tisdag 30 januari 2018

Wellington och Stellenbosch

Wellington

Ännu en dag utan regn i denna törstiga region. Resan går idag vidare mot Wellington och vårt boende Diemersfontain. På vägen ska vi besöka några trevliga vingårdar.
Efter några mil landar vi i Wellington, ingen direkt vacker stad men mycket folk i rörelse. Efter besök på turistinformationen ger vi oss ut till våra förprickade vingårdar. Två av dem ligger en bit utanför längs en skumpig grusväg.

Dunstone dagens första ligger vackert omgiven av fruktträd och mängder av afrikanska blåa liljor. Gården omfattar totalt 22 ha mark för vinodling. De har dessutom odling av Guava. Vi tas emot av en mycket engagerad ung tjej som på ett utmärkt sätt tar oss genom gårdens sex viner. Speciellt stolt är hon över vinet Stones in the sun som tillverkas av vingårdsarbetarna. Denna Shiraz vårdas ömt och ger också inkomster utöver lönen.
Vi tycker detta är en väl avvägd Shiraz med doft och smak av plommon, svartpeppar. Liten aning gräs och lakrids. Denna får åka med i bilen. I övrigt så gillade vi särskilt gårdens Sauvignon Blanc, den absolut bästa hittills, frisk och doft av vilda blommor, vanilj och honung.
Tänk på denna gård om ni gör ett besök i Sydafrika. Här kan man bo, äta gott o dricka gott och bli väl omhändertagen, synd vi inte bokat boende här.

Nabygelegen är grannen mitt emot. Gården odlar vin på 37 ha. Detta är en gård som odlat vin sedan 1700-talet. Här är vinerna lite mer traditionella, lite sötare, bärigare överlag. Den som vinner vår gom här är en blend av Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc vid namn Scaramango.
Gården har en dansk importör så kanske kan vi hitta några av vinerna hemmavid.

Diemersfontain, här ska vi bo under vår vistelse i Paarl och Stellenbosch. Här var vi för 10 år sedan efter det att vi vid en provning i Helsingborg smakat deras särskilda s,k, chokladvin. Vi tyckte ett tag att detta vin var toppen. Det är redan eftermiddag när vi anländer och ett dopp i poolen gör gott innan vi tar oss an vinprovningen.
Vi startar provningen med en Spumante som sitter gott efter resa och bad. Vi provar sedan totalt sex viner bla det chokladvin vi en gång i tiden tyckte om. Tiden har gått, möjligen till en dessert med choklad. Vi fastnar istället för deras friska och smakrika Viogner, ett riktigt gott vin, både med och utan mat.
Diemersfontain
Stellenbosch

Dags för en dag i Stellenbosch. Det är lite längre än vi räknat med så den sydligaste delen får vi spara tills vi åker vidare mot Hermanus.
I Stellenbosch finns massor av kända och mindre kända gårdar. De flesta ligger sagolikt vackert inbäddade i ljuvlig grönska i detta landskap av berg och dal. Vi har varit på ett antal av gårdarna tidigare så vi väljer ut några för oss relativt okända som vi fått tips om. Den första gården vi stannar vid heter Marianne.

Marianne ligger uppe på en kulle med sagolik utsikt över bergen i bakgrunden. Byggnaden är modern med mycket fönster och stora vackra ytor för restaurang och provning. Det är fortfarande förmiddag när vi anländer. Vi träffar på ett svenskt par som bor på gården och som precis ska ge sig ut på sina vingårdsbesök. De har varit i Sydafrika många gånger och gillar både landet och vinet.



Vi tas emot och guidas genom provningen av en mycket trevlig dam. Provningen bestod


egentligen av fem viner men vi fick smaka samtliga på gården, totalt nio viner. Det visar sig att gården har franska ägare från Bordeaux och de är angelägna om att försöka få till en fransk touch på vinerna. Vi får en pratstund med managern på gården som förklarar lite av filosofin bakom deras viner. Totalt består gården av 36 ha men enbart 17 ha är uppodlad för vinproduktion, men av detta åstadkommer man således nio olika viner!
Rosén gjord på Sauvignon Blanc och Pinotage, en mycket ovanlig blandning, föll oss väl i smaken. En mycket ren, frisk, torr och smakrik rosé. Gårdens s.k. Cape Blend, det enklaste röda vinet, en blandning av Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinotage och Syrah var utmärkt. Friskt och rent i smaken med goda tanniner.
Gårdens flagship, Floreal, även det en blend är mycket angenämt. Detta serverades på Nelson Mandelas 90-årsdag. Vi får prova 2006:an, vi sa bara mmmm.


Stark-Condé hade vi inte tänkt åka till men vår guide på Marianne övertygade oss om ett besök på denna vackra gård. Provningen ska äga rum i en liten berså ute vid en sjö. Den ligger i Jonkershoek, som i sig är en del av en nationalpark. Egendomen består av 230 ha varav 38 ha för vinodling.






















Idag är provningen dock inomhus, trist men vacker vinkällare. Vi provar totalt åtta olika viner, två vita, två Pinot Noir, två Syrah och två s.k. Bordeauxblandningar. Deras SB var angenäm, tropiska frukter, frisk och torr men lite årtor i doften. Overberg Pinot Noir var ett mycket smakrikt vin att servera något kylt. Gårdens flagship Three pines var ett utmärkt vin som fått utmärkelse som bästa Cabernet Sauvignon i södra hemisfären, välbalanserat, fina tanniner, lång härlig eftersmak.
Hur ska vi orka med, näsan är fortfarande fit, så även smaklökarna och för chauffören gäller det att spotta, spotta och spotta, tur att vi turas om.

Turen går vidare till den lyxiga gården, ja egendom är ett bättre ord, Delaire Graff. Ägaren heter Laurence Graff, en diamanthandlare av rang. Egendomen har, förutom vin, en fantastisk restaurang, fantastisk konst, diamantboutique och designhandel. Det går även att bo i lyxiga sviter och få diverse behandlingar. Eftersom vi kom sent startade vi med lunch, ostron före en härlig sallad och gott vitt vin. Efter detta tog vi oss an provningen. Vi testade en rosé, två vita och två röda viner. Rosén var angenäm. Fruktig, torr och frisk. Deras enkla SB och Chardonnay är också utmärkta, rena, tydliga och friska. I övrigt tyckte vi att de ekade vinerna hade en aning för mycket sötma i eftersmaken.




Tvärs över vägen ligger den vackra egendomen Tokara. Den är känd för sin utsikt och sin restaurang. Utsikten är verkligen högklassig. Vi är ju mätta så vi går direkt på provningen. Vi nöjer oss med tre viner, två röda och en vit. Vi fastnade för deras Syrah som hade 5 % Mouverdre och uppvisade fina tanniner.














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar