måndag 1 oktober 2018

Chabils

En resa till Champagne med ”omväg” Chablis
Redan efter elva dagar i Pezenas denna höst var det dags för nästa tripp, denna gång till Champagne. I Epernay ska vi träffa våra goda vänner Lars och Ingrid och här ska vi fira våra 10 år med ”klubben”. Vi har 90 mil framför oss, så vi bestämmer oss för att ta en liten fin ”omväg” via Chablis. Senast vi besökte området köpte vi några goda viner som tyvärr är slut i källaren.  
Området Chablis kännetecknas av den kalkstensrika Kimmeridge-leran men även Portland-lera finns i området. Vinerna som är gjorda på Chardonnay är torra med en härlig fruktsyra och mineralkaraktär. De flesta vinerna är oekade men det finns även producenter som låter vinet lagras på ekfat. Som unga passar vinerna till skaldjur, men med lagring utvecklar vinet mer nötig doft och smak, som gör att mogen chablis går bra till rätter av kalv eller kyckling.
Chablis har fyra  kvalitetsnivåer;
Chablis Grand Cru- den främsta appellationen. Området är bara 105 ha stort och ligger längs en drygt kilometerlång sydvästsluttning. 
Chablis Premier Cru- Omfattar knappt cirka 780 ha och består av ett 40-tal vingårdar.
AC Chablis- den största delen omfattar ca 3600 ha. 
AC Petit Chablis- omfattar cirka 1000 hektar och ligger på Portland-lera. 
Vi har bokat ett boende i den lilla byn Venoy, ett tjusigt Manoir där vi är de enda gästerna. Vi bjuds en mycket god vit Bourgogne vid framkomsten, tillkommen på granngården Gabrielle. 
Givetvis vill vi besöka gården; Domaine Gabrielle www.la-chaume-blanche.fr. Det är mitt i skörden och bonden kommer med svarta nävar precis från fälten, och där står vi. Trots hårt arbete tar han sig tid med oss och bjuder till provning av gårdens alla viner. Den mycket smakrika vita Vielles Vignes är vi redan förtjusta i, så den får följa med hem, liksom en röd Bourgogne.
Vårt nästa besök i trakten går till Domaine Alain Geoffroy www.chablis-geoffroy.com. Älskar man korkskruvar är detta ett eldorado. Här finns ett litet museum, sju rum fulla med de mest spektakulära korkskruvar som vi sett. Här kan man även insupa lärdomar om vinet i Bourgogne och på gården som verkligen inte behöver skämmas. Vi bjuds en fin provning av allt från Petit Chablis till Grand cru, inalles sju viner. Vi fastnar för deras Chablis 1er cru Beauroy, ett friskt, mineralrikt vin att spara några år i källaren. Denna utmärkta gård ligger i den lilla byn Beines.
Nu vidare till Chablis och Domaine Christophe Camuwww.christophecamu.fr. I Chablis ligger vincavarna tätt men vi har fått tips från vår artige hotellägare. Caven ligger på en bakgata i en härlig liten sval källare och vi bjuds en provning med vad vi önskar smaka. Det är ett rikt utbud med 10 olika viner. Vi fastnar för Petit Chablis och deras Grand Cru les Clos som vi hoppas ska smaka braäven på hemmaplan.
Vi lämnar området mitt i skörden, de branta fälten är fulla av plockare och maskiner. Det ger goda förhoppningar inför framtida viner i denna vackra bygd.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar