne. Vinet har legat 6 månader på gamla barriquer. Detta är ett mycket elegant vin som är runt och härligt i munnen. I näsan blommor, frukt och en aning kryddighet. MUMS

 

GRANDE CUVÉE ́e, Blanc 2007,2009 och 2014 

Gårdens toppvin består av 100 % Grenache gris. Detta är ett mycket spännande vin som fortfarande fanns i flera årgångar. Vinet produceras enbart vissa år då druvorna har extra hög kvalitet. Det producerades senast 2014 men 2021 är det dags igen. Vi har tidigare smakat 2009 hos några vänner. På gården smakade vi senaste årgången 2014. Det fanns endast 3 flaskor kvar och de inhandlade vi. Vi köpte också 2009 och 2007 för att jämföra. Vinet doftar härligt av frukt, blommor, honung och nötter.  Smaken är lång och fantastisk. Ett vin att minnas.


 

CUVÉE ÉPHÉMÈRE – LOVE ALWAYS WINS 2019

Vinet är gjort på Cinsault, Syrah, Grenache och Mourvèdre. Det är den första årgången och etiketten är utformad av en konstnär från Montpellier. Målet är att sponsra en förening för Autism. Vinet är tänkt bli återkommande och då sponsra olika sociala ändamål. Vinet isig var helt ok men föll oss inte riktigt på läppen


 

JOSEPH IGP rouge. 2019

Här har vi 100 % Carignan som kommer från 4 olika vinfält. Vi lät det luftas en stund och vinet blommade ut med härliga toner av röda och mörka bär. Friskt och mycket prisvärt vin.

 

MALA COSTE, AOP Languedoc - Rouge 2015

Vinet består av en blandning med 50 % Cinsault, 20 % Syrah, 20 % Grenache, 10 % Mourvèdre. Vinet har vinifierats i 12 månader, varje druvsort för sig. Vinifieringen har skett i stora fat om 5000 liter. Efter detta blandas vinet för att sedan lagras i minst 24 månader i flaskan innan försäljning. I doft och smak hittar vi röda och mörka bär med inslag av lite kryddor. Ett härligt välbalanserat vin, friskt och rent i smaken, Mums.

 

GRANDE CUVÉE Rouge, 2018

Här hittar vi 100 %  Cinsault från stockar som planterades 1950. Druvorna är handplockade. Hälften av vinet har utvecklats i mindre barricker och hälften i äggformade cementtankar (amforaliknande) i minst 12 månader. Ett vin där  Cinsaultdruvorna verkligen omvandlas till ett toppenvin. Här finns mycket frukt i både doft och smak samt härligt mjuka tanniner. Kort sagt ett måsteköp.

 

 

Gården levererar verkligen många mycket rena, smakrika och goda viner. Vi rekommenderar verkligen inköp. Ni, läsare som finns i Sverige, rekommenderas köpa vinerna via Maison Hansby, www.lamaisonhansby.com.

 

Vi tackar Marie för hennes charmanta guidning genom gårdens viner. Det visade sig dessutom att man under främst sommarperioden erbjuder vinprovningar med pique-nique, vi återkommer.

   

Så var det dags för Munskänkarnas provning med Mat och Vin i kombination. Kvällens ciceron är Lisa Solberg, vinambassadör från importföretaget NIGAB. Lisa berättar att hon nu varit hos samtliga Munskänkarsektioner i Sverige och pratat om och provat mat och vin. Till oss kommer hon från sektionen på Algarve i Portugal.

 

Under kvällens sejour ska vi prova sju viner, sex av dem ska kombineras med mat. Vi startar med en Cremant de Bourgogne från André Delorme. En frisk, mineralrik Crémant som tydligen är mycket populär i Norge, särskilt på 17 maj.

 

Det första vinet att kombineras med mat var en Mandrarossa Zibibbo, friskt och aromatiskt med tydliga citrustoner. Vinet gick bra till Carpaccio på pilgrimsmussla men vi föredrog vin nr tre en Pinot Gris från Turkheim. Vin nr fyra kom från Chile och var en ren Syrah vid namn Veramonte Gran Reserva. Vinet hade, för vår smak, en alltför hög fatkaraktär men var fruktigt och örtigt. Vinet gifte sig relativ väl med lammet. Vin nr fem var en Rioja från Marques de Riscal Reserva 2014. Trots en del fat så var det utmärkt till lammet men även till förrätten! Vin nr sex var en Amarone från Casalforte till det facila priset av 179 kr. Amaronen hade en lägre sockerhalt än tidigare och kan säkert kombineras med mat men det tillhör inte våra favoriter. Lammet smakade vaniljkarameller tillsammans med vinet.

 

Kvällen avslutades med en lättare chokladdessert och till detta serverades en PX, en otroligt söt och sirapsliknande sherry. Detta vin gick hem hos många i sällskapet. LarsPeter gillade det medan Åsa knappt kunde svälja det.

 

Vi tackar Lisa Solberg för alla tips, fina recept och ny kunskap och för en alltigenom trevlig kväll. Vi tackar också den trevliga restaurangen L´Atelier i Pezenas för den mycket välkomponerade och goda maten och fina servicen.

 

Mas Zenitude ligger precis utanför den lilla byn St Jean de Fos, ca 3 mil norr om Pezenas. Här driver den svenske vinbonden Erik Gabrielsson, en relativt småskalig produktion av naturviner. Gården har varit i hans ägo sedan 2006 och 2009 släppte han premiäromgången. Han äger numera ca 9 ha odlad mark.


Tillsammans med 17 entusiastiska Munskänkare laddade vi upp utanför den vackra grinden till  Mas Zenitude. Erik Gabrielsson tog emot på gårdsplanen nedanför det ståtligt, vackert renoverade huset från 1200-talet. Ägorna är omgivna av bergsformationer och såhär på hösten sprakar vinfälten i rött, orange, gult och grönt.


Efter att vi bekantat oss med omgivningarna beger vi oss in i Caven. Här ståtar vackra cementtankar, amforor i olika storlekar och form, ett och annat ekfat och några ståltankar. Erik berättar att han älskar amforor och att hans viner blir som han vill ha dem i dessa underbara kärl. Han är inte mycket för mognad på ek men använder några fat utan rostning till sitt vita vin.

Under vinsmakningen diskuterar vi vinframställningens filosofi utifrån olika utgångspunkter. Vi pratar jäst, Systembolag och försäljning och givetvis vinerna.

Vi startar med ett vitt vin av druvan Rolle (Vermentino). Färgen går mot det oranga och smaken är djup, frisk, syrlig och lång. I tomglaset känns liljekonvalj. Vinet har namnet Wild side. Druvorna har haft 48 timmars skalkontakt i cementcuvarna och sedan lagrats i de vackra amfororna. Ett spännande vin som vi nu har i källaren.


Rockabilly: Ett vin gjort på 100 %. Grenache noir. Vinet hade en fin bärdoft och i smaken hittade vi både röda och svarta bär samt örter, ett smakrikt och välbalanserat vin.


Vent d'Anges: Här hittar vi enbart Carignan från 100-åriga vinstockar. Ett elegant friskt och rent Carignanvin med mycket, mycket lång eftersmak. I smaken fanns viol, lakrits och eukalyptus. Härligt vin att minnas fina höstdagar under vintern i Sverige.


Vi rekommenderar verkligen ett besök hos Erik Gabrielsson, det är vackert, spännande och minnesvärt.


 Vad har tagit år dem!!!


Våra vänner Lena och Håkan har köpt ett slott!? Ja snarare en ruin. Dumdristighet eller utmaning? Eller både och! Håkan och Lena; f.d. Järvsöbor, konsthandlare, tunnbrödsbagare, kommunanställd, författare, lokförare och numera husrenoverare. De har renoverat ett flertal hus i Pezenas, i Agde, Lespignan och Beziers. Nu hade de tänkt ta det lugnt - MEN – vad hände? De kollade hus under pandemin och så dök det upp ett gammalt f.d. slott i Puissalicon och plötsligt kunde de inte hålla sig - de slog till och är nu ägare till ett gammalt slott. Ruinen, förlåt slottet, bygges som ett sommarviste för kardinalerna i Narbonne på 1400-talet. Det har dock fått förfalla och liknar nu mest en ruin. De flesta vi känner är dock nyfikna på projektet och vill gärna hjälpa till i renoveringen. Så även vi. Hittills har det blivit röjning i det som ska bli en trädgård. Det är inte klokt vad en motorsåg kan göra med en människa, allt skulle bara ner. Nästan kalhygge men ljust blev det! Björnbärssnår uppåt väggarna, allt ska bort och har man börjat med ett snår så ska allt bort innan man ger upp. Träningsvärk och svettdroppar men belöning med en härlig paellalunch som tillagats av våra vänner Tomas och Helen, en riktig festdag.


Vent d'Anges: 





Antikmarknad och våra hänglås

Två gånger om året arrangeras antikmarknad i Pezenas. I år strömmade folk till marknaden från alla hörn. Säkert en Coronaeffekt. Vi ställde in våra ögon på gamla hänglås till vår nya grind. Blickarna sökte genom allt med samma blick som när vi letar kantareller i skogarna. Hänglås var en bristvara men skam den som ger sig, snart hittade vi två stycken fina lås hos en handlare. Vi köpte båda. Nu gäller det att inte tappa bort nyckeln.


Oktober månad avslutas som sagt med en vecka i Spanien till detta återkommer vi i nästa avsnitt.







 


 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar