onsdag 7 december 2016

En andra rapport från vinfälten



Efter en underbart solig o varm vecka på fälten så kom åskan med buller o bång. I Frankrike kan det regna och det är vad det gjort de senaste dagarna. Mellan regnen har dock solen lyst. Vi vill ju gärna utföra vårt arbete så trots allt har vi ha gått ut på fälten, men det är förgjort, vi sjunker ner till knäna i leran som klistrar sig fast på skor o stövlar. Som vanligt har vi sällskap med våra mycket fina kompisar, gårdens hundar – Silvia och Titou – de följer oss ut varje morgon, hem vid lunch och sen ut igen o tillbaka framåt eftermiddagen – de får goda saker hos oss o mycket kel o klappar – härligt med trogna kompisar! Det finns dock mycket annat att ta sig för i 17 grader. 




Den 18/11 besökte vi tillsammans med några vänner restaurangen Petit Pierre i Beziers. Pierre har de senaste två åren vunnit Top Chef i Frankrike och han har skapat ett fantastiskt fint matpalats, mysigt och ombonat, mycket god mat och rimliga priser. Kommer ni till Beziers så är Petit Pierre ett måste.
Vi har också tagit oss tid att utforska Beziers och Canal de Midi, vi har varit på Jazz och på två franska julmarknader - en på Chateau de Cassan och en på en vingård vid namn Saint- Georges D’Ibry. På vingården smakade vi inte bara viner utan också helt fantastisk ost från Pyreneérna, vi köpte på oss en del.Vi provade givetvis gårdens viner bla två Chardonnay, en med och en utan ek. Den oekade var hyfsad så den fick följa med hem. Vi provade också några av gårdens röda men vi blev inte så förtjusta.

De senaste dagarna har solen visat sitt varma ansikte igen och vi kan återgå till klippningen. Nu har vi gett oss på 4-åriga Cabernet Sauvignon, ett för oss nytt sätt att klippa. Fältet innehåller ca 5000 plantor så vi har att göra! Klippningen kräver sin man och kvinna. LarsPeter får ont i ryggen och klipper även av ståltråden som rankorna hänger på. Han får arga blickar från vingårdskompisarna. Åsa får ont i armarna som tenderar att somna. Hon har även lite skavsår på handen efter att ha bundit upp flera tusen 3-åringar. Åsa får klagomål på att hon sprider klippet och inte samlar det i mitten av vinraden. Trots allt verkar alla nöjda med vårt arbete.

Det är första veckan i december och evenemangen avlöser varandra. Det är glöggfester hos svenska vänner, stor jullunch, organiserad av Scandoc,- en förening - för skandinaver – av skandinaver- en France, restaurangbesök med god mat, mm. Jullunchen var fantastisk – ett riktigt julbord med allt, snaps, sång o trevligt sällskap.
Vädret är härligt, frost o rutskrap på fredagsmorgonen - ett härligt bad i Medelhavet på eftermiddagen ca 14 gr.

Nu är det jul i Frankrike – även här är det girlanger, tomtar, snögubbar, klappar, sånger och marknader. En trevlig tradition är öppna vingårdar där det bjuds på provning med tilltugg. 
I helgen besökte vi två gårdar i Faugeres, Sarabande, /www.sarabande-wines.com och Chateau de La Liquière www.chateaulaliquiere.com.
Sarabande är en liten gård med vinmakare från Australien och Irland. Gården har enbart röda viner men också Gin. Vinerna är fruktiga och välbalanserade och vi tilltalas framförallt av "Les Rabanes

Chateau de La Liquière ligger i den svåråtkomliga byn Cabrerolles, en underbar vingård med härliga viner. De har ett stort sortiment som vi provar igenom tillsammans med små tapas. Vinerna är utmärkta: smakrika, välbalanserade och blir bara bättre med åren. De kostar lite mer än vad som är vanligt i vårt hörn av Frankrike.  De är dock värda sina kronor, vi rekommenderar ett besök om ni har vägarna förbi. Vi tilltalades främst av Cistus, ett Syrah från högbelägna fält, ja vi har köpt det förr men det blir bara bättre med åren. Malpas, även det en Syrah från ett speciellt fält på höjden, ett vin att njuta vid speciella tillfällen.

I morgon åker vi hem till Sverige några dagar för att sedan återvända Syrah-stockar som vill klippas.















2 kommentarer:

  1. Ett tag var jag lite orolig. Nu sliter dom ut sig bland 1000-tals vinstockar. I regn och rusk. Lera upp till armhålorna. Värkbrutna. Läste vidare. Inte orolig alls längre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite ont i ryggen men vi klipper vidare den 14/12. Det finns ytterligare ca 20-hektar att klippa.

      Radera