måndag 9 maj 2022

Masterclass med Consorzio Valtenesi och Gambero Rosso


Vi startade maj månad med ännu ett vinbesök i Köpenhamn, även denna gång italienskt. Nu var vi inbjudna till Gambero Rosso och Consorzio Valtenesi som den 2 maj hade en gememsam provning och masterclass på Langeliniepavillonen i Köpenhamn. Anordnare denna gång var Promisitalia och Ulrik Knudsen. 

Dannebrogen kom förbi

Masteclass med Consorzio Valtenesi 

Valtenesi

Consorzio Valtenesi hade inbjudit till en mycket intressant masterclass. De var mycket noga med att påpeka att vi inte skulle blanda ihop Valtenesi med vinområdet Valltelina i Piemonte. Valtenesi ligger alldeles vid Gardasjöns västra strand och är för oss relativt okänt. Det är ett naturskönt område med medelhavsklimat. Samtidigt har det fördelen att ligga vid foten av alperna, vilket innebär kyliga nätter men också varma härliga dagar.  Området ligger på samma breddgrad som Lyon i Frankrike. Vi har turistat i närområdet men tyvärr inte uppmärksammat deras utmärkta roséviner, som här huvudsakligen tillverkas på druvan Gropello. Även andra druvor är tillåtna som tex Barbera och Sangiovese. Valtenesi är ett ungt vindistrikt med ett 60-tal producenter som tillsammans producerar ca 2 miljoner buteljer. Consortzio Valtenesi samarbetar en hel del med systerorganisationen i Provence.

Producenterna

 

Roséviner brukar främst konsumeras unga och friska som sommarviner på balkong och terrass. Från konsortiets sida var man noga med att påpeka vikten av att ge deras roséviner några år på flaskan. Druvan gropello utvecklas, djupnar och mognar med åren och vinerna blir bara bättre. De flesta vi smakade under masterclassen var dock unga. Vi måste därför via ett besök i trakten, bilda oss en egen uppfattning i saken.  Nedan presenterar vi de viner som smakades av under masterclassen. Samtliga viner hade en ljus laxrosa till rosa färg.

 

Pasini San Giovanniwww.pasinisangiovanni.it

Valtenesi Riviera del Garda Classico Doc ”Rosagreen” 2021

Druvor; 100% Gropello. Ett mycket torrt, kryddigt vin med lemon i eftersmaken. 0 gr socker /l. Vinet vinner på att drickas efter tre år men kan sparas i 5 år. Som det är nu (ungt) bör det serveras till mat.

Rosagreen

 

Scolari; www.cantinescolari.it

Rivera del Garda Classico D.O.C. Chiaretto ”Anima” 2021

Druvor; 50% Gropello, Gropello di Mocasina, 20% Marzemino, 15% Sangiovese, 15% Barbera. Ett fruktigt, lättdrucket vin med körsbär och smultron i doft och smak.

 

Citari; www.citari.it

Riviera del Garda Classico Doc Chiaretto ”18e45”n 2021

Druvor; Gropello, Marzemino, Sangiovese och Barbera. I svarta glas kunde vinet tas för ett rött. Rabarber var framträdande, ett elegant vin.

 

Tenute del Garda; www.tenutedelgarda.it

Riviera del Garda Classico Chiaretto D.O.P.2021

Druvor; Gropello, Marzemino, Sangiovese och Barbera. Vinet har en alkoholhalt på 13%. Vinet har en hög syra, känns fräscht. Känns lite grönt så det vinner på att åldras. Produceras endast i 4000 buteljer årligen.

Chiaretto

 

COBUE: www.cobue.it

Valtenesi Riviera del Garda Classic Doc Chiaretto ”29 agosto” 2021

Druvor; Gropello 30%, Marzemino 30%, Sangiovese 20%, och Barbera 20%. Här hittar vi tanniner och vinet känns väldigt rent av röda vinbär, svartpeppar och körsbär.

 

Costaripa; www.costaripa.it

Valtenesi Riviera del Garda Classico DocRosaMara 2021

Druvor; Gropello, Marzemino, Sangiovese och Barbera. Vinet hade fått pris som Rosé of the year. Det har lagrats tre år på ekfat så i doften hittar man inte så mycket frukt utan en aning trä o sur trasa. Vinet är mycket torrt och har en smak av blommor och peppar, ett härligt rosévin. 

 

Bulgariniwww.vini-bulgarini.com

Riviera del Garda Classico Chiaretto D.O.P.2021

Druvor; Gropello 40%, Sangiovese 20%, Marzemino 20% och Barbera20%.  Alkoholhalt 12,5%. Lång eftersmak men sötaktigt.

 

Perla del Garda; www.perladelgarda.it

Valtenesi Riviera del Garda Classico Doc Bio Chiaretto 2021

Druvor; Gropello, Sangiovese, Marzemino och Barbera. Inte vår pärla.

 

Il Vittoriale Degliitaliani; www.vittoriale.it

Valtenesi Riviera del Garda Classico «Rosa del Vittoriale», 2019

Druvor 100% Gropello. Doft av kryddor, peppar, ingefära och frukt, ett elegant vin som absolut ska serveras till mat. Även detta tas med lätthet för ett rött vin.

 
Efter denna mycket lärorika masterclass begav vi oss på rundprovning i Italien. Gambero Rossa  ” Vintidningen” hade tagit med en producent från vardera vinområde i Italien. Vi koncentrerade oss på de, för oss, minst kända områdena.

 

SARDINIEN – varför har vi inte varit där?

Vi har provat viner från Sardinien tidigare och då liksom nu frågat oss detta. Nästa år är det dags.

Marco Montali från Siddura

 

Siddurawww.SIDDURA.com

Vingården ligger i norra Sardinien och de är specialiserade på Vermentinodruvan. Vingården producerar 230 000 buteljer årligen fördelade på nio viner.

Vi smakade deras viner Spera och Maia båda Vermentino. Spera är den enklaste och Maia den ekfatslagrade. Maia var mycket smakrik och komplex ett härligt vin.

 

Gården producerar även röda viner och vi smakade Erema och Bacco som var gjorda på druvan Cannonau (Grenache). Ett friskt, rent Grenachevin med härlig lång eftersmak.

 

PUGLIA

 

Varvaglionewww.varvaglione.com

Varvaglione är familjeägt och har arbetat med vinproduktion sedan 1921. Det är en av de allra största vinproducenterna i Puglia och omfattar ca 400 ha. De producerar drygt 20 olika viner. De är mest kända för sina Primotivo och Negroamaro. De imponerade inte på oss.

Anna Barbati - Varvaglione

 

ABRUZZO

 

Cantina Tollo; https: www.cantinatollo.it

Vingårdens produktion är uteslutande koncentrerad på de typiska och inhemska druvorna i området, traditionellt odlade i pergola. Druvorna är Montepuliciano, Trebbiano, Pecorino, Passerina, Cucciola och Cerasuolo. Vingården är organiskt  certifierad.  

 

Vi provade gårdens vita och rosé. Rosén var mycket torr och fruktig en riktigt härlig rosé.

PecorinoTerre Di Chieti IGP Organic 

Hedos, Cerasuolo D´Abruzzo DOP

Montepulciano D`Abruzzo DOP Organic, ett rött vin som inte föll oss i smaken.

 

TRENTINO

 

Cantina Toblino; www.toblino.it

Dagens överraskning. Vingården ligger vid foten av Dolomiterna. Vingården drivs som ett kooperativ. 

Cantina Toblino

 

LAS - Lagrein, Trentino DOC Bio

Gjord på 100% Lagrein som är en druva som endast odlas i Sydtyrolen och som vi aldrig tidigare smakat. Årgången var 2016 och vinet har lagrats i sex år på stora ekfat innan det buteljeras och säljs. Detta var ett mycket spännande vin, fräscht trots sin långa lagring.

 

Elimaro – Rosso- VIigneti delle Dolomiti IGT

Druvor Rebo och Rigotti också dessa är helt okända för oss. Druvorna odlas enbart i Trentino.

Efter fermentation lagras vinet i 36 månader i stora ekfat. Ett frisk härligt vin som passar utmärkt till kraftigt kött och lagrade ostar. 

 

Detta blir vårens sista vinprovning i Köpenhamn. Nu åker vi snart till Loiredalen och vi lovar ingående rapporter från viner, mat och slott.

lördag 30 april 2022

Amarone - Masterclass i Köpenhamn 26 april 2022

Det är onsdag morgon och vi är på väg till Köpenhamn, till Molkes Palais där det anordnas Amaroneprovning. Amarone tillhör inte våra favoriter, alkoholstinna och lite sötaktiga så våra förväntningar är inte så höga. Vi har dock kommit med på Masterclass och det är alltid så intressant och lärorikt.

Vilken uppställning vi möts av. Samtliga 13 odlare från organisationen ”Le Familie  Storiche” är företrädda. De arbetar aktivt för att sätta kvalitetsinriktad Amarone på kartan. De berättar om druvorna som odlas på kullarna i regionen, det är enbart druvor från dessa kullar som kan användas för Amarone med hög kvalitet. De 13 familjeägda vingårdarna arbetar aktivt tillsammans, delar med sig av idéer och utvecklas tillsammans. I organisationen finns både traditionella vinbönder, biologiska odlare och biodynamiker men en sak driver dem gemensamt, att visa på att det finns skillnad på Amarone och Amarone.

 

Först lite om Amarone della Valpolicella som fick sin DOCG 2010. Området ligger i Veneto och omfattar ca 3000 ha odlingsmark. Valpollicella ligger på samma breddgrad som Lyon i Frankrike. Klimatet kännetecknas av varma somrar och svalare vintrar. Närheten till Gardasjön har stor betydelse för luftfuktigheten och de vindar, scirocco och Bora, som drar förbi. Den dominerande druvan i Amarone är Corvina (45% - 95%) men vinbönderna använder också ett tiotal andra druvor som alla är lokala sorter tex Corvinone (kan vara upp till 50%) Rondinella och Molinara. Skörden sker i regel i slutet av september till mitten av oktober. Därefter torkas druvorna, Appassimento under minst 60 dagar. Det är väldigt viktigt med temperatur- och fuktighetskontrollen under appassimenton och flera av odlarna har kontrollanläggningar för detta. Först den 1 december får vinifikationen påbörjas. Ofta påbörjas den dock först i mitten av januari. För  Amarone ska lagringen vara minst 2 år från den 1 december skördeåret och minst 4 år för Amarone Riserva. Lägsta alkoholhalt är minst 14 % alkohol och restsockerhalten upp till 12% ofta högre. Första Amaronen buteljerades 1938 men blev först en exportsuccé på 1990-talet. Nu produceras ca 15 miljoner flaskor i området.

Stefano Cesari 

Till provningen: Som sagt de som företräds här är kvalitetsodlarna i området. Många producerar Amarone där druvorna odlas nere i dalen med så kort appasimento som 60 dagar. Dessa viner har betydligt högre restsockerhalt och upplevs tunga och söta. Nedan listar vi samtliga 13 viner som ingick i provningen. Vi bedömer dock enbart de fyra som vi attraherades mest av;

 

Torre Dórti; www.tenutedifamiglia.com

Amarone della Valpolicella 2015

Ett av dagens bästa viner. Vingården som producerar detta utmärkta vin ligger på  300-350 meters höjd. Vinet är gjort på druvorna Corvina, Corvinone, Rondinella och Oseleta. Vinet lagras sedan på såväl stora som små ekfat. Alkoholhalten är så hög som 17% men restsockerhalten är mindre än 3 gram/l. Vinet är fräscht i doft och smak, en utmärkt härlig Amarone.

 


Allegrini; www.Allegrini.it

Amarone della valpolicella Classico 2011

Tyvärr möttes vi av beskedet att familjen Allegrini inte kunde närvara eftersom Franco Allegrini, en av de drivande krafterna för utvecklingen av organisationen och vinodlingen nyss gått bort. Han var en förgrundsperson vinkulturen i Valpolicella. Han introducerade bland annat Guyot klippning istället för den traditionella pergolaklippningen och fick därmed ut fler vinstockar per hektar än tidigare.  Kort sagt han var en i området mycket drivande producent.

 

Tedeschi; www.tedeschiwines.com

 

”Capitel Monte Olmi” Amarone della Valpolicella Classico Riserva 2011

Monte Olmi är namnet på en 2,5 ha stor terrasserad vingård som ligger i hjärtat av Valpolicella Classica. Vinet är gjort på en blandning av de tillåtna druvorna 30% Corvina, 30% Corvinone, 30% Rondinella, 10% Oseleta, Negrara, Dindarella, Croatina och Forselina. Druvorna skördas i mitten av september och torkas i ca 4 månader. Därefter lagras vinet på ekfat i 4år och därefter 6 månader på flaska. Alkoholhalten är 17% med en restsötma 2,6 g/l.

Här hittar vi riktigt mörka bär och plommon, mycket tanniner, en torr, härlig, smakrik Amarone.

 

  • Tenuta Sant Antonio, Familglia Castagnedi;www.tenutasantantonio.it  - ”Campo dei Gigli” Amarone della Valpolicella 2011 
  • Masi Agricola; www.masi.it ”Vaio Amaron  - Sergio Alighieri, Amarone della Valpolicella 2009
  • Tommasi Family Estates; www.tommasi.com - ”De Buris” Amarone della Valpolicella Riserva 2009
  • Zenato; www.zenato.it - Amarone della Valpolicella 2009
  • Venturini; www.viniventurini.com - Amarone della Valpolicella 2009
  • Musella; www.musella.it - Amzarone della Valpolicella Riszerva 2007
  • Begali; www.begaliwine.it - ”Monte Ca´Bianca” Amarone della Valpolicella Classico 2007
  • Brigaldara; www.brigaldera.it - Amarone della Valpolicella Riserva 2007
  • Guerrieri Rizzardi; www.guerrieri-rizzardi.it - ”Calcarole” Amarone della Valpolicella 2005
Vinbonden Giuseppe Rizzardi talade sig varm för serveringstemperaturen. Amarone ska serveras vid en temperatur på ca 14 grader eftersom det värms upp tämligen fort i glaset. Detta vin kommer från en unik brant och terrasserad vingård som är 5 ha stor. De handplockade druvorna torkar i 3 ½ månad. Vinet består av Corvina 65%, Rondinella 20% och 15% Barbera. Vinet har lagarts i 12 månader på 5 hl ekfat och sedan i 24 månader på 25 hl fat. Alkoholhalten är 16,75%  och restsockerhalten är 10,9%. LarsPeter blev förtjust i vinet men Åsa tyckte det var något för sött.

 

  • Speri Viticoltori; www.Speri.com - ”Vigneto Monte Sant` Urbano” Amarone della Valpolicdella Classico 2004

Dagens godaste vin presenterades av Luca Speri som driver den familjeägda gården Speri. 

Druvorna kommer från vingården Monte Sant’Urbano, därav namnet, som ligger på 280 and 350 meters höjd. Vinet är tillverkat av Corvina och Corvinone 70%, Rondinella 25% och Molinara 5%. Druvorna har torkat i ca 100 dagar. Vinet har lagrats i 24månader i 500 liters franska ekfat. Därefter 18 månader på slovenska ekfat. Därefter 12 månader på flaska. Alkoholhalten är 15 % med en restsockerhalt mindre än 4%. Vinet var silkesmjukt med mjuka härliga tanniner och är perfekt till lagrad ost men denna årgång kan framförallt njutas för sig själv. Ett underbart gott vin. 

 

Vinbönderna var väldigt noga med att påpeka att Amarone ska drickas till mat och då främst till kraftiga rätter av anka, gås eller vilt. De passar även till goda italienska ostar och på ålderns höst kan de drickas som de är. Systembolaget säljer viner från ett antal av de nämnda producenterna. Nästa gång du köper en Amarone, lägg till en slant och satsa på kvalitet, vi garanterar en ljuvlig upplevelse.

 

 

  lördag 23 april 2022

Det våras efter spruta tre

Nu lämnar vi tandkrämen och återgår till vin, resor, mat och allt annat som gör livet glatt, eller livet efter spruta tre.

I slutet av oktober 2021 lämnade vi Pezenas och vid hemkomsten fick vi spruta tre. Det kändes fint att vi sluppit sjukdomar och att vi förhoppningsvis skulle hålla oss friska under vintermånaderna. 


Trots att vi är medlemmar i Munskänkarna har vi aldrig varit på en provning i Helsingborgsföreningen. Den 21 november gjorde vi slag i saken och deltog i deras jubileumsprovning där vinskribenten och vinspecialisten Britt Karlsson var dagens föreläsare. Britt filosoferade över vintillverkning i allmänhet och naturviner i synnerhet. Vi testade sex olika viner som tyvärr inte gjorde några större intryck. Föredraget var dock mycket intressant och vi fick en god kontakt med Britt för framtiden.

 

December var som vanligt mörk och kall. Alla ljus inne och ute, allt stök med den kommande högtiden, umgänget med vänner och bekanta och bäst av allt med barn och barnbarn ramar dock in månaden och gör den till en av årets bästa. En väsentlig sak i december är glöggen. Nya sorter måste testas och vissa kan med fördel drickas kalla. Vi gillade årsglöggen 2021 som visade sig smaka både varm och kall.

Theo, Ludvig och Harry

 Nyårsafton firades och maten lagades tillsammans med grannarna Anders och Eva Ulveman. Vi skålade tidigt i Champagne och tillät oss både löjrom och ostron som entré.  En rejäl piggvar följde liksom ostar och en underbart god apelsindessert. Till piggvaren testade vi en god Chablis grand cru och till ost och dessert en underbar port. Fyrverkeriernas ljussken blandades med den täta dimman.

 

Vi brukar under vintermånaderna delta i föreläsningar som anordnas av Nordvästra skånes senioruniversitet. Under två Covidår har föreläsningarna varit digitala men nu kunde vi äntligen lyssna live. I år hade vi dessutom bestämt med våra vänner Nilla och Göran att ta en fika efter varje föreläsning och tillsammans diskutera dagens tema. Att dela våra tankar kring de ämnen vi fått kunskap kring kryddade livet under vinterns grånad.

 

Vintermånaderna behöver livas upp med kulturupptåg. Det har blivit konsert, ett Göteborgsbesök med ABBA-musical och Falkenbergsrevyn. Musik är glädje, skådespel är glädje, god mat och dryck gör gott. Göteborgsbesöket kröntes med ett besök på en trevlig italiensk vinbar. Vi serverades angenäma viner men tyvärr glömde vi skriva upp druvornas namn, trist – vi får komma igen.

Agneta, Tomas, Åsa o Lp på Falkenbergsrevyn

 

Vi är lyckligt lottade i Helsingborg. Vi har hotell Radison Blu som ståtar med en champagnebar, A Little Party, på över 200 olika sorter. Hit kan man komma för ett glas men också för små provningar. Man kan välja sina egna eller få tre glas från okända odlare. Vi rekommenderar ett besök, det är både prisvärt och trevligt.  

 

PEZENAS våren 2022

Vi brukar göra varje resa till ett äventyr men i år valde vi att köra direkt till Pezenas. Ett kallt Pezenas mötte oss. Fortfarande grasserade Corona men även en annan slags epedemi hade slagit rot; flyttepedemi. Flera av våra vänner är på gång att antingen flytta tillbaka till Sverige eller byta bostad. Tur då är att våra vänner ”slottsägarna” Lena och Håkan fortsätter ett entusiastiskt renoveringsprojekt av sin ”slottsruin”. Det är underbart att se deras entusiasm och det är fantastiskt kul att då och då kunna hjälpa till med diverse handräckning mm. Heja Håkan o Lena!!! Med tiden kanske påven själv kommer på besök.

 

Tiden i huset var kort, vi skulle iväg till Pyrenéerna och Andorra för några dagars skidåkning. Det är härligt att bo så nära ”alper”, drygt 20 mil. Vi fick 4 fina dagar med fast snö under morgontimmarna och sorbet på eftermiddagen. Vi klarade benen men visst känns det att vi lämnat ungdomsåren bakom oss.

 

Det blev inte så många cykelturer som brukligt och inte ett enda besök vid havet. Mycket ovanligt! Boule spelade vi dock på LarsPeters födelsedag och hela restaurangen sjöng fransk sång och fölsegrisen bjöds på tarte aux pommes.

 

Bourgogneprovning

Samma dag som vi återvände till Pezenas hastade vi iväg på Bourgogneprovning. I Munskänkarna hade vi under flera år planerat denna men fått ställa in pga Corona – nu var vi glada och igång med evenemang igen! Vår vän Börje Johansson skrev efter provningen följande;

Bourgogne lockade många! Munskänkarna Languedocs första vinprovning för i år blev snabbt fullbokad. Givetvis i första hand med anledning av de intressanta vinerna men säkert också för nöjet att åter kunna prova och diskutera viner tillsammans. Provningen hölls på Restaurang l´Entre Pots i Pezenas där Dominic Georges guidade oss genom provningen. 

De sex vinerna som presenterades var: 

* Chablis 1er Cru Vau de Vey 2020 från Domaine des Malandes,

* Chassagne Montrachet 1er Cru 2017 "Clos de la Roquemaure" Från Domaine Fleurot Larose, 

* Gerry Chambertain 1 er Cru från Domaine Serafin, 

* Mercurey Premier Cru 2014 från Domaine Thierry Garrey, 

* Pouilly Fuissé 2019, Vieilles Vignes från Domaine Guerrin - Vergisson, 

* Fixin 2018 från Domaine Noellat,

 

Bourgogne är dyrt om det ska smaka riktigt gott. Vi bedömer dock att Dominic har hittat prisvärda viner och lyckats väl med att få ihop en allsidig provning.


Vi deltog ocksåi en av föreningen Scandoc anordnad utflykt till Vinlagret Terra-Vinea Portel-des-Corbières. Märkligt var att vi aldrig hört talas om detta spännande vinmuseum som låg i en gammal gipsgruva. Först tog vi det lilla tåget ”Terra-Vinea Express” till gipsgrottorna 80 meter ner under jorden. Därefter tog vi apostlahästarna ner i de långa underjordiska gruvgångarna.


 

Här bjöd turen på väggmålningar av historiska motiv för vinet och vinnäringen i Narbonnaise. Vi fick uppleva en unik resa genom tiden med ljud- och ljusshower och virituella animationer. En häftig utflykt som rekommenderas om ni har vägarna förbi.

 

Sherryprovning

Just innan det var dags för hemresa var vi provningsledare på Munskänkarnas Sherryprovning. Jerez är årets vinort och vi har tidigare skrivit om vårt besök i Sherryland. Sherryn hade vi handlat in på Systembolaget och den hade färdats med oss ner till Frankrike. Vi hade dessutom inhandlat löksill på burk för att visa på smaksensationen Fino och sill.

Ann Werner styrelseledamot i Munskänkarna skrev på Facebook;

Sherry med sceneri! Munskänkarna Languedoc inledde påskhelgen med en fantastisk sherryprovning med en lika fantastisk utsikt från Vinbaren i Faugeres. Provningen leddes av Åsa Andersson och Lars Peter Werner som med djup och bred kunskap, om både viner och destination, guidade oss genom fem typer av sherry och dess kombinationsmöjligheter. För oss flesta var matchningen av sill tillsammans med Fino och Manzanilla en ny och smakfull upplevelse! Vi provade följande sherrys: 

Solear Manzanilla, 

Tio Pepe Fino, 

Cuco Oloroso Dry, 

Lustau Solera Reserva Amontillado, 

Palo Cortado 

PX El Candado Valdespino. 

Till detta bjöds rustika tapas där vi också fick prova några lokala favoritviner som rekommenderades av vinbarens ägare. Vinbaren i Faugeres är verkligen värt ett besök i sig, förutom den vackra utsikten har de ett brett sortiment av vin från både stora och små producenter i Faugeres. Joyeuses Paques!


Nu är ju påsken till ända denna gång men prova gärna en sillarumpa till en Fino trots detta.

 

Domaine de Brescou

Givetvis har vi varit på Brescou. Vinstockarna i landskapet stod ståtliga utan ett blad. De enda som visade tecken på liv var Chardonnay vars blad och skott är tidiga. Vi provade fjolårets skörd som vi upplevde som lovande. Vissa viner skulle redan ha buteljerats men hör och häpna, Coronaepedemin har satt flera spår hos vinodlarna. Just nu i vår har det varit svårigheter att få fram tillräckligt med buteljer, korkar och etiketter vilket har försenat buteljeringen. Trist är det också att gården inte kan buteljera en enda rosé. Druvorna klarade inte förra vårens kyla.

 

Alsace och Riesling

Hemresan i år skulle som vanligt bli en liten semestertripp. Vår planering nu bestod därför av två stopp dels i Alsace och dels i Arbois. Målet var inte bara Comtéost och vin utan också ostfondue på en helt fantastisk restaurang. Döm av vår förvåning när alla hotell i Arbois var upptagna och mejeriet stängt pga bröllop. ” Tres triste”.

Vi fick nöja oss med Alsace och denna gång blev det Eguisheim. En liten vacker by i detta ”docklandskap”. Eftersom en av våra favoritvinbönder, Wunsch et Mann, finns i grannbyn Wettolsheim blev det provning och inköp där. Vi bunkrade Riesling Grand Cru, Pinot Gris samt Pinot Noir. Mycket prisvärda viner. 


Vi fortsatte dagen därpå till den vackra staden Celle i Tyskland. Här såg vi fram emot den vita sparrisen. Stadens centrum består nästan uteslutande av gamla vackra korsvirkeshus, rikt dekorerade och visst serverades det sparris. Vi slank in på ett trevligt Gasthof och serverades underbar al dente sparris med Hollandaise. Till detta drack vi en mycket torr men smakrik Grauburgunder. En lyckostund!

 

Kullagårdens vingård

Väl hemkomna till Helsingborg var det på annandagen dags för tipsrunda med lunch på Kullagårdens vingård. Skånes bästa vingård. I tipsrundan ingick en blindprovning i svarta glas. Tyvärr slarvade vi och bommade ett vin. På gården möttes vi av Åsas gamla gymnasiekamrat, vinjournalisten Mikael Mölstad. Det var ett kul återseende.


Vår Champagneklubb, HCCS, har legat i träda pga sjukdom,  Men trots detta har vi tillsammans tömt några flaskor. Den mest sägenomspunna, en Dom Pérignon Vintage 2000, var den sista vi hann smaka innan vår ordförande Lars Ek tyvärr gick bort den 22 april. Lars var levnadsglad, mycket kunnig med goda smaklökar. Lars namngav även vår bedömningsskala (Ekskalan). Han fattas oss oändligt mycket.Lars Ek ordförandetisdag 28 december 2021

Tandkräm - en test i coronatider

Vårt intresse för vin i olika former är självklart. Under coronatiden har jag (LarsPeter) blivit utsedd till hushållets ansvarige för veckans inköp på Ica Maxi i Helsingborg. Viktigt att endast en person per hushåll handlar. Under mina strövtåg på Maxi har jag blivit förundrad över hur många olika typer av tandkräm som finns på hyllan.  Ja, intresset för detta startade egentligen i Frankrike för något år sedan. Där finns alla typer och smaker och färger. Dessutom rekommenderar tandläkare diverse olika krämer. Man blir villrådig. Jag har nu provat mig fram och är färdig med att delge mitt resultat om intresse finns läs vidare; 

Superwhite Aloe Vera, Au Flour; Inköpt på Carrefour i Pezenas. Grön, transparent, kladdig och smakar som grönt te. Superäcklig.

Aquafresh, triple protection; Randig i tricoulorens färger. Sådär. Smakar rätt bra men färgerna kladdar ihop efter ett tag och det ser ganska äckligt ut.

Colgate MaxWhite, White crystals. Transparant med någon märklig grönvit kulör. Rätt ok i smaken men skumt med de små partiklarna i tandkrämen. Vad kan det vara? Microplast? (Poly)

Signal, Integral 8. Inköpt i Frankrike. Inget vidare. Svag rosa, transparant färg.

Colgate, Triple Action; Randig i blått, vitt och grönt. Konstig tandkräm som kladdar efter hand.

Pepsodent, Long Active, Coco White; Fy, förfärlig. Smakar söt cocos. Hur kan man bara tillverka en dylik tandkräm? Åsa vägrade använda denna vidriga tandkräm.


Zendium, Extra fresh; Bra konsistens, Vit färg och god mintsmak. En av de bättre.

ICA, Fluor; Förmodligen den billigaste av samtliga tandkrämer. Den var helt ok. Utan en massa konstiga ingredienser.

Oral-B, 3-D White, Perfection; Vad 3-D betyder i detta sammanhang kan man verkligen undra. Smak tämligen ok men dyr. 

Marvis; Tandkrämarnas Rolls royce. Vit och fin i konsistensen, Stark mintsmak som avtar och förändras. På tok för dyr (54:-) Inte värd sitt pris

Sensodyne, Rapid Relief; Åsas favorit. Bra smak men med tiden kladdig. Lite dyrare. Ska hjälpa mot ilningar i tänderna.

Sensodyne, Repair & Protect; Vit med trevlig konsistens. Stor smak av mint. En av de bästa.

Stomatol Fluor; Klassiker. Vit och smidig. Smakar mint. Kladdar inte. Så ska en tandkräm vara. Bäst i test.

Colgate Max white, Charcoal; Trevlig mintsmak. Men hur kan man bara tillverka en kolsvart tandkräm. Vem vill borsta tänderna med svart färg? Märkligt. 

Pepsodent, Fresh, Limemint; Gulgrön och transparant i färgen. Övergår från gul färg till grön färg. Dock kladdig. Smak av lime och mint. Mycket smak. Inte alls dum.

Paradontax, ultra clean; Stark med mycket sälta och mint i smakenRosa färg. Något dyr. Åsa utryckte - fy vad äcklig. Den får du använda själv.

Slutsats. Det är märkligt med alla dessa olika tandkrämer.  Detta är kanske något nördigt men man blir fascinerad över allt vad fabrikanterna hittar på och vad de utlovar. De kan vara svarta, gröna, röda, rosa, randiga. De kan smaka mint, Aloe Vera eller t.ex. cocos. Samtliga innehåller dock 1450 ppm natriumfluorid (fluorid)  vilket är den aktiva substansen. Vad det nu innebär. Vinnare i mitt lilla test blir de traditionella krämerna såsom Stomatol, Zendium och Ica Fluor. De smakar mint och inget annat. De är vita och bra i konsistensen. De är dessutom billigast. I fortsättning slipper ni ytterligare tester av tandkräm. I fortsättningen gäller bara vin.

 torsdag 4 november 2021

Premiärtur Montpellier- Sevilla – en lockelse, att lära mer om Sherry.


Vi läste i MidiLibre om en ny flyglinje mellan Montpellier och Sevilla. Första start den 21 oktober- Yes vi bokar och avslutar vår vistelse i södern med en vecka i sydvästra Spanien. Inspirationen fick vi via tidningen Munskänken som hade ett trevligt reportage om Sherry och dessutom valdes Jerez till årets vinort.

Sherrylandet ligger i Andalusien och består av ett triangelområde mellan tre byar: Jerez de la Frontera, Sanlucar de Barrameida och Puerto de Santa Maria.

 

Först lite om Sherry

Druvor; De druvor som används är Palomina, Pedro Ximenes (PX) och Moscatel. Skördar gör man redan tidigt i augusti.

 

Fino; Tillverkas av de bästa druvorna som jäser till 12-14 % och spritas till 15-15,5%. Därefter fatlagras vinet Faten fylls till 80 % och då utvecklas ett florlager som skyddar vinet mot syreangrepp. Vinet behåller sin ljusa färg.

 

Manzanilla; Är en fino som lagrats i staden Sanlucar de Barrameida. Här odlas druvorna i den s.k. Albaritzajorden, en kalkrik och kritvit jord. Vilken ger vinet dess speciella karaktär. Vinet är något ljusare i färgen än Fino och har en nötigare och mer raffinerad smak.

 

Amontillado; Är en Fino som oxiderat. Floret försvinner genom att vinet spritas upp till 18-20 %. Färgen förändras och blir brunaktig. Smaken får en mer nötig, fyllig karaktär.  

 

Palo Cortado; Är i grunden en Fino där man endast lyckats få fram lite flor. Vinet blir därför oxiderat och får liknande toner som en Amontillado eller Oloroso. Brunaktig i färgen och kraftig torr nötsmak (valnötter). Denna blev vår favorit. Egentligen är det en misslyckad Fino men vilket misslyckande!

 

Oloroso spritas till 18-20 % även här fylls faten till 80%. Den höga alkoholhalten omöjliggör bildande av flor och vinet blir därmed oxiderat. De är eklagrade och får en  nötig stil med tydlig äppeldoft. 

 

PX: Tillverkas på Pedro Ximenesdruvor och är en VDN-sherry. Druvorna torkas till russin och i framställningen spritas vinet upp till 17-20%. Vinet är otroligt sött och som sirap i karaktären, urk!

 

Det finns även Cream som antigen görs på Fino eller Oloroso som sötas med PX-juice.  En känd sort är Bristol Cream.

 

Lagring i Solarasystem

Sherry lagras  enligt solerasystemet vilket innebär att ekfat staplas på varandra i rad, med det äldsta vinet längst ner och de yngsta högst upp. Principen är att vinet tappas från den nedersta raden och att faten fylls på uppifrån. Vilket innebär att viner från olika årgångar blandas med varandra. 

 

Sherryn lagras i minst tre år, oftast längre. Eftersom faten aldrig töms ut helt i solerasystemet och olika årgångar blandas, är det svårt att säga exakt hur gammalt vinet är. Vi smakade en Manzanilla vars solera var 34 år samt en Palo Cortado som kom från en solera som var 43 år gammal. Fantastiska viner.

 

Resan

Vi valde att bo tre nätter i Sanlucar som ligger vid Atlantkusten precis i mynningen av den stora floden Guadalquivir.

 

Sanlucar 

Visade sig vara en jättetrevlig stad med en härlig strand och mängder av restauranger. Staden präglas av sherrytillverkningen och det dräller av små och stora bodegor. Man är väldigt stolta över sin Manzanilla som endast får tillverkas här. Detta hänger ihop med den vita Albaritzajorden. Jorden är kalkrik och suger åt sig fukt som vidarefodras till vinstockarna. 

Vi besökte bl.a Bodega Barbadillo som är den största bodegan i området. Vi fick en mycket trevlig guidad tur tillsammans med ett tyskt par samt en gedigen provning av bodegans viner. Bodegan är mycket vacker och imponerande med alla sina vackra växter, sina byggnader och inte minst sina soleror där vinet lagras. 

Provningen startade med ett mycket torrt vitt vin som heter Barbadillo. Detta är ett vin till skaldjur och är det mest sålda vinet i området. Ett enkelt helt OK vin, iskallt.

Vi gick sedan från Manzanilla och sex viner senare avslutade vi med en Oloroso som var halvsöt. Manzanillan vann.Taberna El Guerrita, vilket härlig bar som blev vår favorit. Här serverades vi härligt kall Manzanilla, Amontillado, Oloroso och inte minst en härlig Palo Cortado. Vi njöt av spanska Manchegos med mycket lång lagring, av god Ibericoskinka och grillade Jalapenos, allt svaldes ner med de ädla sherrydropparna. Vi besökte baren tre gånger på tre dagar och till sist köpte vi en flaska Palo Cortado 43 år gammal.

 


Jerez 

Är huvudorten i distriktet och den största staden. Staden är kuperad och har många vackra byggnader och ett mycket livligt och restaurangtätt centrum I de smala gränderna trängs barerna med kyrkorna och på torgen säljs allt från blommor till kläder. I Jerez finns också de största och flesta bodegorna.  

Bodega Tio Pepe eller Gonzalez Byass  är den största av alla Bodegor i området. Den är som en egen stad i staden och är Europas största besöksvingård. Tyvärr kom vi inte in eftersom det var nödvändigt att boka besökstid långt i förväg. Vinet kunde man dock bli serverad överallt i staden så det gick ingen nöd på oss. Här slank vi ner på en eller om det var två uteserveringar som serverade Tapas och iskall Sherry.

 

Puerto de Santa Maria

Är den minsta av de tre Sherryorterna. Den ligger vid havet och har ett antal mindre Bodegor. Vi hamnade i centrum på Bodega Gonzales Obregon. Här var det fest på gatan med häftig musik, härligt kall sherry och massor av trevliga människor. Vi blev bjudna på tårta av några som firade födelsekalas, vi delade tunna med en spanjor från Bilbao och en inflyttad engelsman. Besöket slutade med att vi inhandlade en liter Amontillado för 24 euro. Ett lyckat besök i den lilla fina staden.Kvällarna var lite kyligare än vi förväntat oss vilket innebar att det blev långbyxor och ulltröja. Vi vadade i Tapas som inte alls var som de Tapas vi var vana vid från norra Spanien. Här fick man en stenhård bulle i paket och sedan serverades maten på små fat helt utan bröd eller annat vid sidan. Ta sardinerna tex, tre oljiga på ett fat, räkorna, några friterade på ett fat osv. Det smakade gott men blev lite enahanda. Visst kunde man få stora köttstycken men det hörde liksom inte riktigt till Sherryn.

 

Cadiz

Efter tre fina dagar i Sherryland åkte vi vidare till Cadiz. Egentligen hade vi tänkt besöka Gibraltar men engelska coronaregler gällde så vi tog Cadiz istället. Vi blev inte besvikna. Cadiz ligger utmed Atlanten med ett centrum koncentrerat på en märklig halvö. Stranden längs Cadiz är milslång men den i centrum bildar en halvmåne mellan slott och fort. Cadiz var varmt, alltså vänligt och inbjudande, vackert, bar- och restaurangtätt och underbart att promenera i. Här åt vi den bästa Tapasen på den mysigaste serveringen med den trevligaste personalen. Vi rekommenderar Cadiz. Ja, förresten det blev ju bad i Atlanten också!

 


Sevilla 

Denna ståtliga stad som vi äntligen får besöka och vandra runt i. När vi planerade resan så tänkte vi förboka både Katedral, Alcazar och rundtur men kom fram till att vi kollar först trycket. Det var inte som Florens på sommaren! Det tog 20 minuter att få biljett till Katedralen och ungefär lika lång tid för inträde till Alcazar. Rundturen tog vi gående. Vi njöt av storslagenheten, av de vackert utsmyckade byggnaderna, av de vindlande gränderna, av floden, av värmen, musiken, maten, ölen och vinet, ja allt i denna underbart vackra stad. Att stå högst upp i klocktornet och se ut över staden, att stå inne i den utsmyckade katedralen med en orgel upp till himmelen, att gå inne i Alcazars salar och ute i dess trädgårdar, det är sagolikt, häpnadsväckande och drömlikt. Att komma fram till Plaza Espana till tonerna av Flamencomusik och sedan få en osannolik uppvisning i dans o sång är osannolikt. Vi upplevde verkligen tre dagar i Sevilla på gator och gränder. Över 20000 steg varje dag varvades med god mat och dryck. Tack Sevilla för en underbar avslutning på oktober.


Hemma i Pezenas återstod endast lite städning, packning, en trevlig kväll med vänner och sen bar det hemåt till Helsingborg.