torsdag 7 mars 2019

ITALIEN, ITALIEN, ITALIEN - Tre provningar av Italienska viner under två veckor. Nr1 Selezione Italia och nr 3

I slutet av februari står de Italienska vinprovningarna som spön i backen. Vi började den 26 mars med Selezione Italia på Richmond Hotel i Köpenhamn. På provningen presenterade 14 utvalda producenter från olika delar av Italien sina viner. De bästa och mest spännande vinerna för dagen hittade vi hos de små vingårdarna Vinicea, Vigna Riccardo och Orina.
Vinicea, www.vinicea.it, är 7 ha stor och ligger i den lilla byn Ottiglio i Piemonte. Här produceras viner på druvorna Grignolino, Barbera, Freisa, Arneis, Pinot Noir, Merlot och Sauvignon Blanc. Gården är bio-certifierad sedan 2013. Vi provade gårdens samtliga viner. Naturligtvis var vinerna helt olika men hade det gemensamt att alla var rena och välbalanserade. Den bästa för dagen var gårdens Barbera del Monteferrato från 2013. Här fanns fruktighet, rondör, plommon, fyllighet, ett utmärkt vin.
Ornina, www.Ornina.it, gården bedriver vinodling på 6 ha och ligger i Casentino dalen som ligger mellan Arezzo och Florens i Toscana. De har satsat på de genuina druvorna Sangiovese, Canaiolo, Ciliegiolo Colorino och Pugnitello. Detta är ett ungt, kommande vinodlarpar som odlar vin enligt biodynamiska principer, mycket spännande. Vi smakade gårdens samtliga viner och konstaterade att samtliga var rena, druvtypiska, riktigt härliga viner att återkomma till. Det bästa var ett rött vin Ornina 2015 som presenterade en lång härlig smak av körsbär och härlig syra och fina tanniner.


 Vigna Riccardo, www.vignariccardo.it, gården ligger i Roerodistriktet i Piemonte ca 20 minuter från Alba. De odlar druvorna Barbera, Nebbiolo och Arneis. Det vita vinet producerat på druvan Arneis var mycket tilltalande. Arneis är en svårodlad och krävande druva men den ger smakrika, aromatiska viner med smak av päron, mandel och örter och en pigg syra. Man kan tom upptäcka lite lakrits i eftersmaken, ett intressant vin.
 Idag saknas viner av denna druva på Systembolagets ordinarie sortiment vilket är trist.
Vi tackade för en lagom stor vinprovning med trevliga viner och för oss okända producenter. Vi kan bara hoppas att vinerna kommer att importeras till Sverige eller Danmark.
Vi var denna gång så lyckligt lottade att vi hade två vinprovningar dagarna efter varandra varför vi tog tillfället i akt att övernatta och träffa vår son med familj. Vi passade på att fira Ludvigs födelsedag på restaurang Anarkiwww.restaurant-anarki.dk. Restaurangen ligger på Fredriksberg och kan verkligen rekommenderas. Vi serverades härliga smårätter och goda viner, Anarki har en helt fantastisk vinlista.

 Borsa Vini i KöpenhamnProvning nr 3
Onsdagen den 6 mars var det dags igen. Nu för ”Borsa Vini” i Köpenhamn. Borsa Vine är en turné som genomförs med stöd från den Italienska staten. Målet är att marknadsföra samt skapa kontakter med södra Italiens vinproducenter. Platsen var Moltkes Palae där 27 producenter presenterade sina viner. Här följer ett urval av några som var särkilt intressanta. Presenterar dem områdesvis.
Abruzzo
Gården Cantina Fushi ligger mitt i Abruzzo och drivs av familjen Fuschi sedan 1927. Här odlas framförallt Montepulciano d’Abruzzo. Provningen inleddes med en uppfriskande Spumante, frisk men inte för söt som brukligt är. Därefter det ovanliga vinet Tati 2018, Cerasuolo d’Abruzzo. Ljusrött i färgen men inte ett rosévin. Friskt och härligt vin, vilket man inte kunde tro.  Av de helt röda vinerna, var  ingångsvinet Castel Belfiore 2017 det som var mest tilltalande. Vinet lagras på ståltank. Vinet var ungt men med god fruktig smak. Fick även smaka en Reserva från 2013 som legat två år på franska ekfat. Ett utmärkt, fylligt och kraftigt vin med långa härliga tanniner. En gård att besöka.
Basilicata
Vingården Cantine Taverna www.cantinetaverna.wine ligger i hjärtat eller rättare sagt mitt i hålfoten av den italienska stöveln. Gården är 17 ha stor och ligger naturskönt med utsikt över Joniska havet. Här odlas Greco Bianco, Aglicanico, Pinot Bianco och de internationella druvorna Cabernet Sauvignon, Syrah och Merlot.
Det vita vinet San Bastile tillverkat på Greco Bianco var spännande. Ljusgult i färgen. Framträdande frukt i såväl näsa som mun. Välbalancerat vin med hög syra. Mycket gott.
Det röda vinet Senso var helt utan tillsatt svavel. Fermenterat och lagrat på ståltank gav ett friskt men mjukt vin på Cabernet Sauvignon. Ett mycket prisvärt vin ca 7 euro på gården.
Gårdens toppvin Il Lagrino 2014 gjort på 70% Cabernet Sauvignon och 30 % Syrah var mycket bra. Lagrat i 24 månader på franska ekfat. Innan det släpps på marknaden ligger det åtminstånde 6 månader på flaska. Trevligt och elegant vin.
Campania/Kampanien
Nu till Kampanien vars centralort är Neapel. Här stöter vi på vingården Cantine Iorio www.cantineiorio.it som drivs av bröderna Pietro and Luca Iorio.  Här odlas de områdestypiska druvorna Aglicanico och Falanghina, Ja, vinerna var inte dagens höjdare men det är ändå värt att nämna Aglicanico 2013, Aglicanico del Taburno DOP. Namnet har det fått av berget Taburno som kan ses på bilden. Vinet hade lagrats i 3 år på ekfat och 1 år på flaska före försäljning. Kraftigt, med mycket mörka bar i smaken. Passar till köttrötter och pasta.
Puglia
Från Campania till Puglia. Nu är vi i hälen av foten. Producenten heter Caiaffa Vini Biologic, www.caiaffavini.it. Gården är högt belägen men ligger nära havet vilket gör det torra klimatet utmärkt för vinodling.  Familjen driver den 25-ha stora gården enligt bio-principer. Här är det druvorna Negroamaro och Nero di Troja som råder. Efter att ha provat gårdens samtliga druvor   vann Vibrans – Nero di Troja 2015. Vinet är lagrat på ekfat i drygt 1 år. Ett spännande vin av en spännande druva.
Nu återstod Sardinien och Sicilien men det fick vara nog för denna gång. Nu har vi varit på 3 provningar av Italienska viner inom bara några få dagar. En sak är säker vi måste åka till södra Italien för att besöka dessa naturskönt belägna vingårdar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar