tisdag 24 april 2018

Pezenas våren 2018

Vi har nu varit i vårt nya, gamla hus i Pezenas sedan mitten av mars.  Resan ner var spännande på många sätt. Vi tog Finnlines från Malmö till Travemunde. Innan vi lämnade Malmö blev vi upplysta om att båten var i dåligt skick och denna tur var den sista inför kommande varvbesök. På natten började det storma och vi var båda övertygande om att detta var vår sista resa. Till vår stora glädje kom vi fram välbehållna.  
Väl framme i Pezenas skulle våren välkomna oss, men även här hade våren frusit inne så vi fick ha täckjackorna på. Nu i skrivande stund har våren kommit med besked och det är bad- och kortbyxeväder.

Huset stod kvar i samma skick som vi lämnade det. Det tog visserligen en tid att värma upp med fläktar, element och brasa i spisen. Några småprojekt har vi hunnit med, vinprovning, omklädning av några stolar och målning.
När vi kom var klippningen av vinstockarna i princip klar. Den kalla våren hade gjort att stockarna fortfarande stod bara, utan tillstymmelse till bladväxt. Men nu har värmen kommit och feuillaisionen har exploderat. Det växer och knakar. Det ser ut att bli ett bra vinår.

Lite mer om vardagen.
Den 22 mars guidade vi 30 skandinaver och smakade vingårdens (Brescou) samtliga viner. Jättekul. Deltagarna var mycket intresserade av vintillverkning och smakning och de flesta hade inte varit på Domaine de Brescou tidigare.

Som medlemmar i Scandoc erbjuds vi många intressanta evenemang. Vi har verkligen gillat stadsvandringarna och denna gång stod Sete på schemat. Som vanligt en mycket intressant och lärorik promenad som får en att se staden på ett helt nytt sätt.

Under påskhelgen hade vi kärt besök från våra vänner Pehr o Ingegerd Ågårdh från Helsingborg. Vi hade tur; påsken i Sete gick i segelfartygens tecken. Stora, gamla, fina fartyg fyllde hamnen och det bjöds på fartygsbesök, musik och historiska berättelser. Vi tog också tillfället i akt och besökte den måleriska byn Saint-Guilhem-le-Désert. Byn brukar prunka av turister på sommaren men nu kunde vi verkligen utforska allt utan trängsel.
Den 8 april arrangerade vi ett öppet hus för många av våra vänner och bekanta här i södra Frankrike. Det var lite av en invigning av vårt nya ”gamla” höghus, som vi kallar l´ Ecaliers au ciel. Drygt 40 vänner dök upp och gästade oss och de bjöds bla på grillad korv och vin. 

Cyklarna har längtat ut på långtur. Pga vädret har det inte blivit så mycket som vi planerat men några turer har de nypolerade fordonen tagit. Istället har långpromenaderna blivit många och vi hittar ständigt nya fina ställen att vandra på.

Montpeyroux – Tous caves Ouvertes 15 april 2018

Den 15 april arrangerades den årliga vinfesten i Montpeyroux, en av appelationerna i Languedoc. AOP-vinerna ska innehålla Syrah, Grenache och Mourverde som huvuddruvor men kan även innehålla Carignan och Cincault som utfyllnad. Monpeyroux visade sig var en mycket trevlig by. Det spelades musik och serverades mat runt omkring i byn där samtliga 22 producenter fanns. Solen sken ikapp med stämningen och det var en mycket trevlig dag. Vi fick tillfälle att botanisera bland områdets alla kvalitetsviner. Naturligtvis träffade Åsa några gamla arbetskamrater som också delvis är boende i Frankrike.
Vi fastnade särskilt för ;
·     Domaine D’Aupilhac
Här bjöds vi på en kul och spännande rundvandring i caven med olika stationer där gårdens viner presenterades. På slutstationen fick vi prova gårdens rariteter Le Carignan 2010, Les Plôs de Baumes 1999 och Les Cocalières Blanc 2008. Alla utmärkta, kraftiga viner men alltför dyra.
·     Villa Dondona, Domaine Lynch - Suquet 
En trevlig liten Domaine i utkanten av Montpeyraux på ca 15 hektar. Här möts två personligheter - en brittisk konstnär och en läkare som blivit en vinodlare. På sina femton hektar med varierad jordmån produceras kraftfulla, aromatiska viner med fin  karaktär. Gården har fått en mängd priser för sina viner. Vi provade, fastnade för och köpte;

Dondona;Består av Grenache 20%, Mourvèdre 40% Syrah 40% alltså en riktig AOP Montpeyroux. Mycket frukt, komplext med en fräsch syra i smaken.
Dame Mourvèdre; i stort sett 100% Mourvèdre. Ett elegant och härligt vin i en mycket vacker flaska.

·     Divem
Divem är en liten domaine (4.5 ha). Vi provade Divem ochCarpe Divem.  Båda är mycket goda viner, där Carpe Divem var dagens höjdare.  Vinmakaren, Gil Morrot berättade om den något annorlunda tillverkningsprocessen. Vinet är en blandning av tre årgångar (2011,2012 och 2013) och består till 70 % av Merlot, övriga 30 % är en blandning av Grenache, Syrah, Mourvedre och Cinsault.  Vinet har eklagrats i fem, fyra respektive tre år beroende på årgång. Lagringen har skett i gamla ekfat. Ett helt fantastiskt vin som tyvärr slutsålt.

















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar